EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Jana Poncarová

30. 11. 2020

0 komentářů

Elektřina zlevňuje. Vyplatí se fixovat si ceny?

 

Domácnosti i firmy uspoří v roce 2021 náklady na energie. Od začátku letošního roku se totiž ceny elektřiny na evropských burzách propadly v průměru až o 7 procent. Tento pokles do svých ceníků už promítli někteří dodavatelé. Aktuální je proto opět otázka fixace cen energií.

Loading



 


Elektřina je jednou z ostře sledovaných komodit, s nimiž se obchoduje na burzách. Letos to na trzích s energiemi bylo jako na houpačce. Ceny silové elektřiny se propadly hned zjara, když zareagovaly na koronavirovou krizi. V druhé polovině března se megawatthodina silové elektřiny prodávala za něco málo přes 39 euro, zatímco ještě na začátku března stále kolem 45 euro. V letních měsících ceny elektrické energie opět mírně narostly, ovšem nyní se drží na úrovni kolem 41 euro za megawatthodinu.
Důvodů zlevňování elektrické energie na burzách je více. Hlavní vliv má pokles poptávky, protože řada podniků a firem utlumila svoji výrobu. Navíc se spotřeba přenesla z kanceláří do domácností spolu s tím, jak firmy zaváděly home-office. Svoji roli v meziročním poklesu spotřeby elektřiny hraje i mírnější zima.

O stovky levnější elektřina

Na jaře dodavatelé se snižováním cen energií vyčkávali, protože nebylo jisté, zda propad není jen krátkodobý. V současné době ale postupně představují nové ceníky a zlevňují. „Většina dodavatelů elektřiny už své ceny snížila. Pokud se cena silové elektřiny udrží kolem 40 euro za megawatthodinu, pak by mělo dojít ke zlevňování i v příštím roce. V roce 2021 navíc dojde ke snížení distribučních poplatků přibližně o dvě procenta. I to se do faktur za energie promítne, protože asi třetinu poplatků tvoří distribuce elektřiny,“ upřesňuje Markéta Witoszová, analytička portálu Ušetřeno.cz.
Lidé, kteří doma elektřinou svítí a napájí běžné spotřebiče, mohou díky zlevňování ušetřit až stovky korun ročně. Domácnosti, jež elektřinou navíc ohřívají vodu nebo vytápí, mohou úspory počítat i na tisícovky. Rozhodující je přitom výběr dodavatele a konkrétního produktu. Proto se před podpisem smlouvy vyplatí prozkoumat trh a využít například některého z nezávislých kalkulátorů. Příkladem je on-line kalkulačka elektřiny na stránkách Energetického regulačního úřadu.

Porovnání dodavatelů je na místě

Při výběru produktu pak lidé mají možnost vybrat si smlouvu na dobu neurčitou, nebo na dobu určitou. Druhá možnost představuje smlouvu se závazkem, kdy se domácnost dodavateli upíše, nejčastěji na dva nebo na tři roky. Výměnou za to má být nižší cena elektřiny. Takový krok bývá výhodný právě ve chvíli, kdy elektřina zlevňuje a odběratelé si tak mohou zafixovat nižší ceny.

„Elektřinu doporučujeme fixovat na 2 až 3 roky, neboť si tím spotřebitel zajistí v mnoha případech nejvýhodnější cenu. Nemusí se také od dodavatele dočkat nepříjemného překvapení v podobě pravidelného zdražování,“ konstatuje Markéta Witoszová a dodává: „Na druhou stranu, elektřinu nedoporučujeme fixovat, aniž by se spotřebitel seznámil s nabídkou na trhu. Může se totiž stát, že si zafixuje elektřinu ve standardních, nikoliv retenčních či akvizičních produktech, a zaplatí tak zbytečně více.“

Fixace znamená ztrátu svobody

Fixování elektřiny může být výhodné, pokud by šly později ceny energií opět nahoru. To by se podle Jiřího Gavora, analytika společnosti ENA, mohlo stát v příští roce, pokud by pandemie a s ní související pokles ekonomiky odezněl.

REKLAMA

„Pak bych očekával, že se budou více uplatňovat faktory tlačící na růst ceny elektřiny. Zpočátku pozvolně, ve druhém pololetí 2021 už docela výrazně. V této situaci se fixace konečných cen vyplatí,“ říká.

Pokud by ovšem ceny nadále klesaly, spotřebitelé s fixovanými cenami by mohli prodělat. Navíc fixace s sebou nese ztrátu svobody. „Zbavujete se komfortu kdykoli změnit dodavatele za nového s lepší nabídkou. Proto před podpisem smlouvy se závazkem doporučuji více rozvahy a srovnání s jinými nabídkami na trhu,“ uzavírá Jiří Gavor.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Ceny energií 2023

Jak moc nízko můžou ještě klesnout ceny energií?

Cena elektřiny a s ní také cena plynu a ropy jsou hodně žhavým tématem už déle než rok. Jak to ale vypadá, tak situace se začíná obracet a energie v současné době výrazně zlevňují. Už před pár měsíci začali dodavatelé elektřiny zlevňovat a cenou se dostali dokonce pod vládní zastropování. Bude to takto vypadat celý […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

26. 05. 2023

Eva Hingarová: Hypotéky budou zdražovat, dostupnost bydlení ale ovlivní i ceny energií

Vyšší hypoteční sazby zatím dostupnost bydlení tolik nezhoršily. „Nesmíme ale zapomínat také na růst cen energií, potravin, služeb či stále rostoucích cen bytů,“ říká v rozhovoru Eva Hingarová, Head of Finance SFG holding a.s. s tím, že se i díky těmto nákladům může vlastní bydlení stát nedostupné i pro střední třídu.

Text: Jana Zámečníková

Foto: SFG holding a.s.

03. 11. 2021


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *