EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Kam zmizely stovky bytů, které nikdo nechtěl?

 

Byly časy, kdy bytů k prodeji bylo dost. Dokonce to tehdy developeři přehnali s výstavbou a v roce 2012 až 2013 byly stovky tzv. ležáků, tedy bytů, které tehdy nikdo nechtěl. Jenže situace se otočila a bytů je teď hlavně v Praze absolutní nedostatek. Navíc jejich cena je opravdu vysoká, a to nejen u prodávaných bytů, ale i u nájmů.

Loading



 


Za nárůst ležáků mohla v roce 2012 nereálná očekávání developerů od zvýšení DPH. Vidina očekávané nákupní horečky klientů totiž v roce 2011 vzbudila novou vlnu developerské aktivity. Kdo koupil nemovitost třeba před pěti lety, zaplatil zhruba polovinu toho, za co se stejné byty prodávají dnes.
Takzvané ležáky představovaly v Praze stovky bytů. Před šesti lety byla na trh uváděna řada bytů v levných lokalitách. Mnohdy šlo o byty, které byly postavené buď ve špatné lokalitě (dostupnost, obslužnost) nebo nebyly ideální z hlediska vnitřní proporce,“ vysvětluje Tomáš Hejda ze sítě RE/MAX avšak dodává, že drtivá většina těchto bytů se prodala o pár let později, tedy v době, kdy se radikálně zvýšila poptávka a na trhu nebyl dostatečný počet alternativ.
Momentálně podle něj na byty prodávané pod cenou narazíme jen výjimečně. Ani při zvýšené poptávce nebyly totiž pro kupující zajímavé. „V současné době je “skladová zásoba” bytů prakticky nulová. Ležáky jako takové tedy de facto neexistují,“ dodává Hejda.

Developeři to vidí jinak

Většina ležáků se opravdu prodala, ať už se slevou, nebo za plnou cenu. V době, kdy bytů v Praze je opravdu málo, hodně kupujících slevilo ze svých nároků a koupila byt, který ale nebyl úplně podle jejich představ.
Na některé takové byty bývají slevy, a to i třeba ve výši 15 procent. Vzhledem k tomu, kolik takový byt celkově stojí, se na jednu stranu jedná o relativně zajímavou částku, kterou by zájemce uspořil,“ uvádí Radek Polák, tiskový mluvčí společnosti Trigema.
Jenže některé slevové akce běží i několik let, a i přes to se takové byty stále těžko prodávají. Problém je lokalita, dispozice, velikost nebo se jedná kupříkladu o suterénní byty, kterých je překvapivě docela dost.

Ležáky stále jsou a pravděpodobně budou

Jan Zachystala z RE/MAX Alfa uvádí, že problém ležáků je hlavně ve špatném nacenění. „Pokud má byt hodnotu třeba 3 miliony korun a majitel za něj požaduje 5 milionů, byt se prostě neprodá. Samozřejmě některé typy bytu se prodávají hůře – byty v přízemí, u frekventovaných silnic, se špatnou dopravní dostupností atd.“ Ale ležáky z dob minulých se prý po roce 2014 podařilo všechny prodat.
Podle Poláka se mezi špatně prodejné byty řadí převážně větší byty, které někdy zaberou třeba i dvě podlaží. Problém bývá někdy také s klasickými loftovými byty. Problém je i jejich vysoká cena. Takový byt vyjde na více jak 10 milionů, což je pro řadu zájemců částka, kterou už za nové bydlení nechtějí zaplatit.
Některé z ležáků se na trhu stále nabízí. V naší databázi evidujeme dokonce byty, které se inzerují již téměř 10 let a nenašly si dodnes ještě své kupce. Aktuálně je na trhu okolo 4 350 volných nabízených bytů. Těch, které stojí více než 100 000 korun na m2, je zhruba třetina. Právě z nich se do budoucnosti mohou rekrutovat byty, z nichž se stanou časem i ležáky,“ řekl Radek Polák.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *