EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Text: Veronika Hejná

05. 04. 2023

0 komentářů

Energošmejdi jsou stále aktivní. Podomním prodejcům nic nepodepisujte

 

Nepoctiví podnikatelé v energetice – energošmejdi – jsou stále aktivní. Porušují zákazy podomního prodeje, které mohou v tržních řádech zakotvit obce a města.

Loading



 

Praktiky energošmejdů

Od července loňského roku se změnila pravidla podnikání v energetice. Zprostředkovatelé, kteří doposud podléhali dozoru České obchodní inspekce nyní kontroluje Energetický regulační úřad. Podnikání zprostředkovatele je možné pouze na základě licence udělené od ERÚ.

Nepoctiví zprostředkovatelé – tzv. energošmejdi jsou však stále aktivní. Nejčastější obětí podvodného jednání jsou senioři, jimž se energošmejdi prezentují jako zástupci jejich dodavatele, Energetického regulačního úřadu či distributora.

„Záminkou k návštěvě je třeba kontrola vyúčtování. Jakmile je předložíte, spočítají vám úsporu, které dosáhnete, pokud s nimi uzavřete novou smlouvu. Dalším častým trikem je podstrčení smlouvy o dodávkách energií k podpisu, přičemž podomní prodejce listinu vydává za neškodné potvrzení o své návštěvě. Smlouva se může vyklubat i z dokumentu prezentovaného jako nezávazná nabídka,“ upozorňuje ředitelka spotřebitelské organizace dTest Eduarda Hekšová.

Podomní prodejci jsou stále aktivní

Ačkoliv Energetický regulační úřad může podnikatele za porušení energetického zákona sankcionovat, pokutu za podomní prodej udělit nemůže. Ten totiž vyplývá z předpisů obce.

„ERÚ může postihnout například zprostředkovatele, který by nabízel energie bez potřebné registrace. Jestliže ale poruší zákaz podomního prodeje, který je dán obecním předpisem, je potřeba primárně volat městskou policii. Pokutu na energošmejda totiž v takovém případě může uvalit jen samotná obec. Obrátit se na městskou policii je důležité i kvůli rychlosti, s jakou mohou místní policisté zasáhnout a která je zásadní také kvůli zajištění důkazů,“ vysvětluje Markéta Zemanová, členka Rady ERÚ.

REKLAMA

Stížnosti na podomní prodejce se nyní scházejí jak u ERÚ, tak na obcích. Mnoho z nich souvisí s nepoctivými podnikateli v energetice.

„Vydávají se za zaměstnance dodavatelů nebo distributorů energií, schovávají se za nejrůznější úřady, zkrátka z lidí mámí podpisy pod smlouvy pod nejrůznějšími lživými záminkami,“ říká Radka Vladyková ze Svazu měst a obcí ČR.

Energetický regulační úřad nyní ve spolupráci se Svazem měst a obcí ČR připravuje informační kampaň.

Obce musí novelizovat zákazy podomního prodeje

Po novele energetického zákona vykonávají zprostředkovatelé ve energetice podle energetického zákona, nikoliv živnostenského jako doposud. „Obce či města mohou použít § 11p energetického zákona. Ten jasně hovoří o možnostech obce stanovit, že je poskytování služeb prováděných mimo obchodní prostory při výkonu zprostředkovatelské činnosti v energetických odvětvích v obci nebo v její části zakázáno,“ vysvětluje Radka Vladyková.

Dosavadní tržní řády v této věci by tedy obce měly novelizovat a navázat na energetický zákon. Podrobnou metodiku pro zástupce měst a obcí nyní ERÚ společně se Svazem měst a obcí připravuje. Zároveň před praktikami podomních prodejců varuje i samotné spotřebitele.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *