EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Jana Poncarová

13. 05. 2021

2 komentáře

Jak ušetřit v roce 2021 za energie? Výběrem levnějšího dodavatele

 

Foto: Shutterstock
Analytici letos očekávají zdražování cen elektřiny, podražit by mohl i zemní plyn. Domácnosti ale mohou své náklady za energie snížit, pokud si vyberou levnějšího dodavatele. Na co si dát pozor?

Loading



 


Na zlevňování energií mohou letos odběratelé zapomenout. Kvůli nárůstu cen na burzách, kde se s nimi obchoduje, je pravděpodobné, že budou spíše zdražovat. Velkoobchodní ceny elektřiny prošly v posledních měsících prudkým růstem. S časovým odstupem se to musí projevit v koncových cenách, na podzim očekávám zdražování,“ konstatuje analytik společnosti ENA Jiří Gavor.
Když dodavatelé zdražují, řada spotřebitelů se poohlíží po levnějších nabídkách. Na elektřině a zemním plynu mohou ušetřit zejména domácnosti, které mají vyšší spotřebu, protože energii využívají na ohřev vody nebo vytápění. Aktuálně působí na českém trhu několik desítek dodavatelů, jejichž ceníky se mohou výrazně lišit. Domácnosti s vyšší spotřebou mohou ročně ušetřit i několik tisíc korun. Pro výpočet úspory je možné využít on-line kalkulátory energií, například na stránkách Energetického regulačního úřadu.

Komplikovaná cena elektřiny a plynu 

O výši dosažených úspor rozhoduje cena, kterou dodavatel elektřiny nebo zemního plynu nabídne. Zorientovat se v ceníkách přitom není úplně jednoduché, už proto, že ceny energií jsou složené z několika částí.
Platby za elektřinu a plyn se skládají z regulované části, kterou stanovuje stát, a z části neregulované, určené dodavatelem,“ říká šéfka spotřebitelské organizace dTest Eduarda Hekšová. Upozorňuje také, že dodavatelé nesmí účtovat poplatky, které nejsou zmíněné například ve smlouvě nebo obchodních podmínkách. Někdy bývá také cena elektřiny rozložena na dražší a levnější tarif (dříve noční proud). Týká se to domácností, které elektřinou vytápí nebo ji používají k ohřevu vody a mají například bojler, přímotopy nebo tepelné čerpadlo.
Podle Jana Schindlera, analytika kalkulátoru TZB-info.cz je v případě ceny dobré vědět, jak dlouho platí a zda se bude měnit podle situace na energetickém trhu. Cena ale může být i fixní, tedy například dva roky se nebude měnit.
„Toto období ale nemusí být totožné s délkou závazku. V tom případě by se měli zákazníci zajímat o to, jakou cenu budou mít po ukončení platnosti akční ceny. Někteří dodavatelé sice nabízejí smlouvy bez závazku, pokud ale zákazníci mají sjednanou určitou cenu a ukončí smlouvu předčasně, pak musí většinou doplatit rozdíl mezi smluvní cenou a standardním ceníkem. Když zákazník není dlouhodobě aktivní, mohou se mu v době prodloužení výrazně zvýšit ceny,“ dodává.
Jiří Gavor upozorňuje, že lidé by si neměli nové podmínky a ceny s dodavatelem sjednávat pod nátlakem. „Lidé často chybují, když se rozhodují pod časovým nátlakem a na základě jediné výhodnější nabídky, bez náležitého rozmyslu. Nabídka přitom může být jen zdánlivě výhodnější, protože nižší jednotková cena za spotřebovanou megawatthodinu může být převážena vyšším pevným měsíčním platem,“ konstatuje.

Obchodní podmínky bez chytáků

Cena je při výběru dodavatele důležitá, neměla by být ale jediným kritériem při výběru nové společnosti. Rozhodující je také typ smlouvy, s ní spojené závazky a obchodní podmínky. Ty někdy mívají jednu dvě stránky, jindy ale několik stran popsaných drobným písmem. Právě v takovém dokumentu se dobře schovají různé sankce, pokuty nebo nesmyslné lhůty a podmínky, jež musí spotřebitel splnit.
„Určitě je nutné se podívat na celé znění smlouvy a obchodních podmínek a prověřit, zda dokumenty neobsahují smluvní pokuty, popřípadě vědět, za co mohou být účtované. Zvláštní zřetel doporučujeme věnovat nečitelným ustanovením či ustanovením psaným malým písmem,“ nabádá Eduarda Hekšová.
Důležité je vědět, na jak dlouhou dobu je smlouva uzavírána a jaké jsou možnosti odstoupení od smlouvy, respektive její výpovědi. Dodavatelé dnes zpravidla nabízejí smlouvy na dobu určitou, které trvají jeden, dva nebo tři roky. Lidé během této doby nemohou smlouvu vypovědět, jinak by museli zaplatit sankce za takzvané předčasné ukončení smlouvy.
Další kapitolou jsou nepoctivé nebo až diskriminační obchodní podmínky. Lidé by neměli uzavírat smlouvy s dodavateli, kde zákazník musí platit nedoplatky do čtrnácti dnů a obchodník přeplatky posílá například až za dva měsíce. Problematické jsou i podmínky, kde jsou lhůty pro vyslovení nesouhlasu s oznámením úmyslu neprodloužit smlouvu ohraničené krátkou lhůtou, protože obchodník chce záměrně ztížit odchod zákazníků jinam. Je také důležité podívat se na ceník doplňkových služeb, zda zákazníkům nehrozí nehorázné pokuty,“ vysvětluje Jan Schindler.

Být aktivní se vyplatí

Samotná změna dodavatele je pak jednoduchý administrativní proces. Většinou stačí uzavřít smlouvu s novou společností a ta se postará o výpověď u předešlého dodavatele. V závislosti na délce výpovědní lhůty domácnosti odebírají ideálně levnější energii za několik týdnů až za tři měsíce.
Někdy složité obchodní podmínky a chování některých dodavatelů však mohou spotřebitele od změny dodavatele odrazovat. Podle Jana Schindlera je to ale škoda. Myslím, že největší chybou je fakt, že zákazníci nejsou sami aktivní a že se rozhodují na základě oslovení obchodníkem nebo překupníkem. Ne vždy jsou nabídky prezentované obchodníkem opravdu výhodné. Velkou chybu v době, kdy se zdražuje, vidím v tom, že mnoho zákazníků dává přednost nabídce bez závazku. Ceny takových nabídek se ale mohou zanedlouho zvýšit,“ uzavírá.

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Vojtěch

    19 května, 2021

    My jsme letos měli sice drobný přeplatek za elektřinu, ale u plynu jsme dopláceli tak dodavatele měníme v kompletu a přecházíme ke Comfort energy, protože co jsem se díval, tak u nich vychází fajn ele. i plyn, tak abych to mohl zas udržet pohromadě kvůli papírům.

    Odpovědět

  • Karla

    15 srpna, 2022

    Já se taky snažím šetřit s elektřinou co to jde. Hodně nám teď zvedli zálohy, takže žádná sušička prádla, pračka a myčka jedou jen na noční proud a do ledničky jsem si koupila tento úložný box https://www.plaza.cz/ulozny-box-do-lednicky–4-ks/ , takže hned vím, kde co je a nemusím dobu ledničku větrat 🙂 .

    Odpovědět