EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Fincentrum Hypoindex říjen 2016: Průměrná úroková sazba klesla na 1,8 procenta

 


 

V říjnu letošního roku si přišlo do bank sjednat hypoteční úvěr 9 484 lidí, což je jen o 484 lidí měně, než tomu bylo v září. Mírný pokles zaznamenaly i objemy. Lidé uzavřeli v desátém měsíci tohoto roku hypoteční úvěry v celkovém objemu 18,785 miliard korun, tedy o 822 milionů méně než před měsícem.

Klienti si půjčují pozvolna víc a víc

Přesně v polovině letošního roku průměrná výše hypotečního úvěru překročila částku 1,9 milionu korun a od té doby se nad touto hranicí stále drží. Plíživě rostoucí výše půjčky může lidem ale zadělat na pořádné finanční problémy.

Pokud klienti nemyslí moc do budoucnosti, nic jim nebrání, půjčovat si větší obnos peněz. Úrokové sazby jsou rekordně nízko, a právě proto měsíční splátky hypotéky zvládne i rodina s běžnými až nižšími příjmy. Jenže hypoteční úvěr je běh na dlouhou trať, proto při refinancování a případném nárůstu úrokových sazeb za pár let může být hypotéka velikou finanční zátěží.

Klesajícím sazbám nic v cestě nestojí. Zatím

Pokles úrokových sazeb nezastavilo ani doporučení ČNB, aby banky neposkytovaly stoprocentní hypotéky. Česká národní banka varovně zvedá prst a doporučuje raději poskytovat hypotéky do 95 procent LTV. Snaží se tak ochránit banky, aby nedoplatily na klienty, kteří se dostanou do potíží se splácením hypotečního úvěru. Další zpřísnění přijde příští rok.

„Nepatrný říjnový pokles průměrných úrokových sazeb lze vysledovat u většiny bank zapojených ve Fincentrum Hypoindexu. Důvodem může být jak pokles váhy dražších úvěrů v portfoliu sjednaných hypoték po zavedení nových doporučení ČNB na výši úvěru k hodnotě nemovitosti, tak snaha nabídnout klientům před účinností nového zákona o spotřebitelském úvěru delší fixace podpořené slevami,“ uvádí Josef Rajdl, hlavní analytik Fincentrum.

Co ale spíše ovlivní hypoteční trh, je nový zákon o spotřebitelském úvěru, který už začne platit v prosinci. Zákon bude spíše na straně klienta, proto mají banky s úpravou poskytování hypotečních úvěrů plné ruce práce.

hypoindex-rijen-2016

Co nového na hypotečním trhu?

Na začátku listopadu změnila nabídkové úrokové sazby u hypoték jen Moneta Money Bank a mBank. mBank zjednodušila svůj sazebník a některé úrokové sazby dokonce snížila. Banka nově rozlišuje pouze hypotéky s LTV do a nad 85 procent. Čím méně si chcete půjčit, tím vám banka dá nižší sazbu. mBank snížila úrokové sazby hlavně u hypoték do 85 procent LTV.

Podobně postupovala Moneta Money Bank. Od října banka nabízí hypotéku s LTV do 75 procent, kde u fixace na rok máte možnost získat úrokovou sazbu od 2,09 procenta a na tři a pět let. Více se dočtete v článku Aktuální sazby hypoték: Úroky hýbou doporučení ČNB.

Tabulka: Souhrnné údaje Fincentrum Hypoindex říjen 2016

Doba fixace

Všechny fixace

Fincentrum Hypoindex

1,8  %

Změna oproti minulému období (b.p.)

–2

Počet nových hypoték

9 484

Objem nových hypoték

18,785 mld. Kč

Průměrná výše hypotéky

1 980 701 Kč

Měsíční splátka 1 mil. na 20 let

4 965 Kč

Měsíční splátka 1 mil. na 15 let

6 344 Kč

Účelovost úvěrů

 

Podíl úvěrů na koupi

63 %

Podíl úvěrů na výstavbu

16 %

Podíl ostatních úvěrů

21 %

Odborným partnerem Fincentrum Hypoindex je Česká bankovní asociace.

Metodika FINCENTRUM HYPOINDEXu: FINCENTRUM HYPOINDEX hodnotí vývoj cen hypoték v čase. Je to vážená průměrná úroková sazba, za kterou jsou poskytovány v daném kalendářním měsíci nové hypoteční úvěry pro fyzické osoby. Vahami jsou objemy poskytnutých úvěrů. Vstupní data pro výpočty poskytují tyto banky: Air Bank, Česká spořitelna, ČSOB, Equa Bank, Moneta Money Bank, Hypoteční banka, Komerční banka, Raiffeisenbank, Sberbank CZ, UniCredit Bank a Wüstenrot hypoteční banka. 

Podmínky užívání FINCENTRUM HYPOINDEXu: FINCENTRUM HYPOINDEX je možné volně šířit pouze s označením „FINCENTRUM HYPOINDEX“ a uvedením zdroje „Hypoindex.cz“ (v případě internetových médií s aktivním proklikem na http://hypoindex.cz/).

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Hypoteční trh oživuje, meziročně stoupnul v březnu o polovinu

Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v březnu vyšší téměř o 50 %, zatímco v únoru rostl trh meziročně ještě o dvojnásobek. Nižší meziroční dynamika souvisí s vyšší srovnávací základnou z loňského roku, kdy začala hypoteční aktivita od března oživovat. Byplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *