EUR 25.155

USD 23.470

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.155

USD 23.470

I neprodané byty budou nadále zdražovat. Mohou za to ceny stavebního materiálu

 

Zdražující stavební materiál komplikuje život nejen těm, kteří staví dům, ale i lidem, kteří se poohlížejí po již postaveném bytu k rekonstrukci. Ceny klíčových vstupů typu dřeva, betonu a oceli vyrostly o desítky procent, ceny stavebních izolací se zdvojnásobily.

Loading



 

Dostali jsme se podle mě aktuálně do začarovaného kruhu, kdy se sešlo několik klíčových faktorů. Jednak zdražení stavebního materiálu, a to ne pouze kvůli covid situaci ale mnoha jiných nezávislých faktorů ve světě, jako je cena ropy, nedostatek kontejnerů a tak dále. S tím souvisí i zdražení stavebních prací, jelikož při dražších vstupech se zvýšily často i marže stavebních společností. Pokud tedy zrovna společnosti neřeší problémy s nedostatkem pracovní síly. A jednak z obavy rostoucí inflace se odráží ve zvyšování úrokových sazeb ze strany ČNB, určitě ne poslednímu v tomto roce,“ vysvětluje Vlastimil Bijota, partner fondu DaVinci Investments.

Bankovní rada České národní banky zvýšila začátkem srpna úrokové sazby. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla o 0,25procentního bodu na 0,75 procenta. Zvýšení sazeb se na zdražení hypoték projeví postupně.

U luxusních nemovitostí se zvyšování cen materiálu neprojeví vždy

V aktuálním portfoliu máme několik domů nebo bytů v luxusních rezidenčních čtvrtích širšího centra Prahy po kompletní rekonstrukci. Cena těchto nemovitostí je ovšem dána svojí exklusivní polohou, vybavením a provedením. Ceny jsou nastavené očekáváním majitelů těchto výjimečných nemovitostí, proto se navýšení cen stavebních materiálů dotýká výsledné ceny jen nepatrně,“ říká Petr Míka z Boutiq Real Estate a dodává: „Máme v nabídce také byty ve standardním provedení po kompletní rekonstrukci jako např. projekt KARLEEN.CZ v ulici Pernerova 4, u nichž jsme byli nuceni ceny bytů přecenit právě z důvodů navýšení stavebních nákladů ze strany generálního dodavatele stavby.

Cenový nárůst tedy zvýhodňuje již postavené nemovitosti, citelný rozdíl bude zřetelný i u nově stavěných luxusních realit. Zvyšování cen stavebních vstupů postihne veškerou výstavbu včetně malo a středně metrážních bytů na okrajích měst.

REKLAMA

Standardnímu bytu o 100 metrů odpovídá v segmentu luxusních realit plocha o velikosti 200 metrů čtverečních a více. Nárůst stavebních nákladů při kompletní rekonstrukci či u novostavby bude ale zcela jistě do budoucna více než dvojnásobný, protože tyto nemovitosti jsou náročnější jak v exkluzivitě materiálu, tak i v jeho množství. Pokud například investujete do prémiové lokality s výjimečným výhledem na Prahu, tak nechcete šetřit na vybavení,“ upřesňuje Petr Míka.

Byt koupit teď, se stavbou je lepší počkat

Otázkou je tedy, co teď. Kdo se stavbou, či rekonstrukcí nepospíchá, bylo by lepší počkat. Na podzim by mohly stavební materiály a práce alespoň trochu zlevnit. Naopak koupit byt se vyplatí spíše dříve než později. Ceny nemovitostí budou stagnovat nebo růst, a to jak u developerských projektů, tak i u secondhandových bytů.

Raději bych v současnosti volil nákup nemovitosti k dispozici, než řešení nové výstavby s ohledem na výše uvedené a kdy ceníky se mění pomalu každé tři dny. Pořád lze najít například v Ostravě poměrně hezký byt 3+1 kolem 50 000 za metr čtvereční. Otázkou je, jak tyto faktory ovlivní developery v jejich plánech a aktuálních projektech v následujících měsících,“ dodává Vlastimil Bijota.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *