EUR 25.155

USD 23.470

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.155

USD 23.470

Jaké jsou současné trendy v nemovitostech?

 

Bydlení a vůbec trh z nemovitostmi v současné době v České republice nejvíc ovlivňují stále stoupající ceny nemovitostí a nedostatek především nových bytů a domů, o které bývá největší zájem. Bytová výstavba především ve větších městech je naprosto nedostatečná, což se projevuje nejen na trhu nemovitostí k prodeji, ale postupně také v nájemním bydlení. Jaké jsou ale další trendy, které ovlivní nemovitosti nejen v roce 2020?

Loading



 

Stále stoupající cena nemovitostí ve velkých městech

Řada odborníků se shoduje v tom, že realitní bublina v Praze by mohla v příštím roce klesnout. To by odpovídalo i předpokládanému ekonomickému zpomalení a začínající recesi. Během ekonomické krize jsou občas právě nemovitostí tím, co zlevňuje nejvíce. A podle odborných názorů je jen otázkou času, kdy bublina splaskne, jestli to bude už v roce 2020, nebo až v následujících letech.
Na druhou stranu je ale nutno říct, že cena nemovitostí ve velkých městech nejspíše dolů moc nepůjde. Proti zlevňování je totiž stále velmi malá výstavba, která nedokáže pokrýt rostoucí poptávku po nemovitostech. Tato poptávka navíc roste stále více, protože lidé se stěhují za prací právě do velkých měst a nejvíce do Prahy. Tomu přihrává i prakticky nulová nezaměstnanost v Praze a okolí a také platy výrazně nadprůměrné proti celé republice. V Praze lidé chtějí pracovat a chtějí tu i bydlet.
A je také faktem, že od roku 2014 vytrvale rostou ceny nemovitostí v celé EU, jen za poslední rok cena domů po celé EU vyrostla v průměru o 4,2 %. To je samozřejmě jen průměrná hodnota, ceny ve velkých městech rostou o dost více. Z tohoto pohledu pražské nemovitostní ceny opravdu nečeká nějaká strmá cesta dolů.

Budou lidé bydlet více na venkově?

Co by ale mohlo s cenou nemovitostí v Praze a dalších velkých českých městech zahýbat jsou změny v životním stylu. Zaprvé stále přibývá starší generace, navíc do důchodu brzy půjdou movitější ročníky, které už teď často nebydlí přímo v centru velkých měst, ale spíše se stěhují za město a na venkov. Dožít v klidu a v přírodě.
Tomuto trendu nahrává i digitalizace a robotizace lidských činností. Brzy už nebude bezpodmínečně nutné jezdit každý den odsedět si svých 8 hodin v kanceláři. Tento trend se v Česku zatím usidluje dost pomalu, ale přijde nejspíš doba, kdy do práce nebudeme chodit každý den. A ztratí se důvod, proč bydlet v centru velkého města. Když do kanceláře stejně nebudu chodit pětkrát týdně.
Přibývá stále více pracovníků na dálku, kteří se stěhují za město. Stěhují za levnějšími nájmy a levnější cenou nemovitostí, ale stěhují se i za přírodou a čistým vzduchem. Tohle je spíše pomalejší vývoj, ale je možné předpokládat, že následující dekáda nám naplno ukáže, jak moc chceme bydlet ve městě. Nebo tam bydlíme jen kvůli práci?

Jak moc teplo je moc teplo?

Dalším velkým vlivem, který se promítne do podoby realitního trhu, je změna klimatu. Ve studii PwC se většina respondentů vyjádřila ve smyslu toho, že právě změnu klimatu a změny, které nastávají v souvislosti s globálním oteplováním a dalšími environmentálními problémy, vidí jako zásadní pro podobu trhu nemovitostí za 30 let.
Zaprvé se budou lidé stěhovat ze stále teplejšího jihu na sever. A také se budou lidé nejspíše stěhovat z měst do neměstských oblastí. V městě je totiž teplo. Opravdu, ale opravdu hodně teplo. A často ani chladná noc nedokáže město ochladit. Dá se tak předpokládat, že se budeme více stěhovat do venkovských a lesnatých oblastí. A také nejspíš mnohem více do výše položených oblastí, do kopců a do hor.

Zachrání nás technologické změny?

Kromě klimatických změn ale také žijeme v době technologického pokroku. Pokud něco dokáže zlepšit náš život během globálního oteplování, tak to nejspíš přinese technologie. Soběstačné domy, energeticky a na vodě, domy připojené na internet a řídící život svých obyvatel tím nejlepším možným způsobem.
Dá se čekat, že stále více nemovitostí bude stavěno v pasivním módu, bude mít svůj vlastní zdroj elektrické energie a bude mít svůj vlastní zdroj vody. Vlastně takový dům může být zcela izolovaný od okolního světa, až na to, že nejspíš bude připojený na internet.

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Ceny nemovitostí zahraničí 2020

Apartmán v Chorvatsku, byt v Londýně. Realitní trhy v zahraničí ochromil koronavirus

Svět se propadá do recese. Jen ještě nikdo neví, jak hluboký a bolavý dopad bude. Nabízí se srovnání s ekonomickou krizí v roce 2008. Jenže ta byla podle expertů jiná. Analytici i ekonomové obecně očekávají zmrazení realitního trhu a radí vyčkávat. Trh s byty a domy totiž reaguje se zpožděním a platí to jak o českých, tak o […]

Text: Jana Poncarová

15. 04. 2020

rusnok daně z nemovitosti

Jak by trh ovlivnil růst daně z nemovitosti u druhé a další nemovitosti?

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok se minulý týden vyslovil pro zvyšování daně z nemovitosti. Prý je česká daň z nemovitosti extrémně nízká a nevyhovuje současné situaci na trhu s nemovitostmi, protože je to výrazně sociálně nastavená daň. Kdo vlastní hodně nemovitostí, by si měl prostě připlatit.

Text: Hana Bartušková

02. 12. 2019

USA hypotéky

USA hypotéky aneb americký hypoteční zázrak

USA hypotéky a hypoteční financování umožnilo chudým americkým rodinám splnit si americký sen – vlastnit dům, alespoň tedy z právního hlediska. To, že je dům ekonomicky ve vlastnictví někoho jiného, je věc skrytá a za oponou. Celý americký hypoteční zázrak je postaven na víře. V hypotečních agenturách zejí ohromné černé díry – hodnota hypotečních úvěrů […]

Text: Hana Bartušková

19. 11. 2019


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *