EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Jak prodat nemovitost s hypotékou

 

foto: Shutterstock

Když už si hypotéku vyřídíte a pořídíte si nové bydlení, tak většinou neplánujete, že budete tuto nemovitost zase prodávat. Ale může se stát, že se chcete stěhovat do většího. Nebo naopak, že nemáte na splátky hypotéky, a nemovitost tak musíte prodat. A nebo se prostě jen stěhujete z města za pracovní příležitostí. Jaký je přesný postup v případě, kdy chcete prodat nemovitost zatíženou hypotékou?

Loading



 

Záleží na tom, kolik máte financí a jaké máte další plány

Je několik základních možností, jak prodat nemovitost, která je zastavena na hypotéku. Konkrétní okolnosti ovlivní to, jak rychle nemovitost prodáte, i to, kolik zaplatíte na různých poplatcích. První krok, který byste měli udělat při prodeji takové nemovitosti, je navštívit svou banku a seznámit ji se svými plány prodeje. A víceméně platí, že na poplatcích bude levnější prodávat nemovitost, které končí fixace hypotéky.

Ve stručnosti můžete:

  • nejdříve splatit zbývající hypotéku a poté prodat nemovitost bez hypotéky, v takovém případě často platí, že si vezmete krátkodobý úvěr, který poté splatíte z peněz z prodeje,
  • můžete hypotéku splatit až z peněz z prodeje, pokud kupující bude platit hotově,
  • můžete svou stávající hypotéku převést na kupujícího, v takovém případě, ale hodně záleží na postoji vaší banky, která si musí nového klienta dostatečně prověřit,
  • prodáte nemovitost kupujícímu, který si bere svou vlastní hypotéku, u vaší nebo u jiné banky.

Jak postupovat při prodeji nemovitosti s hypotékou?

Prvním krokem by měla být cesta do banky. Banku byste měli seznámit se svým plánem a nechat si vyčíslit zbývající nedoplacenou hypotéku. Podle toho, kolik bance ještě dlužíte, můžete volit další postup, jako například doplatit hypotéku a až poté prodat nemovitost.

S vyčíslením hypotéky budete mít navíc větší představu o tom, kolik peněz vlastně prodejem nemovitosti získáte. Víte totiž, kolik budete muset bance zaplatit při splácení zbývající části hypotéky. Bude se vám tak snadněji a přesněji stanovovat prodejní cena nemovitosti.

REKLAMA

Poté, co máte seriózního zájemce o koupi, je nutné si ujasnit, jak bude tento platit: hotově, nebo na hypotéku. Pokud platí zájemce hotově, tak je nejjistější si sjednat bankovní, notářskou nebo advokátní úschovu peněz. Na tuto úschovu převede kupující peněžní prostředky, do vaší banky pak převede tu část, která je nutná na splacení hypotéky. Podepsanou kupní smlouvu zavedete do katastru, zažádáte o vymazání zástavního práva na nemovitosti a poté, co katastrální úřad zapíše nového vlastníka, převedou se peníze z úschovy na váš účet. Nemovitost je prodána.

Převod hypotéky na nového zájemce

Pokud bude kupující platit z hypotečního úvěru, je nejjednodušší a nejrychlejší možností prodat kupujícímu nejen nemovitost, ale také převést stávající hypotéku. To může být výhodné, především v situaci, kdy jste si hypotéku sjednávali s nízkými úrokovými sazbami, ale i nevýhodné, to pokud některá z vlastností hypotéky nebude kupujícímu vyhovovat, jako například výše splátek nebo délka fixace. Hypotéka se totiž na nového zájemce převádí se všemi sjednanými podmínkami.

Další nevýhodou je fakt, že s tímto musí souhlasit i vaše banka, která si bude kupujícího důkladně prověřovat, a je možné, že tuto hypotéku neschválí, například kvůli nedostatečné bonitě nového klienta. Na druhou stranu je toto pro prodávajícího velmi administrativně nenáročná varianta. Banka pouze připraví dodatek k původní smlouvě, hypotéka se nemusí splácet předčasně ani například znovu pořizovat odhad ceny nemovitosti.

Co dělat, když banka převod hypotéky neschválí?

Pokud banka takový převod hypotéky s prodejem neschválí, bude si muset kupující sjednat novou hypotéku. A to buďto u stejné banky, nebo u konkurence. Výhodou nové hypotéky je to, že si kupující sjednává své vlastní podmínky, které mu mohou více vyhovovat. Administrativa je ale náročnější a bude to trvat déle.

V případě, kdy si kupující bere hypotéku u stejné banky, tak je postup velmi podobný jako v případě platby v hotovosti. Jen v katastru zůstává informace o zástavním právu k nemovitosti. Při hypotéce z jiné banky dochází k situaci, kdy se převádí nejen vlastnické právo k nemovitosti, ale i zástavní právo, které přechází z banky na banku. Kupující tak musí aktivně podat návrh na katastr nemovitostí o zápis nového zástavního práva, zatímco vy musíte od své banky získat příslib, že po zaplacení hypotéky zažádá o zánik svého zástavního práva.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Hypoteční trh oživuje, meziročně stoupnul v březnu o polovinu

Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v březnu vyšší téměř o 50 %, zatímco v únoru rostl trh meziročně ještě o dvojnásobek. Nižší meziroční dynamika souvisí s vyšší srovnávací základnou z loňského roku, kdy začala hypoteční aktivita od března oživovat. Byplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *