EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Jak přiznat státu příjmy z Airbnb a jaké změny přinesl koronavirus

 

Pokoronavirové uvolnění přineslo i rostoucí cestovní ruch, nejen v Praze ale i v dalších turistických destinacích po celé České republice. A možná je těch turistů víc z Česka než z Číny, ale to nevadí. Turisté jsou zpět a Airbnb pronájmy už zase šlapou.

Loading



 

Jak se daní Airbnb

Pravidelné Airbnb pronájmy spadají do příjmů, které musíte přiznat ve svém daňovém přiznání. Zároveň tyto příjmy nemůžete zdanit jako příjmy z pronájmu, tak přiznáváte pouze příjmy z dlouhodobých pronájmů na nájemní smlouvu. Oproti tomu Airbnb generuje pravidelné příjmy z krátkodobých pronájmů a jako takové je nutné mít na něj živnostenské oprávnění.
Opakovaně na to upozorňuje i Finanční správa. Ta Airbnb označila za poskytování ubytovacích služeb a vyloučila zařazení této činnosti a příjmu z ní jako příjem z pronájmu. Tato činnost je totiž prováděna opakovaně a pravidelně.

Ubytovací služby = živnostenský list

Poskytování ubytovacích služeb patří mezi živnosti volné, není tak nutné splňovat speciální kvalifikace pro výkon živnosti a pro vydání živnostenského oprávnění. V praxi stačí vyřídit si živnostenské oprávnění na živnostenském úřadu a můžete začít pronajímat přes Airbnb. Pokud už máte živnostenský list, je možné stávající oprávnění k podnikání pouze rozšířit i o ubytovací služby.

Daňové přiznání

Poskytování ubytovacích služeb je nutné uvést v daňovém přiznání jako příjmy ze samostatné činnosti. Na příjmy pak můžete uplatnit reálné či paušální náklady. Vypočtený zisk podléhá 15% dani z příjmu.
Daňové přiznání se tradičně podává do konce třetího měsíce následujícího po skončení daňového období. Tedy do konce března, v posledních letech oficiální termín připadal na 1. dubna. V letošním roce bylo kvůli protikoronavirovým opatřením posunuta povinnost pro odevzdání daňového přiznání na 18. srpna. Do této doby je také nutno doplatit veškerou vypočtenou daň.

Uplatnění daňových slev a odpočtů

I při příjmech z pronájmu na Airbnb můžete samozřejmě uplatnit veškeré daňové slevy a odpočty, na které máte nárok: daňovou slevu na poplatníka, na studenta, daňové zvýhodnění na dítě, na invaliditu a ZTP/P, na manželku bez zdanitelných příjmů a další. Stejně jako při příjmech ze zaměstnání i při podnikání na živnostenský list vám může být vyplacena daňová vratka. Při daňovém zvýhodnění na děti je možné vyplácet i daňový bonus.

REKLAMA

Je nutné platit pojištění

Kromě daňového přiznání a povinnosti zaplatit daň z příjmu z krátkodobého pronájmu máte povinnost také platit sociální a zdravotní pojištění. Příjmy z Airbnb můžete mít jako příjmy z hlavní činnosti na živnostenské oprávnění. Pokud máte také pracovní smlouvu a pracujete na HPP, můžete mít příjmy z Airbnb vedeny také jako vedlejší příjmy. Na základě vedlejší či hlavní činnosti se pak odvíjí výše vašeho zdravotního i sociálního pojištění.
Na pojištění při hlavní činnosti je nutné platit alespoň minimální zálohy. Ty jsou v roce 2020 ve výši:

  • 2544 Kč pro sociální pojištění a
  • 2352 Kč pro zdravotní pojištění.

Při podnikání na vedlejší činnost můžou být vypočtené zálohy nižší.
Kromě placení záloh jste také povinni podat přehled o příjmech a výdajích na správu sociálního zabezpečení a na svou zdravotní pojišťovnu. Termín pro odevzdání přehledu je tradičně do třiceti dnů po odevzdání daňového přiznání, bývá to do přelomu dubna a května každého roku. Letos je kvůli koronavirové epidemii termín posunut:

  • přehled na OSSZ je nutno podat do 18. září 2020,
  • přehled na zdravotní pojišťovnu je nutno podat do 3. srpna 2020.

Při posouvání termínů během koronaepidemie byl nejdříve stanoven termín pro odevzdání daňového přiznání na 1. červenec. Z toho pak vycházel termín pro odevzdání přehledů na 3. srpna. Termín pro daňové přiznání byl poté ještě o měsíc a půl posunut, ale termíny pro přehledy posunuty nebyly. ČSSZ ale potvrdila, že oficiální termín také posune na 18. září. Zdravotní pojišťovny k tomuto zatím nepřistoupily, proto také platí dřívější termín pro podání přehledu na zdravotní pojišťovnu než pro podání daňového přiznání na finanční úřad. Pro změny sledujte stránky a oficiální informace své zdravotní pojišťovny.
Také si přečtěte: Jaké jsou další povinnosti pro poskytovatele Airbnb

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Příjem z nemovitosti

Příjem z nemovitosti: Pronájem nebo podnikání?

Příjem z pronájmu je velmi oblíbeným pasivním příjmem. Pokud ho realizujete jako fyzická osoba, je jeho zdanění velmi jednoduché a při správně zvoleném režimu zdanění ani nebudete platit daň z příjmu. Oproti tomu je příjem z krátkodobého ubytování vždy považován za podnikání, podmínky pro jeho realizaci jsou přísnější a na dani často zaplatíte víc než […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

08. 01. 2024

Ceny nemovitostí

Příjem z AirBnB v daňovém přiznání

U příjmu z pronájmu český daňový systém rozlišuje dvě situace. První je příjem z pronájmu dle §10 zákona o daních z příjmu. Takto můžete danit příjmy z dlouhodobého pronájmu jako fyzická osoba. A druhou situací jsou příjmy z krátkodobého pronájmu (například z AirBnB) dle §7. Ty daníte jako příjmy z jakékoliv jiné samostatně výdělečné činnosti.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

15. 02. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *