EUR 25.275

USD 23.761

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.275

USD 23.761

Levně koupit nemovitost můžete i v dražbě. Dejte si ale pozor

 


 

Stále více je spíše nedobrovolných, než dobrovolných dražeb nemovitostí. To znamená, že nemovitost je zabavená v rámci exekučního řízení.

Dobrovolnou dražbu pak využívají hlavně likvidátoři, konkurzní správci a také vlastníci komerčních nebo něčím výjimečných nemovitostí. Běžné rodinné domy, byty nebo chaty se v dobrovolných dražbách objevují spíše jen výjimečně. Pro běžné majitele by byl takový prodej zbytečně složitý a otázkou je, kolik by za prodávanou nemovitost utržili. Lidé se obávají, že by při takovém prodeji spíše tratili.

Roste ale zájem o prodej nemovitosti v aukci. Ty může vyhlásit kdokoli a prodat tak v podstatě cokoli. Aukce začínají na ceně, kterou si určí sám majitel. Mohou to být dvě třetiny odhadní ceny, nebo i méně.

Aukce jsou výhodné pro dosažení optimální ceny nemovitosti, přihlásí se většinou jen vážní zájemci,“ říká Aleš Flígr z portálu Realitnitrznice.cz  „Aukce jsou nejen na nemovitosti, ale i pohledávky nezajištěné nebo pohledávky z hypotečních úvěrů zajištěné zástavní smlouvou. Banky tak řeší rychlý návrat finančních prostředků, aniž by se zabývaly dlouhým procesem žaloby, exekuce a následné dražby,“ dodává. 

Počet dobrovolných i nedobrovolných dražeb v roce 2014 klesl

V loňském roce se uskutečnilo kolem 2 640 dražeb, zatímco rok před tím jich bylo přes 2 880. Méně bylo jak dobrovolných, tak nedobrovolných dražeb.  Poklesl i finanční objem cen dosažených vydražením. Ten představuje za loňský rok zhruba 2 540 000 000 korun, zatímco v roce 2013 to bylo více než 2 772 000 000 korun. 

Na zhruba stejné úrovni zůstala loni v porovnání s předloňskem průměrná cena dosažená vydražením – přes 960 000 korun. 

Prodávající volí v některých případech raději prodej formou výběrového řízení. My se snažíme dávat přednost dražbám. Naxos také realizoval největší dražbu roku 2014 v zemi – při ní se vydražil pardubický TechoPark za 183 miliony korun,“ uvádí ředitel Naxosu Jan Sachr a dodává, že i letos nevylučuje další dražby kolem 100 miliónů korun.

Praktické rady, jak na dražbu

  • Nejprve si důkladně nastudujte dokumentaci k nemovitosti.
  • Pečlivě si prostudujte dražební vyhlášku, kde jsou popsána všechna práva k nemovitosti.  
  • Zkontrolujte si přístup k nemovitosti v katastru.
  • Zjistěte, jestli není na nemovitost uvaleno nějaké věcné břemeno. Převodem vlastnictví nedobrovolnou dražbou zůstávají práva osob oprávněných z věcných břemen nedotčena. Z předkupních práv zaniká pouze předkupní právo zřízené smlouvou (to lze uplatnit pouze v průběhu dražby), zákonná a spoluvlastnická předkupní práva nezanikají.
  • Zjistěte si technický stav nemovitosti, jako to bývá u běžné koupě. Pozdější reklamace už nejsou přípustné.
  • Ohlídejte si správný odhad tržní ceny nemovitosti.
  • Počítejte s daní z nabytí.
  • Počítat byste měli i se zajištěním vystěhování vlastníka (v případě nedobrovolných dražeb).
  • V případě, že chcete ušetřit čas, svěřte se specialistovi na dražby, který má důkladně prostudovanou dražební vyhlášku a hlubší znalosti o portfoliu dražeb na trhu.

Zdroj: Realitnitrznice.cz

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024

Ceny nájmů se začínají umoudřovat, je otázka, na jak dlouho

Růst cen nájemního bydlení se za poslední rok – až na výjimky – zpomalil a v mnoha krajích přešel dokonce k poklesu nebo stagnaci. Pomohl především větší počet nemovitostí nabízených k pronájmu – bytů v podstatě všech kategorií, ale také pokojů určených ke spolubydlení nebo například částí rodinných domů. A svou roli sehrála i utlumená poptávka, která vyústila v nižší […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *