EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

29. 07. 2021

0 komentářů

Prodeje nových bytů v Praze jsou rekordní, rekordní je i nízká nabídka

 

Zájem o nové bydlení v metropoli překonal veškeré dosavadní rekordy. Během druhého čtvrtletí letošního roku se podle analýzy společností Central Group, Trigema a Skanska Reality prodalo 2650 nových bytů, což je nejvíce v historii. Naopak počet nabízených jednotek se snížil na 3350. Jedná se o nejnižší počet za celou dobu sledování trhu.

Loading



 

Kvůli převisu poptávky nad nabídkou opět zrychlil růst cen. V něm se navíc odrážejí už i zvyšující se ceny stavebních materiálů. Průměrná prodejní cena bytů se vyšplhala na 118 480 korun za m², nabídková až na 129 410 korun za m2.

Během druhého kvartálu letošního roku zájemci o nové bydlení koupili 2650 bytů. Podle společné analýzy developerských společností se jedná o 550 jednotek více než za předchozí čtvrtletí, které drželo rekordy v prodejích doposud a během kterého si své zájemce našlo 2100 bytů. Celkem se za první polovinu letošního roku prodalo již 4750 nových bytů. V porovnání s loňskem je to téměř dvojnásobek. Největší zájem lidé při koupi projevili o dispozice 2+kk, druhou prodejně nejsilnější pozici obsadily třípokojové byty.

„Prodeje jsou na rekordní úrovni již devět měsíců v řadě. Poptávku ženou stále velmi dostupné hypotéky a také obava ze znehodnocení úspor vlivem inflace. Na byty se dokonce tvoří pořadníky a nové projekty se z velké části vyprodají prakticky ihned po uvedení na trh. Letos nás s největší pravděpodobností čeká prodejně nejúspěšnější rok,“ uvádí k situaci na trhu zakladatel a šéf Central Group Dušan Kunovský.

REKLAMA

Nové rekordy jsou i na straně nabídky, která klesla na nejnižší úroveň za dobu sledování trhu společnostmi Trigema, Skanska a Central Group. Volných nemovitostí v polovině tohoto roku bylo 3350, což je o 850 méně než na konci prvního čtvrtletí roku 2021 a o neuvěřitelných 2450 bytů méně než před rokem. Za jediný rok tak dostupné nemovitosti prořídly o více než 40 %.

Naopak struktura nabídky s ohledem na dispozice se příliš nezměnila. Nejsilnější pozici zastávají dvoupokojové byty, které tvoří 40 % nabízených jednotek. Následují dispozice 3+kk se zhruba čtvrtinovým podílem, v těsném závěsu se drží garsonky, které v nabídce tvoří jednu pětinu. Výrazně nižší je nabídka čtyřpokojových a pětipokojových bytů.

„Do prodeje se dostal nadprůměrný počet nových bytů, i tak ale enormní zájem kupujících dokázal srazit nabídku na historické minimum. Aby se trh s novým bydlením dál nedeformoval, musí vzniknout rovnováha mezi nabídkou a poptávkou. Proto nadále voláme po rychlejším povolování nové výstavby. Pokud by totiž tento stav měl pokračovat, může se odrazit v ceně i kvalitě budoucí nabídky“, upozorňuje Petr Michálek, generální ředitel Skanska Reality.

REKLAMA

Stále více se rozevírající nůžky mezi poptávkou a nabídkou jsou důvodem dalšího růstu cen. Mezikvartálně se prodejní ceny v Praze zvedly o 5,6 % na výsledných 118 480 korun za m², tempo zdražování navíc opět začíná zrychlovat. V meziročním srovnání jsou ceny vyšší o 9,4 %. Podle statistiky se razantně zvedla průměrná cena bytů jednopokojových. Jejich jednotková cena dosáhla v průměru na 128.278 korun za m². Hned za ně se naopak řadí cena velkých, pětipokojových, u kterých se průměrná cena držela na 123.823 za m². U dispozic 2+kk to bylo 116.848 korun, u 3+kk pak 113.079 korun. Ceny čtyřpokojových bytů se vyšplhaly na 116.315 korun za m².

V metropoli také prudce vzrostly průměrné nabídkové ceny ještě volných nových jednotek. U těch průměrná cena dosahovala na konci června 129.410 korun za m², což je o 6,5 % více než v předchozím čtvrtletí a o více než 15 % meziročně. Nejvyšší ceny byly zaznamenány na Praze 2, kde cena vyšplhala na 171.039 korun za m². Naopak nejlevnější byty byly nabízeny v Praze 9, a to za průměrnou cenu 117.116 korun za m². V Praze 5, kde je podle dat analýzy společností nejsilnější nabídka i prodeje, činila průměrná cena 127.988 korun za m².

„V období očekávaného inflačního růstu se proměňují úspory českých domácností a investorů v nákupy nemovitostí. Tento trend sledujeme již více než tři roky. V posledním roce, ovlivněném covidovou atmosférou, se však ještě zvýšil. Nedostatečná nabídka nových bytů není schopná uspokojovat poptávkový apetit, a proto růst cen nových bytů v Praze znovu akceleroval k 10 %. Je vysoce pravděpodobné, že podobný růst bude ještě několik měsíců pokračovat,“ říká Marcel Soural, předseda představenstva společnosti Trigema.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *