EUR 25.155

USD 23.470

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.155

USD 23.470

Text: Veronika Hejná

19. 02. 2021

0 komentářů

Prodáváte či pronajímáte byt? Nezapomeňte obstarat PENB

 

Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB, nebo také energetický štítek) by vás měl začít zajímat v okamžiku, kdy se chystáte prodat nebo pronajmout nemovitost. K čemu energetický štítek slouží a kde ho získat?

Loading



 


Energetický štítek vyhodnocuje, jak je provoz nemovitosti energeticky náročný. Podle místních podmínek a technologie stavby potom zařazuje nemovitost do jedné ze sedmi kategorií.
Mimořádně úsporné (A), velmi úsporná (B), úsporná (C), méně úsporná (D), nehospodárná (E), velmi nehospodárná (F) a mimořádně nehospodárná (G).

Zdroj: sanceprobudovy.cz

Povinnost opatřit průkaz energetické náročnosti budovy

Zákon č. 406/2000 Sb., o hospodaření s energií stanoví, kdo a v jakých situacích musí energetický štítek budovy zajistit.
Jsou to především:

  • vlastník budovy nebo společenství vlastníků jednotek při prodeji a pronájmu budovy
  • vlastník bytové jednotky při prodeji nebo pronájmu této bytové jednotky
  • vlastník, společenství vlastníků či stavebník při výstavbě nových budov nebo při rozsáhlejších změnách již existujících budov

Povinnost překládat energetický štítek při prodeji bytu platí od roku 2013, při nájmu bytu poté od roku 2016. Za porušení povinnosti hrozí povinné osobě pokuta od Státní energetické inspekce.
V bytových domech musí energetické štítek vlastníkovi jednotky na jeho žádost předložit společenství vlastníků. Zpracovává se vždy pro celou budovu, tedy také pro bytový dům jako celek a tento průkaz pak využívají jednotliví vlastníci bytových jednotek.
Společenství na to má ze zákona 30 dnů ode dne podání žádosti vlastníka jednotky v případě, že již byl energetický štítek budovy obstarán. Pokud budova průkaz doposud zpracovaný nemá, lhůta se prodlužuje na 60 dnů.

Kdo průkaz vydává a jak dlouho platí

Průkaz energetické náročnosti budovy mohou vyhotovovat pouze autorizovaní energetičtí specialisté, jejichž evidenci vede Ministerstvo průmyslu a obchodu. Cena za vyhotovení průkazu se různí, pohybuje se přibližně od 2500 korun do 7000 korun u rodinného domu a od 4000 korun do 15000 korun u bytového domu.
Průkaz má dobu platnosti omezenu na 10 let ode dne vyhotovení. Pozbývá platnosti ale i v případě provedení větší změny budovy nebo změny způsobu vytápění, chlazení nebo přípravy teplé vody.
Zákon obsahuje i výjimky, kdy nemusí být průkaz vydáván. Výjimky se vztahují na stavby pro rodinnou rekreaci (za předpokladu, že jsou užívány jen část roku a odhadovaná spotřeba energie je nižší než 25 % spotřeby energie při celoročním užívání), památkově chráněné objekty, budovy pro náboženské účely, a také budovy s celkovou energeticky vztažnou plochou menší než 50 m2.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *