EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

23. 10. 2023

0 komentářů

Jak dostupné je v Česku vlastní bydlení?

 

Český nemovitostní trh nebyl v posledních letech moc přívětivý. Hlavně k těm z nás, kteří si plánovali nákup nového bydlení. Do neustále se zhoršující dostupnosti bydlení se propsala řada faktorů. Nedostatek nových bytů a trvající poptávka po vlastnickém bydlení se nejdříve propsala do neustále rostoucích cen nemovitostí. K tomu se poté přidala rostoucí cena peněz. A vysoké úrokové sazby nemovitosti dále zdražily.

Loading



 

Vlastně se tak ani není čemu divit, že se během posledních let dostupnost vlastnického bydlení neustále zhoršovala. Od koranavirových let i přes všechny předpovědi ceny nemovitostí rostou. K určitému zpomalení až opatrnému poklesu došlo až během letošního roku. I tak je ale stále na trhu nemovitostí v Česku docela draze.

V létě zveřejnila poradenská společnost Deloitte Property Index 2023. Tento Property Index 2023 změřil, že pro nákup nemovitosti potřebujeme v Česku 13,3 průměrných hrubých ročních platů. Celková dostupnost bydlení se proti roku 2022 nezhoršila. Ale dobrá taky není. Vzhledem ke kupní síle obyvatelstva se český realitní trh stále řadí k těm méně dostupnějším v rámci Evropy.

Mezi nejdražší místa v Evropě se počítá Rakousko, Německo a Francie. Pokud se přepočtou ceny nemovitostí dle kupní síly obyvatelstva, tak nejvíce průměrných platů potřebují na nákup nemovitosti obyvatelé Amsterdamu, Bratislavy a Prahy.

Drahé nemovitosti, drahá Praha

Přitom pro pražské nemovitosti platí, že jejich dostupnost je dlouhodobě horší než v rámci celé České republiky. Na nákup pražské průměrné nemovitosti si tak musíte připravit 16,6 průměrných ročních platů. Zatímco v Ústeckém nebo Moravskoslezském kraji můžete v některých lokalitách koupit nový byt už za 4 průměrné roční platy.

REKLAMA

Developeři jako hlavní faktor vidí pomalé povolování nové výstavby, což výrazně brzdí nabídku na trhu nových nemovitostí. Tento problém má ostatně česká legislativa už řadu let a je to jeden z hlavních faktorů, které se propsaly do růstu cen nemovitostí během celé dekády po ekonomické krizi 2008/2009.

Nyní jsme už ve třetině další dekády a je otázkou, jestli se vůbec něco v dohledné době změní. Různé předpovědi udávají, že koncem letošního roku by mohly být ceny nemovitostí o 25 % níže než na konci roku loňského. Zatím to ale tak nevypadá. I když ceny starších nemovitostí dříve mírně, tak nyní začaly opět růst. A nové nemovitosti si své ceny víceméně drží. Dostupnost bydlení je nejhorší za posledních třináct let.

Drahá hypotéka prodražuje bydlení

Nedostupné bydlení se poté v českých podmínkách stává ještě nedostupnější kvůli vysokým hypotečním sazbám. Průměrná hypoteční sazba dle indexu Hypoindex je v říjnu 2023 ve výši 6,05 %. Nad úrovní 6 % se tato průměrná hypoteční sazba pohybuje déle než rok, konkrétně od července 2022.

A i když v posledních měsících tato sazba mírně klesá, tak stále není možné říci, že svítá na lepší časy. Dokonce podle posledních propočtů se sice průměrná úroková sazba snižuje o setinky procent, ale nabídkové ceny nemovitostí začínají zase opatrně růst. Nebo tedy minimálně podle dat ČSÚ se pokles cen zastavil.

Na lepší časy tak asi nesvítá. Ostatně nemovitosti jsou dlouhodobě považované za výhodnou investici, jejich cena totiž setrvale roste a tento cenový růst poráží i inflaci. A na tomto se podle všeho zatím nic nezměnilo.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *