EUR 25.265

USD 23.672

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.672

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

03. 01. 2023

0 komentářů

K čemu slouží průkaz energetické náročnosti budovy a kdy ho potřebujete?

 

Průkaz energetické náročnosti budovy poskytuje nájemci nebo kupujícímu cenné informace o tom, jaká je průměrná spotřeba energie nutná pro provoz dané budovy. Mimo jiné tak usnadňuje odhad budoucích nákladů na topení a další údržbu.

Loading



 

Kdy potřebujete PENB?

Povinnost obstarat průkaz energetické náročnosti budovy má nejen prodávající, ale od roku 2016 i pronajímatel bytové jednotky. Podle § 7a zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií vzniká povinnost stavebníkovi, vlastníkovi budovy nebo společenství vlastníků jednotek obstarat si průkaz v těchto případech:

  • vždy při výstavbě nebo větších změnách dokončených budov,
  • při prodeji budovy nebo její části,
  • při pronájmu budovy,
  • při pronájmu ucelené části budovy (tj. i bytové jednotky).

Povinnost obstarat průkaz energetické náročnosti není radno podcenit. Při nesplnění povinnosti hrozí vlastníkovi domu sankce až do výše 100 tisíc korun, resp. 200 tisíc korun, jedná-li se o vlastníka bytového domu, anebo společenství vlastníků.

Na druhou stranu průkaz nepotřebujete při prodeji družstevního bytu, neboť zde nedochází k prodeji nemovitosti, ale členského podílu v bytovém družstvu. Existují i další výjimky, kdy není třeba průkaz zpracovávat například u objektů o rozloze do 50 m2, u staveb pro rodinnou rekreaci užívaných jen část roku, kde je odhadovaná spotřeba nižší než 25 % spotřeby, k níž by došlo při celoročním užívání.

„Průkaz se neopatřuje při prodeji nebo pronájmu budovy nebo ucelené části budovy, pokud se tak obě strany písemně dohodnou a jde o budovu, která byla vystavěna a poslední větší změna dokončené budovy na ní byla provedena před 1. lednem 1947,“ stojí v § 7a odst. 10 zákona o hospodaření energií.

REKLAMA

Jaké údaje v PENB najdete?

V průkazu energetické náročnosti budovy naleznete vždy základní údaje o budově, průkaz má obsahovat i fotografii. Budova je zařazena do jedné ze sedmi klasifikačních tříd – čím vyšší třída, tím je budova méně energeticky úsporná. Kromě celkové klasifikační třídy obsahuje průkaz i dílčí ukazatele energetické náročnosti – odlišnou energetickou náročnost tak může mít vytápění (anebo naopak chlazení), úprava vlhkosti, ohřev vody nebo osvětlení. Je však třeba mít na paměti, že informace obsažené v průkazu energetické náročnosti jsou pouze orientační, vypočtené podle průměrných dat (průměrné teploty v zimě, době svícení apod.).


Zdroj : Příloha č. 4 k vyhlášce č. 264/2020 Sb.

Jak získat PENB?

Průkaz smí obstarat pouze energetický expert s akreditací od Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Ministerstvo zároveň vede seznam energetických specialistů. Cena za vyhotovení PENB se pohybuje přibližně mezi 4 až 7 tisíci korun, pokud však chybí některý z potřebných podkladů (typicky projektová dokumentace stavby), cena narůstá.

„Průkaz platí po dobu deseti let. Pokud ovšem v této době dojde k výrazné přestavbě nemovitosti, která ovlivní i její energetickou náročnost (typicky např. nov zateplení nebo instalace solárních panelů), je třeba nechat zpracovat nový průkaz energetické náročnosti budovy,“ vysvětluje advokát Ondřej Preuss, zakladatel služby Dostupnyadvokat.cz.

Zvláštní pravidla platí pro budovy užívané orgánem veřejné moci a určené k užívání veřejností, je-li energeticky vztažná plocha větší nebo rovna 500 m2 (od 1. července 2013), anebo 250 m2 (od 1. července 2015). U takových budov musí být grafické znázornění průkazu umístěno vedle veřejného vchodu do budovy nebo ve vstupním prostoru této budovy. Podle výkladového stanoviska Ministerstva průmyslu a obchodu se tato povinnost týká i městem (jakožto zakládaných příspěvkových organizací (např. základních škol).

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Vysokým účtům za teplo se dá snadno předejít

Zima je v plném proudu, tak není nad to přijít domů, pustit si topení na plné obrátky a pořádně se zahřát. Jenže za čas vás takové zahřátí může paradoxně pěkně zchladit, a to ve chvíli, kdy vám přijde do schránky účet.

Text: Monika Lukešová

16. 02. 2018

Inzeráty neříkají pravdu o energetické náročnosti

Realitní kanceláře mají nově povinnost uvádět energetickou náročnost budov v inzerátech. Pokuty tak již nehrozí pouze majitelům nemovitostí, ale i realitním kancelářím. Majitelé ovšem často průkazy energetické náročnosti zprostředkovatelům nedodávají. Realitní kanceláře proto inzerují třídu energeticky nejhorší, která nemovitost znevýhodňuje a skutečnost zkresluje. (Aktualizováno)

Text: Jiří Havelka

05. 10. 2015


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *