EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Lety a pády hypotečních bank v prvním čtvrtletí

 

Tři největší hypoteční banky na českém trhu ovládají více než tři čtvrtiny hypotečního trhu. Česká spořitelna nabrala v prvním čtvrtletí druhý dech a překonala dokonce i Hypoteční banku, která si stabilně drží téměř 30% podíl. Volný pád naopak zažívá Komerční banka.

Loading



 


První tři hypoteční měsíce v roce bývají především oproti letním měsícům slabší. Hypoteční trh však před zavedením nového doporučení České národní banky (ČNB) nepolevil. První čtvrtletí 2017 bylo výjimečné a překonalo i velmi silné loňské první čtvrtletí.
Podle údajů ministerstva pro místní rozvoj bylo uzavřeno 26 750 hypotečních úvěrů v celkovém objemu téměř 53,508 miliard korun. Podle údajů Fincentrum Hypoindexu bylo za první čtvrtletí 2017 sjednáno dokonce 28 466 nových hypoték v objemu 57,613 miliard korun.
Vlnu zájmu pocítila i většina hypotečních bank. Některým se dařilo nad míru dobře, jiné zažily volný pád. Přestože by další čtvrtletí mohla být slabší. Banky, které v prvním čtvrtletí ztrácely, přesto věří, že se jim rozdíl podaří do konce roku dohnat.

Stabilita Hypoteční banky

Hypoteční banka si podle údajů ministerstva pro místní rozvoj (MMR) ukrojila z hypotečního koláče ke konci loňského roku 29,2 %. „Nejenže jsme s přehledem uhájili pozici lídra na českém hypotečním trhu, pokud jde o nové obchody, ale své postavení se nám podařilo oproti loňskému roku ještě posílit,“ uvedl ve výroční zprávě za rok 2016 předseda představenstva a generální ředitel Hypoteční banky Jan Sadil.
Přestože se Hypoteční bance dařilo i v prvním čtvrtletí letošního roku, pozici jedničky na hypotečním trhu neobhájila. Tržní podíl sice navýšila na 29,6 %, ale na Českou spořitelnu tentokrát nestačila.

Česká spořitelna se dostala na výsluní

České spořitelně se podařilo zvýšit tržní podíl z loňských 26 % na 32,7 % na konci prvního čtvrtletí 2017. Spořitelna uzavřela za první tři měsíce 8700 hypotečních úvěrů v celkovém objemu 17,5 miliard korun, což představuje meziroční nárůst o 61 %. Jde o historicky největší objem za první čtvrtletí za Českou spořitelnu.
„Na růstu se vedle příznivých úrokových sazeb podepsal i fakt, že u hypoték máme díky dlouholetým zkušenostem s jejich poskytováním nastaven rychlý schvalovací proces, a tak jsme schopni zvládnout velké množství obchodů v krátkém čase a uspokojit poptávku klientů po financování bydlení,“ uvedl Karel Chábek, manažer hypoték České spořitelny.

Komerční banka padá

Komerční banka zaznamenala v oblasti hypoték výrazný pád. Pozici trojky na hypotečním trhu si sice udržela, ale její tržní podíl klesl z loňských 23 % na necelých 16 % ke konci prvního čtvrtletí. A to i přesto, že celkový objem hypoték meziročně vzrostl o 11,1 %. Komerční banka tato čísla nepotvrdila s odůvodněním, že tyto údaje nezveřejňuje.

Raiffeisenbank věří v lepší zítřky

Raiffeisenbank si dlouhodobě udržuje tržní podíl na hypotečním trhu kolem 9 %. V prvním čtvrtletí ale došlo k poklesu podílu na 5,2 %. Přesto Raiffeisenbank ještě hlavu nevěší a věří v lepší zítřky.
„Již několik let po sobě u hypotečních úvěrů standardně zaznamenáváme v prvním čtvrtletí pokles objemu obchodů. Začátek letošního roku je navíc poznamenán platností novely zákona, což se přirozeně odrazilo i v zájmu klientů o hypoteční úvěry, kdy v Raiffeisenbank jsme nejvyšší zájem zaznamenali ještě před koncem loňského roku. Nicméně dubnové výsledky jsou pozitivní a stoupající trend zájmu klientů pokračuje i v květnu. Nebojíme se, že bychom si ke konci roku onen dlouhodobý průměr tržního podílu 9 % neudrželi,“ uvedla Petra Kopecká z Raiffeisenbank. 
Pátou největší hypoteční bankou na českém trhu na konci loňského roku byla a zůstává i v prvním čtvrtletí UniCredit Bank. Podle informací, které má server Hypoindex.cz k dispozici, se ale její tržní podíl snížil z 6 % na 5,1 %. “Prověřujeme uvedená čísla, z interních dat jsme v daném období výrazně rostli,” uvedla k datům UniCredit Bank.
Přestože bylo první hypoteční čtvrtletí nevídaně silné, není směrodatné pro celý rok. Tento vývoj ale zřejmě nevydrží po zbytek roku. Důvodem jsou nejen doporučení ČNB, nový zákon o úvěru pro spotřebitele, ale i připravovaný zákon o ČNB, jehož přijetí na podzim letošního roku je sice v současné době v ohrožení, ale není úplně vyloučené.

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Češi odkládají nákup vlastního bydlení

Tři čtvrtiny Čechů zvažují, že kvůli současné ekonomické situaci odloží nákup vlastního bydlení. Více než polovina (57,1 %) přemýšlí kvůli vysokým cenám nemovitostí o přestěhování do levnější lokality. Útočiště by přitom hledali na vesnici. Čtyři z pěti respondentů věří, že je bydlení na vesnici dostupnější než to ve městě. Vyplývá to z průzkumu, který pro finanční […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

29. 03. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *