EUR 25.005

USD 23.223

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.005

USD 23.223

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

26. 05. 2023

0 komentářů

Jak moc nízko můžou ještě klesnout ceny energií?

 

Cena elektřiny a s ní také cena plynu a ropy jsou hodně žhavým tématem už déle než rok. Jak to ale vypadá, tak situace se začíná obracet a energie v současné době výrazně zlevňují. Už před pár měsíci začali dodavatelé elektřiny zlevňovat a cenou se dostali dokonce pod vládní zastropování. Bude to takto vypadat celý letošní rok?

Loading



 

Máme drahou elektřinu?

Dle přepočtu na kupní sílu obyvatelstva měla Česká republika nejdražší elektřinu v EU (v únoru 2023), nejnižší pak měli na Maltě a v Maďarsku. Je ale nutno říct, že spotové ceny elektřiny kopírují v Česku víceméně vývoj na evropském trhu a rozhodně nejsou nějak extrémně navýšené oproti ostatním zemím EU.

Od začátku letošního roku pak ceny pro koncové odběratele nabízené dodavateli elektřiny dost klesají. Objevují se nové spotové ceníky, stejně tak se objevují nabídky na fixaci ceny elektřiny.  K poklesu cen přispívá celková situace na trhu, kdy zima byla mírná, hodně energií se ušetřilo a paradoxně k uklidnění cen přispívá i to, že se omezily dodávky plynu z Ruska.

Právě klesající ceny elektřiny na českém trhu pak také stojí v pozadí zpomalování celkové inflace v ČR. I když je stále vysoká a vyšší než průměrná inflace v EU, tak přece jenom začala klesat.

Ceny plynu

Pro ceníky plynu platí podobná fakta jako u elektřiny. V průměru EU patříme spíše k zemím k vysokou cenou za plyn. Cena ale začala klesat a ceny na burze jsou v současné době na předválečné úrovni.

REKLAMA

Stejně jako u elektřiny se tak projevuje postupné zklidňování i na trhu se zemním plynem. I když médii proběhla informace o tom, jak moc až nejvíc se nám v Česku zdražil plyn, tak to vypadá, že letošní rok je vice charakteristický stabilizací než dalším růstem.

Čeká nás levné léto a ještě levnější zima?

Jedna zima skončila, druhá je tady za půl roku. Dobrou zprávou pro spoustu domácností je fakt, že jsme se naučili teplem i elektřinou šetřit. A druhou dobrou zprávou je také to, že ceny energií se víceméně stabilizovaly a blýská se na lepší časy. Je ale také pravdou, že český trh je poměrně rigidní ohledně cen a spíše méně flexibilní. A že dodavatelé energií budou méně ochotní své vysoké ceny snižovat.

Spíš to vypadá, že ceny budou sice mírně klesat, ale na předválečnou úroveň se nejspíše už nikdy nedostanou. Období levné energie s válkou na Ukrajině skončilo. Na druhou stranu ale skončilo i období extrémního růstu cen, jak jsme ho zažili během loňského roku. Data spíše naznačují, že v druhé polovině letošního roku by mohly ceny dále klesat. Ostatně ceny na velkoobchodních burzách, elektřiny i plynu, také klesají. Je ale otázkou, v jak velké míře budou dodavatelé energií na českém trhu ochotni toto promítnout do své konečné ceny.

Dlouhodobě a hlavně obnovitelně

Vliv na ceny energií, především elektřiny, by měl mít v dlouhém období i ten fakt, že roste podíl obnovitelné elektřiny na evropském trhu. Celoevropsky by během následujících let měl růst objem obnovitelné elektřiny a spolu s rostoucím využitím jádra by měla klesat závislost evropského trhu na dodávkách plynu pro výrobu elektřiny. S tím se ale bohužel zvýší závislost na počasí a také bude častější pravděpodobnost výpadku některých zdrojů.

Příští zima je ještě stále značně nejistá, přece jenom dodávky plynu stále tvoří důležitou součást evropského energetického trhu. To může na podzim přinést další výkyvy v cenách. Tato závislost na plynu by ale měla v následujících několika letech stále klesat. A situace se snad bude rok od roku zlepšovat.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.52 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%
Historie vývoje

 


Související články

Pokojová teplota

Jaká je běžná pokojová teplota v zemích EU

V souvislosti s nastávající zimou a energetickou krizí se objevila řada tipů, jak ušetřit na topení. Každé snížení topení o 1 °C může totiž ušetřit až 7 % účtu za vytápění v domácnosti. Průměrná teplota v domácnostech v EU je podle statistik 22 °C, ale platí, že je možné bez problémů fungovat jen při 19 […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

19. 10. 2022

Eva Hingarová: Hypotéky budou zdražovat, dostupnost bydlení ale ovlivní i ceny energií

Vyšší hypoteční sazby zatím dostupnost bydlení tolik nezhoršily. „Nesmíme ale zapomínat také na růst cen energií, potravin, služeb či stále rostoucích cen bytů,“ říká v rozhovoru Eva Hingarová, Head of Finance SFG holding a.s. s tím, že se i díky těmto nákladům může vlastní bydlení stát nedostupné i pro střední třídu.

Text: Jana Zámečníková

Foto: SFG holding a.s.

03. 11. 2021


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *