EUR 25.155

USD 23.470

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.155

USD 23.470

Text: Jana Poncarová

21. 12. 2020

0 komentářů

Jak se bránit, když vás dodavatel energií pokutuje?

 

Od dodavatele vám ve schránce nemusí přistát jen faktura za spotřebovanou energii, ale také pokuta. Mnohdy v řádech tisíců. Zjistěte, zda je právo na vaší straně a braňte se. Existuje několik možností.

Loading



 


Pokaždé, když uzavíráte s dodavatelem smlouvu nebo dodatek ke stávající smlouvě, měli byste se přesvědčit, zda v nich počítá s případnými sankcemi. Pokuty dodavatelé účtují hlavně za předčasné ukončení smlouvy. Tedy ve chvíli, kdy se rozhodnete odejít, ačkoli máte sjednanou smlouvu na dobu určitou.

„Problémem je, že zákazník mnohdy ani neví, že uzavřel smlouvu na dobu určitou, nebo přehlédl povinnost úhrady smluvní pokuty za předčasné ukončení smlouvy,“ uvádí Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest. Zároveň upozorňuje, že obrana existuje. Vždy ale záleží na konkrétní situaci.

Pokud odběratel řeší potíže s dodavatelem, může se obrátit na Energetický regulační úřad. Český regulátor dlouhodobě upozorňuje na nejčastější potíže s obchodníky prodávajícími elektřinu i zemní plyn. V poslední době se k nim přidávají také zprostředkovatelé, nejrůznější poradci a aukční společnosti. „První místo na žebříčku stížností dlouhodobě náleží problémům s fakturacemi a platebními podmínkami,“ uvádí úřad na svých webových stránkách.
Také si přečtěte: Jak změnit dodavatele

Pročtěte si smlouvu s dodavatelem

Nejlepší je vůbec se do potíží s dodavateli nedostat. Znamená to pozorně číst obchodní podmínky, vědět, jaký typ smlouvy podepisujete a za co konkrétně vám hrozí pokuty, které nebývají vůbec nízké. V případě, že se rozhodnete od dodavatele odejít a jste vázáni smlouvou na dobu určitou, může vám naúčtovat tisíce.

„Sankce za předčasné ukončení smlouvy je vysoká a většinou se pohybuje kolem 4 až 5 tisíc korun nebo je odstupňovaná podle počtu zbývajících měsíců. Někteří dodavatelé vám ale možná nabídnout, že za vás sankci do určité výše zaplatí, pokud přejdete k nim. Důvodem, proč k tomu přistupují, jsou vysoké marže, které mají,“ vysvětluje situaci na trhu Arsen Lazarevič, šéfredaktor portálu Elektřina.cz.

REKLAMA

Vyhnout se sankci můžete především tak, že smluvní podmínky neporušíte – tedy smlouvu vypovíte k termínu, na němž jste se s dodavatelem dohodli. Někdy ve smlouvě ale termín uvedený není, v takovém případě by vám ho měl dodavatel sdělit. Pokud se bude cukat, neváhejte kontaktovat Energetický regulační úřad.

Sankci i smlouvu zpochybněte

Nebojte se také poukázat na zakázané agresivní praktiky. Zejména pokud jste byli k uzavření smlouvy donuceni nebo z vás obchodník podpis vylákal lstí – třeba vám dokument prezentoval jen jako potvrzení návštěvy. „Pokud jste nebyli prokazatelně seznámeni s povinností hradit smluvní pokutu, není podle soudní judikatury vaší povinností takovou smluvní pokutu zaplatit,“ dodává Eduarda Hekšová.
Smluvní pokutu můžete zpochybnit i v případě, že ji po vás požaduje zprostředkovatel pochybné energetické aukce. Odvolat se můžete na obvyklé tvrzení zprostředkovatele, že aukce je nezávazná a bezplatná. „Navíc můžete zpochybnit i celý aukční model, jelikož aukce se mnohdy nekoná. Spotřebitelům totiž zpravidla nejsou představeni účastníci takové aukce ani sdělena kritéria výběru vítězného dodavatele,“ konstatuje Eduarda Hekšová. V případě, že řešíte potíže právě s aukční společností, obraťte se na Českou obchodní inspekci.

Naděje v nové evropské směrnici

Spotřebitelům, kteří řeší potíže s dodavateli nebo zprostředkovateli, by už brzy měla pomoci evropská směrnice o společných pravidlech pro vnitřní trh s elektřinou, která by měla být promítnuta do českého právního řádu do konce letošního roku. Podle nové právní úpravy může dodavatel požadovat smluvní pokutu za předčasné ukončení smlouvy jen v případě, že jste o sankci byli jasně informováni.
Směrnice limituje i výši takových smluvních pokut na částku odpovídající maximálně hospodářské ztrátě dodavatele. Navíc, ztrátu musí dodavatel prokázat. „Byť směrnice dosud nebyla promítnuta do českého právního řádu, můžete se pokusit argumentovat jejím zněním a odmítnout smluvní pokutu zaplatit. Pokud by s tím dodavatel nesouhlasil a vznikl by spor, dozorové orgány i soudy by měly nejpozději od ledna příštího roku problematiku posoudit s přihlédnutím ke znění směrnice,“ uzavírá Eduarda Hekšová.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Smluvní pokuta u nájmu

Jak na smluvní pokutu u nájmu bytu?

Od počátku července loňského roku je opět možné sjednat s nájemcem v nájemní smlouvě smluvní pokutu. Tu bude nájemce povinen zaplatit v případě porušení některé z povinností v nájemní smlouvě. Jak na smluvní pokutu u nájmu bytu a jak vysoká může být?

Text: Veronika Hejná

18. 02. 2021

Elektřina zlevňuje

Elektřina zlevňuje. Vyplatí se fixovat si ceny?

Domácnosti i firmy uspoří v roce 2021 náklady na energie. Od začátku letošního roku se totiž ceny elektřiny na evropských burzách propadly v průměru až o 7 procent. Tento pokles do svých ceníků už promítli někteří dodavatelé. Aktuální je proto opět otázka fixace cen energií.

Text: Jana Poncarová

30. 11. 2020

Čím klamou energošmejdi

Čím klamou energošmejdi? Na tyto praktiky pozor!

Za uplynulého půl roku řešil Energetický regulační úřad 7 500 podání od spotřebitelů. Další tisíce lidí se se svými potížemi s dodavateli a aukčními společnostmi obracejí na spotřebitelské organizace. Čím nejčastěji nekalí obchodníci „přesvědčují“ a na co si dát pozor?

Text: Jana Poncarová

17. 09. 2020


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *