EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Petr Zámečník

26. 04. 2012

0 komentářů

Hypoteční banka: Ceny rodinných domů rostou

 


 

Jednoznačný ukazatel vývoje cen bytů a rodinných domů neexistuje. Každá nemovitost má jiné vlastnosti, jinou cenu a jinak schopného prodejce. A tak není výjimkou, že dva stejné byty ve stejném domě jsou prodány za různou cenu. Stačí, že každý je v jiném podlaží.

Sestavit plně vypovídající index cen bytů je nemožné. Ostatně každý index znamená zkreslení a zjednodušení údajů. U bytů a rodinných domů obzvlášť. A obyčejné průměrování cen za metr čtvereční nestačí. K poklesu cen by pak stačilo, aby se jeden měsíc prodal byt s výhledem na pražské Hradčany a druhý měsíc byt ve stejné lokalitě, jen s výhledem do temné hlučné uličky. A nebo, aby jeden měsíc šly na odbyt menší byty, které mají obecně vyšší „metrovou“ cenu, a další byty větší.

Faktorů ovlivňujících cenu bytu je mnoho. Shrnout je do jediného ukazatele lze pouze statistickými metodami na principu magie. Čím více faktorů[1] do modelu bude vsunuto, tím přesnějších výsledků lze dosahovat. V dobře naladěném modelu lze kupříkladu zjistit, jak se ceny bytů vyvíjely, přestože jednou převládaly byty s výhledem na Hradčany a podruhé do temných uliček.

O jeden z modelů určujících vývoj cen na realitním trhu vytváří již řadu čtvrtletí Hypoteční banka v podobě HB indexu. Ten vychází ze 78 atributů, které smluvní odhadci banky zadávají do informačního systému a z nichž model aktivně využívá 25 až 30.

HB index pochopitelně sleduje jen vývoj cen nemovitostí zastavených ve prospěch Hypoteční banky za účelem získání hypotečního financování. Protože ale Hypoteční banka zaujímá přední postavení na hypotečním trhu s podílem kolem 30 % všech nově poskytnutých hypoték, její vzorek vypovídá přinejmenším o velké části realitního trhu.

Pohyby cen nemovitostí HB index nenaznačuje příliš velké. Za dva roky počítání indexu měly podle jeho výsledků klesnout ceny bytů o 3,3 %, což v porovnání s dalšími indikátory a cenami uváděnými realitními makléři či developery, navíc ve světle realitní krize, nezní příliš důvěryhodně. HB index tak ukazuje především směr, o absolutních hodnotách změn cen nemovitostí lze spíše spekulovat.

Obrázek 1: HB index – bytové jednotky

hb-index-1-2012-1-bytove-jednotky

Zdroj: Hypoteční banka

Zdroj: Hypoteční banka

„Tržní ceny bytů se postupně stabilizují,“ uvádí k výsledkům HB indexu bytových jednotek Petr Němeček, ředitel odboru Nemovitosti Hypoteční banky, a dodává: „Nejvíce ceny klesly v Moravskoslezském a Zlínském kraji, naopak v Praze, Jihočeském a Pardubickém kraji již prakticky stagnovaly.“

„Celkový mírný pokles táhly zejména starší panelové byty. Naopak u novostaveb se přes všechna očekávání útlum poptávky po zvýšení DPH od 1. ledna 2012 neprojevil a ceny neklesaly,“ doplňuje Petr Němeček.

Zatímco ceny bytů klesají, ceny rodinných domů a pozemků rostou. Graf vývoje cen rodinných domů připomíná poklidné moře, na němž v posledním čtvrtletí vyrostla cenová vlna 3,1 % od úvodní hodnoty indexu z 1. čtvrtletí 2010.

Obrázek 2: HB index – rodinné domy

hb-index-1-2012-2-rodinne-domy_1

Zdroj: Hypoteční banka

Zdroj: Hypoteční banka

„Díky výhodným podmínkám financování a zvýšenému zájmu o nízkoenergetické rodinné domy u nás dochází k růstu poptávky, což vytváří mírný tlak na posun cen směrem nahoru,“ zdůvodňuje růst Petr Němeček. Zájem roste ale také o kvalitně projektované nemovitosti.

Rodinné domy jsou mnohem častěji pořizovány s cílem vlastního bydlení než jako investice, která by měla ochránit alespoň před inflací.

Výraznější rostoucí trend lze pozorovat pouze u pozemků. Jejich ceny vzrostly za poslední dva roky o 8,3 % a cenový růst je poměrně stabilní.

Obrázek 3: HB index – pozemky

hb-index-1-2012-3-pozemky

Zdroj: Hypoteční banka

Zdroj: Hypoteční banka

„Sílí jejich vnímání jako vhodné investice s malým rizikem a nízkými udržovacími náklady, mnoho realizovaných obchodů bylo právě investičního charakteru,“ komentuje růst cen pozemků Petr Němeček.

Tip: Petr Bukač: Je nákup zemědělské půdy bezpečnou investicí?

„Větší růst cen proti celorepublikovému průměru pozorujeme v obcích do jednoho tisíce obyvatel a okolí větších měst. Zde je i největší zájem o koupi pozemků. U lokalit se špatnou dopravní dostupností je naopak patrný nezájem kupujících,“ upřesňuje Petr Němeček strukturu vývoje cen pozemků.

Kam půjdou ceny nemovitostí dál?

Odhadovat směr vývoje cen nemovitostí se podobá pověstnému věštění z křišťálové koule. Pohyb celého trhu s sebou ale nese jen část informace. Vždy záleží především na zájmu o konkrétní nemovitost v konkrétní lokalitě. A výsledná cena je odvozována z požadavků prodávajícího a potřebách kupujícího. A když se dohodnou…


[1] Jako je např. velikost bytu, velikost a materiál domu, podlaží, lokalita a občanská vybavenost a mnoho dalších.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *