EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

16. 09. 2021

0 komentářů

Snazší boj proti energošmejdům: Poslanci schválili nová pravidla

 

Více práv pro spotřebitele a více povinností pro zprostředkovatele a dodavatele energií přináší novela energetického zákona, kterou tento týden schválili poslanci. Zákon ještě musí podepsat prezident. 

Loading



 

Stížnosti na tzv. energošmejdy ve zvýšené míře v posledních letech eviduje jak Česká obchodní inspekce, tak Energetický a regulační úřad a spotřebitelské organizace. Největším problémem jsou především energetické aukce.

„Do roku 2017 pro nás byli zprostředkovatelé okrajovým tématem. V roce 2018 už jim náležela více než polovina ze všech spotřebitelských stížností, tedy přes sedm tisíc ročně. Přitom zprostředkovatelé doteď nespadali pod náš dozor, takže další stížnosti se kupily na České obchodní inspekci nebo u spotřebitelských organizací. Můžeme jen odhadovat, kolik lidí energetickým šmejdům ve skutečnosti naletělo, za poslední tři roky to byly přinejmenším desetitisíce,“ uvádí předseda Rady Energetického regulačního úřadu Stanislav Trávníček.

Nejčastější triky energošmejdů

Nepoctiví zprostředkovatelé využívají klamavých praktik, aby donutili spotřebitele podepsat novou smlouvu o dodávkách energií. Často se prezentují jako pracovníci dodavatele energií, kteří spotřebitelům předloží k podpisu protokol o provedené návštěvě. „Ve skutečnosti se však jedná o přihlášku do aukce energií nebo plnou moc pro výběr jiného dodavatele,“ upozorňuje ředitelka spotřebitelské organizace dTest Eduarda Hekšová.

Dalším trikem je nabídka bezplatného monitoringu cen stávajího dodavatele. Obchodník vám zdarma pohlídá, jestli dodavatel energií nezdražil. Nejvíce ohroženou skupinou jsou zde senioři. „Zvláště senioři netuší, že tím udělili plnou moc ke změně dodavatele energií a že jim hrozí smluvní pokuta ve výši několika tisíc korun, jestliže budou chtít svůj závazek zrušit. Jako nejvyšší zatím evidujeme pokutu pře čtrnáct tisíc korun,“ líčí Eduarda Hekšová.

REKLAMA

Jindy zase spotřebitel nevědomky uzavře smlouvu s novým dodavatelem telefonicky. Postačí, aby po řadě dotazů k potvrzení svých osobních údajů (jména a bydliště) mimoděk odpoví ano na otázku, zda souhlasí s uzavřením smlouvy. Tuto otázku zprostředkovatel podle Hekšové často záměrně formuluje zmatečně.

Centrální registr zprostředkovatelů

Doposud neexistovala regulace profese zprostředkovatele v energetice, zprostředkovatelé nepodléhali evidenční povinnosti. Zatímco  dodavatelé energií musí mít příslušnou licenci od Energetického regulačního úřadu, zprostředkovatelé dozoru úřadu nepodléhali. To se od příštího roku změní – k 1. červenci 2022 totiž vznikne centrální registr zprostředkovatelů, který bude veřejně dostupný na webovým stránkách ERÚ.

Zprostředkovatelé budou muset splnit podmínky odborné způsobilosti (vzdělání, praxe a bezúhonnost) a získat   licenci  pro zprostředkovatelskou činnost v energetických odvětvích od Energetického regulačního úřadu. Toto oprávnění pak bude platit po dobu pěti let. Zprostředkovatel může požádat o prodloužení o dalších pět let, a to opakovaně.

Energetický regulační úřad oprávnění ke zprostředkovatelské činnosti odejme, pokud zprostředkovatel závažným způsobem poruší zákon. Zprostředkovatel má navíc povinnost jasně spotřebitele informovat, že je pouhým zprostředkovatelem. Spotřebitel bude moci kdykoliv a bez jakýchkoliv pokut vypovědět smlouvu se zprostředkovatelem anebo odvolat plnou moc, kterou zprostředkovateli udělil.

REKLAMA

Další novinky pro spotřebitele

V současnosti dodavatelé často nepovažují stěhování odběratele za důvod k ukončení smlouvy o odběru energií.  S účinností novely budou spotřebitelé moci v tomto případě smlouvu bez sankcí vypovědět.

„Rovněž by mělo být možné snadněji zabránit automatickému prodloužení smlouvy, které v některých případech brání ukončení smlouvy o dodávkách energií,“ připomíná Eduarda Hekšová. Smlouva uzavřená na dobu určitou může trvat maximálně tři roky. Má-li smluvní vztah trvat déle, změní se na dobu neurčitou – a tedy i vypověditelnou snadněji a bez hrozby smluvních pokut.

Novela až na některé výjimky nabývá účinnosti od 1. ledna 2022. Energetický regulační úřad nabádá spotřebitele k opatrnosti. K účinnosti novely totiž zbývá několik měsíců a ceny energií rostou. To podle Trávníčka povede k ochotě lidí měnit své dodavatele. „Teprve po zahájení registrací se trh začne skutečně čistit, a to i to bude nějakou dobu trvat. Dávejme si zatím pozor,“ uzavírá Stanislav Trávníček.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Solárníci nás podvedli, občané to platí

Solární panely vykvetly na českých polích a loukách v nebývalém množství. Díky štědrým dotacím. A podvodům. Výsledky první kontroly Energetického regulačního úřadu u provozovatelů solárních elektráren jsou tristní…

Text: Jiří Havelka

19. 07. 2013


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *