EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Fincentrum Hypoindex srpen 2022: Sazby začínají stagnovat. Co bude následovat?

 

Bankovní rada ČNB zastavila růst úrokových sazeb hypoték. Průměrná nabídková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu vzrostla v srpnu pouze o čtyři bazické body. Některé hypoteční úvěry dokonce zlevnily. Co přijde po stagnaci hypotečních sazeb?

Loading



 

Bankovní rada České národní banky (ČNB) poprvé v novém složení rozhodovala o nastavení základních úrokových sazeb 4. srpna. Základní úrokové sazby ponechala beze změny. Dvoutýdenní repo sazba tak zůstala na 7 %.

Růst průměrné nabídkové sazby zabrzdil

Většina bank již v reakci na růst základní sazby v červnu sazby u hypotečních úvěrů zvýšila. Průměrná nabídková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu tak za poslední měsíc vzrostla pouze o 0,04 procentního bodu a k 5. srpnu činila 6,28 % p. a.

 „Toto mírné zvýšení je způsobeno pozdější reakcí jedné z bank na červnové zvýšení sazeb ze strany ČNB. Dá se tedy očekávat ona předpovídaná stagnace úrokových sazeb, která může být narušena směrem dolů snad jen akčními nabídkami jednotlivých bank. Nicméně tato stagnace nemusí vydržet příliš dlouho, protože i odpůrce předchozího zvyšování sazeb guvernér ČNB Aleš Michl připustil její další možné zvýšení. Můžeme tedy jen doufat, že případné další zvýšení nebude příliš dramatické a nepřispěje k dalšímu zvyšování splátek hypoték a tím zvýšení tlaku na již dnes tak zatížené rodinné rozpočty,“ uvedl Jiří Sýkora, specialista oddělení produktového managementu společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Graf 1: Fincentrum Hypoindex srpen 2022

Zdroj: Fincentrum Hypoindex

Měsíční splátka stagnuje

Oproti minulému měsíci, kdy měsíční splátka hypotéky vzrostla během jediného měsíce téměř o 1 150 korun, se tempo růstu měsíční splátky, která v tomto měsíci vzrostla pouze o 77 korun, prakticky zastavilo. Zájemci o hypotéku přesto zatím nemohou příliš jásat.

REKLAMA

Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 % odhadní ceny nemovitosti při fixaci na tři roky, splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 6,28 % p. a. činí v srpnu 23 151 korun.

Hypotéky s LTV nad 80 % zlevnily

Úrokové sazby u hypoték nad 80 % odhadní ceny nemovitosti (LTV) nepatrně klesly. Hypoték s fixací na jeden rok zlevnily o jeden bazicky bod na 6,21 % p. a. a s fixací na tři a deset let o dva bazické body na 6,67 % p. a., resp. na 6,30 % p. a. Nejvýrazněji se snížily sazby u hypoték s fixací na pět let, a to o pět bazických bodů na 6,23 % p. a.

Hypotéky do 80 % odhadní ceny nemovitosti naopak zdražily. Nejvíce vzrostly sazby hypoték s fixací na tři roky, a to o pět bazických bodů na 6,46 % p. a. Hypotéky s fixací na jeden rok a deset let zdražily shodně v průměru o 0,04 procentního bodu na  6,57 % p. a., resp. 6,08 % p. a. Průměrná sazba hypoték fixovaných na pět vzrostla pouze o jeden bazický bod na 6,01 % p. a.

Hypotéky s LTV nad 80 % jsou určené pro mladé do 36 let. Kombinací vysokých cen nemovitostí, úrokových sazeb a potažmo měsíčních splátek se především pro mladé stává sen o vlastním bydlení za současných podmínek nedosažitelný. A zapomínat nesmíme ani na rostoucí ceny energií, které bydlení také značně prodražují.

Nedosažitelné limity ČNB

Na hypoteční trh dopadají nejen vysoké úrokové sazby, které byly na trhu naposledy v devadesátých letech, ale i přísnější pravidla pro poskytování hypoték, která od dubna zavedla ČNB.

REKLAMA

Kvůli rostoucím sazbám rostou měsíční splátky úvěru a je stále složitější dosáhnout na limit ukazatele DSTI, který limituje podíl měsíčních splátek žadatele o úvěr k jeho čistému měsíčnímu příjmu na 45 %, u mladých pak na 50 %.

Navíc ušetřit 10 %, resp. 20 % z ceny nemovitosti (limit ukazatele LTV) je při vysokých cenách nemovitostí stále obtížnější. Ceny nemovitostí často znemožňují splnit i limit příjmového ukazatele DTI, kdy hypotéka může činit maximálně 8,5násobek, u mladých pak devítinásobek čistého ročního příjmu žadatele. Vlastní bydlení se tak postupně stává nedostupné i pro střední třídu.

————————————————————————————————————-

Fincentrum Hypoindex je nově reprezentován číslem, které odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro LTV do 80 %.

Data ukazatele Fincentrum Hypoindex jsou vydávána vždy na začátku každého měsíce, a to k pátému pracovnímu dni.

Vedle výše uvedeného reprezentativního příkladu nabízí nový Fincentrum Hypoindex podrobnější informace o průměrných sazbách s různými fixacemi od krátkodobých po dlouhodobé a při využití zajištění do a nad 80 % hodnoty nemovitosti. Spotřebitel si tak může velmi snadno zjistit informaci o průměrných sazbách, které jsou relevantní vzhledem k jeho konkrétním požadavkům. Vše je přehledně zpracováno v interaktivním grafu dostupným na stránce https://www.hypoindex.cz/hypoindex-vyvoj/.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Hypoteční trh oživuje, meziročně stoupnul v březnu o polovinu

Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v březnu vyšší téměř o 50 %, zatímco v únoru rostl trh meziročně ještě o dvojnásobek. Nižší meziroční dynamika souvisí s vyšší srovnávací základnou z loňského roku, kdy začala hypoteční aktivita od března oživovat. Byplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *