EUR 25.375

USD 23.368

REPO sazba ČNB 4.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.375

USD 23.368

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

11. 06. 2024

0 komentářů

Je letošní rok vhodný pro nákup nemovitosti?

 

Letošní rok je charakteristický zatím dvěma zásadními vlastnostmi. Oživení trhu nemovitostí i hypoték přináší určitou naději, že bude brzy lépe. Na druhou stranu, ale trh nemovitostí oživuje o dost rychleji, než klesají úrokové sazby u hypoték. Tak jak tedy: koupit nové bydlení, nebo ještě čekat?

Loading



 

Oživení trhu nemovitostí ukazují nejen data u nových nemovitostí, ale také data u starších bytů i u stavební pozemků. Vypadá to tak, že ceny českých nemovitostí se možná na chvíli zastavily, ale chystají se znovu růst. Je to dáno především nízkou nabídkou, která se prostě za to krátké období stagnace cen nezměnila. A navíc to vypadá, že ani nový stavební zákon to moc nezmění.

Poptávka po nemovitostech byla výrazně utlumena především kvůli situaci na hypotečním trhu. Vysoké úrokové sazby si mohl dovolit málokdo. Vypadá to ale, že i přes přetrvávající vyšší sazby, došlo k obnovení poptávky. Jakmile množství poptávaných nemovitostí vyrovná stávající nabídku, tak ceny začnou opět růst. Neboli spíše už začaly opět růst.

Hypotéky jsou fixované, ale jinak, než bychom chtěli

Vypadá to, že v tuto chvíli je trh hypoték poměrně rigidní a strnulý. Sice to vypadalo, že banky rychle naskočí do rozjíždějícího se vlaku levných hypoték. Ostatně na začátku tohoto roku prolomila průměrná sazba na trhu 6% hranici a vypadalo to, že během půl roku by se mohly nabídky dostat ke 4 %. Nestalo se tak. Banky si to rozmyslely a k úpravám sazeb přistupují spíše jen kosmeticky.

Čeká se na to, jak ČNB naloží s klíčovými sazbami koncem června. Také se čeká, jak se přesně vyvine česká inflace v následujících měsících, jestli bude dále klesat směrem k inflačnímu cíli ČNB, nebo naopak zůstane nad 3% hranicí. Další vyšší inflace by totiž mohla znamenat zakonzervování, možná i zvýšení klíčových úrokových sazeb. A následné zvyšování sazeb i na hypotečním trhu.

REKLAMA

Dobrý čas na nákup nemovitosti už byl

To vlastně platí pro posledních minimálně pět let. A letos se to nezmění. Kdo chtěl kupovat nemovitost na hypotéku, tak možná někdy v první čtvrtině letošního roku bylo krátké okno, kdy ceny nemovitostí ještě stále klesaly. A kdy banky viděly novou situaci pozitivně a snižovaly sazby. V tuto chvíli to ale vypadá, že ta doba je pryč. Hypotéku dostanete stále draze a nemovitosti budou brzy dražší.

Pokud chcete platit hotově, tak teď máte určitě nejvyšší čas začít nakupovat. Pokud si chcete vzít na nákup nového bydlení hypotéku, tak bohužel letošní rok vás moc nepotěší. Hypotéky už o moc levnější nebudou. A sice analýzy předpokládaly, že by hypotéky mohly koncem roku dosáhnout 3% hladiny. Ale zatím to vypadá, že se letos nepodívají ani pod 5 %.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.49 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%
Historie vývoje

 

 


Související články

drahé bydlení v Praze

Přinese růst reálné mzdy a životní úrovně dostupnější nemovitosti?

Praha a pražské nemovitosti v současnosti patří mezi nejhůře dostupné místo pro život. Konkrétně tedy pro nákup nemovitosti k bydlení. Překotný růst cen v poslední dekádě a také vývoj v posledním roce znamenal, že je Praha jedním z nejméně dostupných míst k bydlení v Evropě. A to z hlediska cen nemovitostí.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

09. 07. 2024

Hypoteční sazby 2024

ČNB snížila základní repo sazbu na 4,75 %. Co to znamená pro hypotéky?

Ve čtvrtek 27. 6. snížila bankovní rada základní sazby o 0,5 procentního bodu. O takovém snížení rozhodlo 5 členů bankovní rady ze sedmi. Zbývající dva prosazovali snížení o 0,25 procentního bodu, což ostatně očekávaly i trhy. Rada ale ve svém prohlášení ujistila, že dbá na cenovou stabilitu a že tak velké snižování sazeb je nejspíše […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

28. 06. 2024

chaty a chalupy

Kupujte chaty a chalupy, levnější už nebudou

Český nemovitostní trh se pomalu probouzí a ceny začínají růst. U rekreačních nemovitostí tomu ale tak zatím není. Tam ceny naopak klesají a je možné čekat, že na podzim budou ještě o kousek nižší. Vyplatí se teď koupit nemovitost určenou k rekreaci?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

27. 06. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *