EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

19. 10. 2022

0 komentářů

Jaká je běžná pokojová teplota v zemích EU

 

V souvislosti s nastávající zimou a energetickou krizí se objevila řada tipů, jak ušetřit na topení. Každé snížení topení o 1 °C může totiž ušetřit až 7 % účtu za vytápění v domácnosti. Průměrná teplota v domácnostech v EU je podle statistik 22 °C, ale platí, že je možné bez problémů fungovat jen při 19 – 20 °C. 

Loading



 

V každé zemi EU je ovšem jako příjemná pokojová teplota vnímáno něco jiného. Ostatně například britské domácnosti tím jsou velmi známé, že zima je tam sice mírná, ale vytápění domácností ještě mírnější. Podobně to je nastavené i v dalších evropských zemích. Naopak unijní průměr zvyšují hlavně země bývalého socialistického bloku, kde se tradičně v zimě panelové domy vytápěly na výrazně vyšší teploty. Energie byly totiž státem udržované cenově velmi nízko a socialistické domácnosti si na teplo v zimě tak zvykly, že své domovy vytápí i dnes.

19 °C nebo 22 °C

Snížení pokojové teploty o tři stupně může přinést úspory na topení zhruba o pětinu. Přičemž 19 °C se považuje za běžnou pokojovou teplotu nejen v Anglii nebo Irsku, ale také ve venkovských oblastech Francie nebo na jihu u Středozemního moře, kde v řeckých a italských domácnostech teplota často klesá až k 17 °C. Spíše nižší pokojovou teplotu můžete najít také ve venkovských oblastech na severu Evropy. 20 °C je tam považováno za velmi dobrou pokojovou teplotu a za vyhřátou domácnost.

Oproti tomu 22 °C považují za normální pokojovou teplotu především na východ od bývalé železné opony. V České republice je pak víceméně společensky odsouhlaseno, že pokojová teplota je zhruba 21 – 22 °C. Není se tedy čemu divit, že současná vládní doporučení a rady jak ušetřit za energie, které se věnují především snížení pokojové teploty, se setkávají s odporem veřejnosti a jsou terčem kritiky.

V českých domácnost se topí hodně a často. Přitom ale ve srovnání s dalšími evropskými zeměmi rozhodně Česko nepatří k zemím, kde musíme topit nejvíce dní v roce. Eurostat počítá jako dny, kdy domácnosti topí, jakékoliv dny, kdy průměrná denní teplota poklesne pod 15 °C. Nejvíce doby, kdy je nutno topit (dle tohoto kritéria), pak najdeme ve Finsku, Švédsku a Estonsku. Česká republika se s mírně nadprůměrnou hodnotou ocitla na osmém místě žebříčku v rámci EU.

Jaká pokojová teplota nejlépe poslouží vašemu zdraví

Světová zdravotnická organizace považuje teplotu 18 – 24 °C za běžnou pokojovou teplotu a za teplotu, která nemá negativní důsledky na naše zdraví. Za teplotu negativně ovlivňující naše zdraví lékaři považují až pokojovou teplotu 16 °C a nižší. Doporučená teplota se ovšem může lišit především dle stáří a také zdravotního stavu obyvatel.

REKLAMA

Jak vnímáme okolní teplotu

I tak ale platí, že prostě pro někoho může být optimálních osmnáct domácích stupňů prostě málo. Co ovlivňuje individuální vnímání okolní teploty? Kromě věku a zdravotního stavu je to také vlhkost vzduchu, kdy čím vlhčí vzduch, tím více si uvědomujeme okolní zimu. Paradoxně vám tak může pomoci dostatečné a časově omezené větrání, které vlastně pocitově teplotu zvýší. Sice se krátkodobě ochladí, ale tím jak studený venkovní vzduch odvede vlhkost, tím i pocitově stoupne teplota tohoto vzduchu.

Teplotní zóny

Teplotu v bytě a v domě nemusíte mít konstantně stejnou a ve všechny místnostech nejlépe na dvacítce. Ostatně i lékaři například doporučují nižší teplotu v ložnici. Na spaní se hodí i teploty nižší než 20 °C, můžete jít nízko až k 16 °C. Ještě níže může být teplota v chodbě a v předsíni, prostě v místnostech, kde trvale netrávíte svůj čas. Oproti tomu teplejší nastavení je vhodnější v obývacím pokoji, nejlépe 20 – 21 °C. A nejvíce nastavte topení v koupelně, kde můžete jít až k 24 °C.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Ceny energií 2023

Jak moc nízko můžou ještě klesnout ceny energií?

Cena elektřiny a s ní také cena plynu a ropy jsou hodně žhavým tématem už déle než rok. Jak to ale vypadá, tak situace se začíná obracet a energie v současné době výrazně zlevňují. Už před pár měsíci začali dodavatelé elektřiny zlevňovat a cenou se dostali dokonce pod vládní zastropování. Bude to takto vypadat celý […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

26. 05. 2023

Ceny elektřiny a plynu jsou levnější

Elektřina i plyn na velkoobchodním trhu zlevňují. Ušetříme?

Ceny elektřiny i zemního plynu pozvolna klesaly už od začátku letošního roku. Koronavirová krize zlevňování akcelerovala. Ovlivněny jsou hlavně ceny na krátkodobém denním trhu a šetří tak ti, kdo mají produkty navázané přímo na tyto ceny.

Text: Jana Poncarová

17. 07. 2020


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *