EUR 25.155

USD 23.470

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.155

USD 23.470

Text: Jana Poncarová

15. 04. 2020

0 komentářů

Apartmán v Chorvatsku, byt v Londýně. Realitní trhy v zahraničí ochromil koronavirus

 

Svět se propadá do recese. Jen ještě nikdo neví, jak hluboký a bolavý dopad bude. Nabízí se srovnání s ekonomickou krizí v roce 2008. Jenže ta byla podle expertů jiná. Analytici i ekonomové obecně očekávají zmrazení realitního trhu a radí vyčkávat. Trh s byty a domy totiž reaguje se zpožděním a platí to jak o českých, tak o zahraničních nemovitostech.

Loading



 


Tak například nemovitosti ve Velké Británii zareagovaly na situaci kolem pandemie koronaviru s pověstným anglickým klidem. Totiž nijak. Jejich ceny stagnovaly, respektive v případě Londýna dokonce minulý měsíc poskočily o 1,6 procent. Tamní realitní trh se – alespoň v březnu – jevil jako imunní vůči koronavirovému šílenství, jež už se dotklo některých jiných ekonomických a průmyslových segmentů.
Jenže ne všude panuje klid. Problémy pociťují například italští investoři a majitelé bytů, domů a apartmánů, kteří své nemovitosti pronajímali přes Airbnb nebo jiné podobné platformy a těžili tak z krátkodobých pronájmů. Jako první byl totiž postižen cestovní ruch. A kde nejsou turisté, tam není možné vydělávat na krátkodobém pronájmu bytů. To je ale jen jeden rozměr realitního trhu v současné době.

Na realitním trhu je ticho

Lidé, kteří zvažovali nákup nemovitosti, ať už v zahraničí nebo v České republice, raději vyčkávají. Realitní makléři koncem března potvrdili pokles poptávky v tuzemsku, a to napříč regiony.

„Mnoho lidí v těchto těžkých dnech jednoduše nemá chuť ani kapacitu řešit prodej své nemovitosti. Prohlídky aktuálně prakticky neprobíhají. Byť to makléři zakázáno vládou nemají, zájemcům o nemovitost to umožněno není. Hlavně však panuje mezi zájemci a makléři společná shoda, že je lepší prohlídky odložit,“ uvádí Jan Boruta, jednatel společnosti FérMakléři.cz.

Někteří lidé, kteří se delší dobu chystali na nákup nové nemovitosti, nyní z obchodů couvají. Důvodem jsou právě otázky spjaté s koronavirem, respektive nejistotou ohledně budoucích příjmů.

„Příkladem může být pilot, kterému nenadále zkrátili pracovní úvazek, kvůli čemuž přichází o podstatnou část svého příjmu. Ze strachu z nedostatku finančních prostředků se rozhodl nákup nemovitosti nakonec neuskutečnit. Toto chování není výjimkou,“ dodává Jan Boruta.

REKLAMA

Zájem o byty spadl i v cizině

Podobné zkušenosti má i Olga Muchová ze společnosti Rellox, která se specializuje na prodej zahraničních realit českým klientům. Podle jejích slov většina lidí momentálně investici do nemovitostí v zahraničí odkládá na později. Důvodem je nejistá ekonomická situace a do karet investorům pochopitelně nehrají ani uzavřené hranice, protože nemohou na prohlídku nemovitostí dojet.

„Poptávka se propadla, stále existuje bazální zájem o klíčové projekty v top lokalitách, ale momentálně se spíše dokončují již předem připravené prodeje. I u těch jsou ale komplikace třeba u mechanismu podpisu smluvních dokumentů – podpisy v zahraničí nejsou možné a zahraniční konzuláty v České republice jsou pro veřejnost zavřené,“ říká Olga Muchová.

I přes téměř nulovou momentální likviditu si ale nemovitosti obecně drží své ceny a další vývoj na trhu je obtížné predikovat. Situace bude záležet na hloubce a délce koronavirové krize v jednotlivých zemích. Už nyní se situace v realitách liší země od země.

Vyčkávající Chorvatsko

Například Chorvatsko je jedním z nejméně zasažených regionů v Evropě, ovšem nadcházející letní sezónu místní lidé vyhlíží s obavami. Turismus zde tvoří asi 20 procent HDP. Propad turistiky pak zcela jistě ovlivní i realitní trh na pobřeží Jaderského moře.
Nicméně i tak se výstavba nových resortů nezastavila, ačkoli nové rezidenční resorty jsou nyní zavřené a nikdo neví, kdy otevřou své brány.

REKLAMA

„Pokud se situace s koronavirem v Chorvatsku výrazně nezhorší, tak si můžou chorvatské přímořské reality zachovat svoji stávající cenovou úroveň i při nízké likviditě. Svoji pozitivní roli v budoucím vývoji může hrát i členitost chorvatského pobřeží s množstvím ostrovů. Situace se ovšem může rychle změnit,“ odhaduje Jan Rejcha, expert na zahraniční nemovitosti.

Ochromení Italové a Španělé

O poznání hůře je na tom podle Jana Rejchy Apeninský poloostrov. „Realitní trh v Itálii momentálně neexistuje. Ceny nemovitostí ani neměly čas nějak zareagovat na nástup koronaviru a jejich pohyb by byl ve výsledku zbytečný vzhledem k nulové likviditě,“ dodává.
Růžová není ani situace ve Španělsku. Paralyzován je hlavně Madrid. Koronavirovou pandemii odnesla nejvíce provincie Valencie, lépe je na tom Andalusie a španělské ostrovy.

„Je velkou otázkou, jak španělský realitní trh zareaguje na koronavirovou krizi. Poptávka lokálních investorů bude zcela jistě ochromená. Španělské přímořské realitní projekty jsou do velké míry stále odkázány na zájem zahraničních investorů. Na Kanárských a Baleárských ostrovech a v provincii Valencie tvoří cizinci přibližně 30 % transakcí,“ vysvětluje Jan Rejcha.

Zdaleka největší skupinu cizinců pak tvoří kupující z Velké Británie. Vliv na realitní trh na španělském pobřeží tak bude mít i vývoj situace ve Velké Británii, stejně jako to bylo během poslední hypotéční krize.

„Je poměrně pravděpodobné, že ceny nemovitostí ve Španělsku budou pod velkým tlakem a půjdou směrem dolů. Velmi bude záležet na hloubce problémů domácí ekonomiky v době po odeznění koronaviru,“ uzavírá Jan Rejcha.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *