EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

26. 10. 2021

0 komentářů

Milostivé léto začíná. Jak na něj?

 

Dlužníci v exekuci pro dluh vůči veřejnoprávnímu subjektu mohou od 28. října do 28. ledna využít institutu milostivého léta. Zaplatí-li věřiteli plnou částku jistiny (a jednorázovou odměnu exekutora), bude jim odpuštěno příslušenství pohledávky.

Loading



 

Jakých dluhů se milostivé léto týká

Institutu milostivého léta mohou využít pouze fyzické osoby, občané, kteří mají dluh vůči státu, a pro vymožení je zahájena exekuce podle exekučního řádu. Vztahuje se tedy pouze na exekuce vedené soudními exekutory, nikoliv na exekuce daňové, kde si stát vymáhá pohledávku sám.

Dlužníci se tak mohou jednorázově zbavit dluhů vůči státu, obcím, krajům, anebo státem vlastněným podnikům. Typicky půjde o nedoplatky na pojistném na sociálním a zdravotním pojištění, nedoplatky za svoz komunálního odpadu a pokuty ve veřejné dopravě. Týká se také rozhlasových a televizních poplatků, ale i dluhů u energetických firem jako jsou ČEZ či Pražská plynárenská.

Problematické pohledávky zdravotních pojišťoven

Problematická je aplikace milostivého léta u dluhů na veřejném zdravotním pojištění, kde se vyměřené penále stává samostatnou pohledávkou, nikoliv příslušenstvím pohledávky nedoplatku. VZP však vůči dlužícím klientům hodlá postupovat vstřícně. Problém se může týkat až 230 tisíc klientů.

„Zákon o milostivém létu bohužel neřeší problémy našich klientů, což máme potvrzeno i konzultací s ministerstvem zdravotnictví ČR,“ říká ředitel VZP ČR Zdeněk Kabátek. „Akt Milostivého léta představuje pro stovky tisíc lidí naději na nový začátek. Jako takový ho takové vnímá VZP a dělá všechno pro tom, aby umožnila svým dlužným klientům zbavit se exekucí a splatit dluh na zdravotním pojištění bez penále,“ dodává Kabátek.

REKLAMA

Aktualizace k 8. 11. 2021

VZP dne 8.listopadu obdržela stanovisko Ministerstva spravedlnosti ČR, které podporuje postup v souladu se záměry zákona č. 286/2021 Sb. zprostředkující akt tzv. Milostivého léta.

„VZP na základě dnes obdrženého stanoviska ministerstva spravedlnosti osloví v příštím týdnu smluvní exekutory s jasnou informací, že pro účely Milostivého léta je penále na pojistném příslušenstvím, které tedy nebude vymáháno jako součást jistiny a dluh z titulu penále bude prominut,“ uvedl šéf VZP Zdeněk Kabátek.

Další podmínky milostivého léta

Další podmínkou kromě okruhu oprávněných a povinných osob je skutečnost, že již byla zahájena exekuce ze strany soudního exekutora, a to před datem 27. října 2021. Dlužník tak musí být v exekuci, nikoliv však v insolvenci.

REKLAMA

Částku jistiny musí dlužník doplatit splatit nejpozději do 28. ledna 2022, není však nutné, aby ji uhradil jednorázově. Pokud doplatek rozdělí do splátek a uhradí nejpozději do 28. ledna 2022, bude tato podmínka považována za splněnou.

Zároveň s plnou výší jistiny musí dlužník uhradit také náklady soudního exekutora ve výši 750 korun plus DPH (u exekutorů, kteří jsou plátci DPH to tedy bude 908 korun). „Vedení každé exekuce vyjde v současné době v průměru již na téměř 4 500 Kč bez DPH. A to se bavíme skutečně jen o nezbytných nákladech, které vznikají v každém řízení. Na základě milostivého léta bude ale exekutorům proplacena pouze poměrná část těchto nákladů ve výši 750 Kč,“ připomíná prezident Exekutorské komory ČR Jan Mlynarčík.

Doporučený postup

Jako první doporučují experti kontaktovat exekutora, který exekuci vede, a vyžádat si od něj vyčíslení aktuální výše jistiny a nákladů exekuce.

„Pokud znáte spisovou značku své exekuce, doplňte ji do dopisu. Odpověď exekutora bude chvíli trvat (zpravidla dva týdny, ale počítejte raději s 30 dny), proto mu napište co nejdříve. Exekutora kontaktujte, i když jste jistinu již někdy hradili. Může se stát, že ve skutečnosti uhrazena není, protože platby šly přednostně na úroky, pokuty a náklady,“ doporučují iniciátoři projektu Nedlužím státu na svých webových stránkách.

Poté, co vyčíslení obdržíte, uhraďte dlužné částky a exekutorovi výslovně uveďte, že tímto využíváte institut milostivého léta. Platby musí být na účet exekutora připsány nejdříve 28. října 2021 a nejpozději 28. ledna 2022.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Komentář: Chcete i u nás garantovanou hypotéku za 2 nebo dokonce 0,5 % p. a. jako v Polsku? Byla by to cesta do pekla

Obvykle lidé kritizují českou vládu, protože nevědí, co se děje v zahraničí. Nicméně v zahraničí je to často ještě mnohem horší než u nás. Příkladem může být Polsko, kde předchozí vláda Jarosława Kaczyńského garantovala dvouprocentní hypotéky. To bylo něco, co lidi milovali. Poptávka byla obrovská. Během chvilky se dotace na hypotéky vyčerpala. Přitom měla platit až do […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 03. 2024

Investici do energetických úspor sníží výdaje i zhodnotí dům

Banky se stále více zaměřují na financování energeticky úsporného bydlení. Kromě výhodnější úrokové sazby lze takto umořit část úvěru z vyplacené dotace bez sankcí. Hypotéky jsou sice stále drahé, úrokové sazby však mohou být s další refixací již o dost nižší, což se ale nedá říci o cenách. Bonusem je výrazné zhodnocení nemovitosti.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

29. 12. 2023

Český realitní trh dusí i absence pobídek pro zahraniční investory

Trh s nemovitostmi napjatě vyhlíží první výraznější snížení úrokových sazeb. Nové kanceláře se nestaví, prodeje bytů rostou zatím pozvolna a většímu rozvoji nájemního bydlení brání kromě drahého financování i současná legislativa. Nejen na tom se shodují realitní odborníci.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 12. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *