EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 06. 2023

0 komentářů

Hypoteční aktivita ožívá, v porovnání s minulými roky ale stále výrazně zaostává

 

I přes mírné zlepšení hypoteční aktivity v posledních měsících zůstává objem poskytnutých hypoték zhruba poloviční oproti situaci v prvním pololetí roku 2020. Z meziročního pohledu se začíná postupně projevovat efekt nižší srovnávací základny z loňského roku. Meziroční pokles poskytnutých hypoték tak v květnu setrval stejně jako v dubnu na 40 % z březnových 59 %. V květnu letošního roku poskytly banky hypotéky v celkovém objemu 12,3 miliardy Kč, vyplývá z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Loading



 

„Loňský rok lze na realitním trhu vnímat jako turbulentní. Jak však naznačují příznivější květnové údaje, situace se začíná stabilizovat a šok, který pocítili kupující i prodávající, pozvolna ustává. Sledujeme trend klesajících cen nemovitostí, který dle očekávání přetrval také v květnu – zejména v jednotlivých krajích a regionech. Nadále pokračuje i snížený zájem o velké, méně udržitelné stavby a domy ve vzdálenějších lokalitách. Obavy z hůře dostupných hypoték však pozvolna opadávají a hypoteční trh by se tak měl začít postupně zotavovat, čemuž mírně napomůže i zmírnění pravidel ze strany České národní banky“, říká Martin Vašek, generální ředitel Hypoteční banky.

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték bez refinancování v květnu dosáhl 10,4 mld. Kč po dubnových 8,8 mld. Kč. Jde tak o nárůst o 1,6 mld Kč, tj. 18,7% růst oproti dubnu. Objem refinancovaných úvěrů (interně či z jiné instituce) pak činil 2 mld. Kč oproti dubnovým 1,8 mld. Kč.

Počet nově poskytnutých hypoték se v květnu zvýšil z 2,9 tisíce na bezmála 3,5 tisíce. I v tomto ohledu se květnová hodnota současně s tou z března pohybuje na nejvyšší úrovni od července minulého roku. Nadále se ale jedná o nízký počet ve srovnání s tím, že průměrný měsíční počet nových hypoték v první polovině minulého roku se pohyboval kolem 6 tisíc a předloni pak dosahoval 9,5 tisíce.

„Hypoteční trh v květnu vzrostl a po zohlednění tradičního sezónního vývoje byl objem nově poskytnutých hypoték nejvyšší od poloviny minulého roku. Hypoteční aktivita tak v posledních měsících mírně ožívá, nicméně stále zůstává ve srovnání s dřívějšími roky ve výrazném útlumu, což se změní až s citelnějším poklesem úrokových sazeb,“ říká Jakub Seidler, hlavní ekonom České bankovní asociace.

REKLAMA

Průměrná nabídková sazba klesla na 6,30 %

Průměrná nabídková sazba hypotečních úvěrů podle Swiss Life Hypoindexu klesla v květnu o dva bazické body a k 5. červnu tak činila 6,30 % p. a. Pod tuto úroveň se průměrná nabídková sazba od listopadu loňského roku podívala pouze letos v březnu, kdy hypotéky v průměru zlevnily o 10 bazických bodů na 6,27 % p. a.

„Hypoteční sazby se v červnu i přes drobné změny drží na podobných hodnotách. Minimálně do červnového jednání ČNB. I když ani tedy neočekáváme nějakou změnu a tak i nadále platí, že sazby budou i nadále stagnovat,“ uvedl Jiří Sýkora, specialista oddělení produktového managementu společnosti Swiss Life Select.

Průměrná velikost hypotéky v květnu stagnovala na hranici 3 mil. Kč

Průměrná výše hypotéky v dubnu třetí měsíc v řadě vzrostla a dostala se opět nad hranici 3 mil. Kč, kde se nacházela naposledy v červenci minulého roku, v květnu i přes nepatrné snížení zhruba setrvala na hranici 3 mil. Kč. Nejvyšší průměrná hypotéka byla dosažena v listopadu 2021 a činila 3,46 mil. Kč.

Splátka hypotéky ve výši jednoho milionu korun s 30 letou splatností se současnými úrokovými sazbami se pohybuje kolem 6 tisíc Kč.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *