EUR 25.005

USD 23.223

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.005

USD 23.223

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

07. 07. 2023

1 komentář

Jak se vyhnout realitním turistům a překupníkům při prodeji nemovitosti a prodat až o 20 % výhodněji

 

Nemovitosti lze považovat za jednu z nejdůležitějších investic v životě každého z nás. Prodej nemovitosti, ať už se jedná o byt, dům, nebo pozemek, je proces, který může být plný úskalí a nástrah. Můžete se pokusit projít touto cestou sami, ale je lepší mít zkušeného průvodce. V dnešní době, kdy se trh s nemovitostmi neustále mění a vyvíjí, je důležité mít odborníka, který vás bude provázet tímto složitým procesem. Ať už jste prodávající, nebo kupující, výhody využití služeb profesionální realitní kanceláře jsou nesporné.

Loading



 

Realitní turisté

Na trhu s nemovitostmi se setkáte s různými typy lidí. Někteří jsou skuteční zájemci o koupi, zatímco jiní jsou pouze „realitní turisté“, kteří projevují zájem, ale ve skutečnosti nemají v úmyslu nic koupit. Bez zkušeného realitního makléře může být těžké rozlišit mezi těmito dvěma skupinami. Profesionál vám pomůže najít skutečné zájemce a ušetří vám čas a energii, kterou byste jinak sami museli věnovat hledání toho pravého zájemce.

Pozor na překupníky na webech

Pokud se pustíte do světa realit na vlastní pěst, čeká na vás například úskalí v podobě portálů pro prodej „bez realitky“. Pak však vaše nemovitost nebude inzerována na všech důležitých realitních portálech. To znamená, že oslovíte pouze malou část potenciálních zájemců. Naopak profesionální realitní kancelář má přístup k široké síti portálů a může tak zvýšit viditelnost vaší nemovitosti a dosáhnout většího počtu potenciálních kupců.

Na portálech pro ty, kteří prodávají nemovitost bez pomoci realitního makléře, navíc často narazíte na překupníky nemovitostí. Tito lidé jsou zkušení v tom, jak projevit zájem a vyjednat s nezkušeným prodávajícím velmi nízkou cenu. Prodávající může přijít o významnou část svého potenciálního zisku z prodeje nemovitosti. Tady opět vstupuje do hry zkušený realitní makléř. Ten dokáže rozpoznat překupníky a bránit jejich pokusům o snížení ceny. Může také využít své zkušenosti a nástrojů k vyjednání co nejvyšší možné ceny prodeje.

Více realitek neznamená lepší cenu

Jednou z dalších běžných chyb při prodeji nemovitosti je situace, kdy prodávající svěří prodej více než jedné realitní kanceláři a nedá ji exklusivitu. Na první pohled to může vypadat jako dobrý nápad, protože se zdá, že takový postup by mohl maximalizovat viditelnost nemovitosti a možnost rychlého prodeje. Ale opak je pravdou. Pokud je prodej svěřen více realitním kancelářím, může to u potenciálních kupců vyvolat dojem, že se jedná o problémovou nemovitost. Mohou se domnívat, že existují důvody, proč nemovitost nebyla dosud prodána, ačkoli je na trhu prostřednictvím několika realitek. Takové vnímání může odradit kupce a v důsledku toho prodloužit prodej.

REKLAMA

Kromě toho profesionální realitní makléř, který používá správné postupy při prodeji nemovitosti, často dosahuje lepší prodejní ceny, než prodávající sám. A to dokonce až o 20 %. Tato skutečnost dokládá hodnotu odborných znalostí a dovedností, které realitní makléři přinášejí do procesu prodeje.

Proto je důležité zvážit, zda je výhodné svěřit prodej více než jedné realitní kanceláři. V mnoha případech je lepší zaměřit se na kvalitu spolupráce s jednou kanceláří, než se snažit zvýšit viditelnost rozptýlením nabídky mezi více realitek. Důkladný výběr realitní kanceláře, která má zkušenosti, odborné znalosti a vynikající pověst, může být klíčovým faktorem úspěšného prodeje nemovitosti.

Prodávat za nejvyšší možnou tržní cenu

Český realitní trh se po nedávném útlumu pomalu probouzí. Zájemci o koupi nemovitostí se sice potýkají s vyššími úroky hypoték než před rokem, ale na druhou stranu mají příležitost nakoupit nemovitosti levněji než před dvěma lety. Tato skutečnost často vyrovnává nárůst úrokových sazeb, který je spojený s hypotečním financováním.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.52 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%
Historie vývoje

 


Související články

Swiss Life Hypoindex květen 2024: Úrokové sazby hypoték (ne)překvapivě stagnují, banky vytvářejí „polštář“

Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu v květnu zanedbatelně klesla z dubnových 5,57 % p. a. na aktuálních 5,52 %. Zatímco Česká národní banka letos snížila dvoutýdenní repo sazbu už o 1,5 procentního bodu, banky úrokovou sazbu hypotečních úvěrů pouze o půl procentního bodu (podle Swiss Life Hypoindexu). Cesta k levnějším hypotékám, a […]

Text: Milan Vodička

Foto: Swiss Life Select

08. 05. 2024

Začal lobbing za státem dotované hypotéky. Jak velká by to byla chyba?

Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů a dokonce […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Jan

    7 července, 2023

    Osobní zkušenost: realita je jiná, realitní kancelář s udělenou exkluzivitou spíš čeká na někoho, kdo projeví zájem, neb své má (tj. odměnu) jisté.

    Odpovědět