EUR 25.155

USD 23.470

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.155

USD 23.470

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

21. 09. 2021

0 komentářů

Hypotéky začaly a budou dále zdražovat

 

Hypotéky se odrazily od svého dna a začaly opět růst. V září řada bank zdražila a to jsme teprve v polovině měsíce. Roste i průměrná úroková sazba na českém hypotečním trhu, měřeno dle Fincentrum Hypoindex. V posledních měsících se úroková sazba zvedá průměrně téměř o desetinu procentního bodu. Růst je to sice pomalý a může ještě zpomalit, ale i tak se dá čekat, že hypoteční sazby vystoupají až k 3% úrovni.

Loading



 

Naposledy se hypotéky dotýkaly dna koncem roku 2016, kdy průměrná sazba na trhu byla ve výši 1,77 %. Tak nízko už tentokrát hypoteční sazby asi neklesnou, ale ani se nepředpokládá, že by měly růst závratným tempem. V roce 2017 a 2018 sazby vystoupaly postupně ke 3 %, přičemž ani tentokrát se zatím nepředpokládá, že by měly jít sazby výše. Ten růst bude ale nejspíš rychlejší a k 3% hranici se hypotéky můžou teoreticky dostat už během příštího roku.

Cesta k 3% hranici

Jaké jsou hlavní faktory tohoto růstu? Nejvíce sazby samozřejmě ovlivní situace na mezibankovním trhu, kdy ČNB začala už v polovině letošního roku postupně zvyšovat klíčové sazby a předpokládá se, že se ani dalšího zvyšování nelekne. Ostatně v situaci s vysokou inflací expanzivnější monetární politika nedává smysl. Navíc představitelé ČNB už dříve avizovali, že se zvyšování sazeb opravdu nebojí. A to ani v situaci, kdy celkově jsou sazby v Evropě nižší než u nás.

„Jsme připraveni zvyšovat na každém dalším jednání úrokové sazby. Nechceme to dělat ale žádným razantním způsobem, protože není žádná urgentní situace, která by to vyžadovala. Nejdeme ale ve směru utahování opasků, nějaké přísné měnové politiky. Jen sundaváme nohu z plynu, nešlapeme na brzdu. Máme stále velmi uvolněné měnové podmínky.“ Jiří Rusnok, guvernér ČNB

Sazby ČNB tedy budou nadále růst, ze současných 0,75 % by nepřekvapil růst ani na 2 %, tedy na více než dvojnásobek. Pokud k těmto krokům centrální banka přistoupí, tak se dá čekat, že v delším horizontu se tento růst přelije i na hypoteční trh. Banky v tom tedy nebudou spěchat a rozhodně nebude změna během třeba týdnů nebo pár měsíců, ale každopádně to určitý signál k dalšímu růstu hypotečních sazeb je.

REKLAMA

Český trh je výrazně konkurenční

Proti překotnějšímu růstu ovšem nadále působí velká konkurence na hypotečním trhu. A také pravděpodobně stále rostoucí ceny nemovitostí. Realitní trh je v současné době v Česku přešponovaný a nastavený na velmi dynamický růst. Nemovitosti se prodávají mrknutím oka a výjimkou nebyl za poslední rok ani růst cen v rámci desítek procent. To nahrává tomu, že stále méně nemovitostí je finančně dostupných. Finanční dostupnost pak následně nejspíše ovlivní i hypoteční trh, kde bude zájemců o hypotéku postupně ubývat. Nikterak razantně, ale banky už teď bojují o každého jednotlivého klienta. A i jen malý úbytek klientů jim nedovolí nějak razantně zvyšovat v dohledné doby sazby.

Jaké jsou hypoteční sazby v Evropě?

Česká republika se geograficky nachází ve střední Evropě. A ve středu je víceméně i, co se hypotečních sazeb týká. Zatímco na západ od nás se sazby pohybují mnohdy pod 2% hranicí, například v Německu nebo Rakousku, tak na východě nejsou výjimkou ani sazby vyšší než 4 %. Přes 4% hranici ostatně vystoupaly hypoteční sazby například v Polsku nebo Maďarsku.

S hypotékou nečekejte

Celkem jasnou zprávou hypotečního trhu docela určitě je, že pokud chcete kupovat nemovitost na hypotéku, tak není času nazbyt. S každým dalším měsícem čekání se zdražují nejen nemovitosti, ale pravděpodobně i hypotéky. Rozdíly v měsíční splátce můžou během půlročního a delšího čekání dělat i několik stovek až tisícovek korun.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Hypoteční sazby

Míří hypoteční sazby zpátky ke 2 %?

ČNB letos pokračuje v postupném snižování úrokových sazeb, které začala na konci loňského roku. Ze sedmi procent se tak 2T repo sazba snížila během tří měsíců na 5,75 %. Bankovní rada je zatím poměrně opatrná a snižuje úrokové sazby postupně. Dá se ale čekat, že úrokové sazby budou dále klesat. Inflace se zdá pod kontrolou […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

08. 04. 2024

Swiss Life Hypoindex březen 2024: Hypoteční sazby stagnují. Další zlevnění hypoték přijde na jaře

Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu zůstala na začátku března prakticky beze změny. S příchodem astronomického jara by ale měly hypoteční úvěry opět začít zlevňovat. ČNB bude totiž jednat o nastavení základních úrokových sazeb v den jarní rovnodennosti 20. března.

Text: Jana Zámečníková

Foto: Swiss Life Hypoindex

07. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *