EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

06. 03. 2023

0 komentářů

Jak si dát hypotéku do daní?

 

Úroky z hypotéky si můžete dát jako nezdanitelnou položku do daní z příjmu. Jaké podmínky jsou pro uplatnění hypotéky v daních a kdo si může úroky odečíst z daní.

Loading



 

Úroky z hypotéky nebo úroky z úvěru na stavební spoření je daňový odpočet, kterým si můžete snížit základ pro daň z příjmu. Platí tak, že úroky z hypotéky vám daň z příjmu nesníží o celou částku zaplacených úroků, ale pouze o 15% část.

Také platí, že daňový základ si můžete ponížit pouze o zaplacené úroky, nikoli o celou splátku hypotéky a o splátku jistiny. Vzhledem k tomu, že největší částku na úroky vynaložíte během začátku splácení a během prvních let splácení hypotéky, tak výhodnost tohoto daňového odpočtu časem klesá.

Úroky z hypotéky a z úvěru ze stavebního spoření jako daňový odpočet

  • Můžete uplatnit pouze zaplacené úroky, výše zaplacených úroků se snižuje spolu se splácením jistiny.
  • Sumu zaplacených úroků vám každý rok potvrdí banka, toto potvrzení je nutno přiložit k ročnímu zúčtování daně nebo k daňovému přiznání.
  • Zaplacené úroky snižují pouze daňový základ, nesnižují rovnou vypočtenou daň.
  • Odečíst si můžete až 150 000 Kč za rok, to platí pro nemovitosti, kde jste se stali vlastníkem (zápisem do katastru) po 1. 1. 2021.
  • Pro dříve nabyté nemovitosti platí maximální odpočet 300 000 Kč za rok.
  • Uplatnění tohoto daňového odpočtu vám může přinést daňovou vratku, to v případě zaměstnanců a také v případě OSVČ, kteří platili během roku zálohy na daň.
  • U OSVČ tento daňový odpočet poté snižuje vypočtenou daň z příjmu.
  • Pokud vám vznikla daňová vratka, tato vám bude vyplacena 30 dní po podání daňového přiznání. Zaměstnanci dostanou daňovou vratku vyplacenou s březnovou výplatou, tedy v průběhu dubna.

Důležité je, že to je úvěr na bydlení

Odpočet úroků z hypotéky je státní podpora nově získaného bydlení. Přitom ale tento odpočet je vázán na pořízení nemovitosti a také na využití účelového úvěru: hypotéky, nebo úvěru ze stavebního spoření. Pokud si nemovitost pořizujete z vlastních peněz bez využití hypotéky, tak na odpočet nemáte nárok. Pokud si nemovitosti kupujete využitím jiného úvěru, například krátkodobého spotřebitelského, tak také na odpočet nemáte nárok.

Nezáleží na tom, na co přesně úvěr použijete. Může to být nákup nemovitosti, náklady na postavení nemovitosti, náklady na rekonstrukci či přestavbu.

REKLAMA

Důležité je také, že tam bydlíte

Pro uplatnění odpočtu je důležitý fakt, že v dané nemovitosti bydlíte. Tedy že úvěrem řešíte svou vlastní bytovou potřebu. Odpočet můžete ale uplatnit i na nemovitosti, které pořídíte pro některou z blízkých osob, například děti nebo své rodiče. Důležité ale je, abyste byli uvedeni jako žadatel nebo spolužadatel daného úvěru.

Odpočet pak není možné uplatnit na vlastní rekreační nemovitost, na kancelář a podobně. Na chatu a chalupu můžete odpočet uplatnit pouze v případě, kdy v dané nemovitosti opravdu bydlíte.

Nárok na tento odpočet nemáte ani v případě, kdy v nemovitosti nebydlíte. Tedy u nemovitosti, kterou jste si nepořídili k vlastnímu bydlení, ale pro investiční účely. Tuto nemovitost například pronajímáte a máte příjem z pronájmu. Poté odpočet úroků nemůžete využít jako daňový odpočet. Ale můžete tyto úroky dát do nákladů, pokud příjem z pronájmu daníte reálnými náklady.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

úroky z hypotéky

Daňové odpočty 2024: úroky z hypotéky

Daňový odpočet hypotéky je poměrně oblíbený odpočet daňového základu, který pomáhá při koupi nového bydlení. Tak, že úroky zaplacené za úvěr na bydlení si můžete odečíst od daňového základu. Tento odpočet se před pár lety mírně změnil a omezil maximální čerpání. A od letošního ledna sice platí konsolidační balíček, který mění různé daňové slevy a […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

18. 01. 2024

Příjem z pronájmu

Příjem z pronájmu a daň z příjmu: kdy použít reálné a kdy paušální výdaje

Příjem z pronájmu je příjem, který jako poplatník musíte uvést do daňového přiznání. V zaměstnání vám ve mzdové účtárně nemůžou nechat podepsat roční zúčtování daně. A máte povinnost podat daňové přiznání do řádného termínu. A také je nutno zaplatit daň z příjmu, pokud vám nějaká daň z příjmu vyšla. Přičemž je možné, že vypočtená daň […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

03. 02. 2023

Odpočty hypotéky snížení limitu

Od kdy se snižuje daňový odpočet úroků z hypotéky?

Rok 2020 přinesl řadu daňových změn. Zrušení superhrubé mzdy a menší zdanění práce, zrušení daně z nabytí nemovitých věcí a také snížení daňového odpočtu úroků z úvěru na bydlení. Od kdy snížení tohoto odpočtu platí a v kterém daňovém přiznání se snížená částka uplatní?

Text: Hana Bartušková

29. 12. 2020


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *