EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Mimořádná splátka úvěru: Důležité je načasování, jinak se prodraží

 


 

Nejlepší je, načasovat mimořádnou splátku úvěru na konci fixace. V takovém případě je možné dělat mimořádné splátky bez omezení. Tím pádem v tomto období můžete umořit jak část dluhu, tak i splatit úvěr v plné výši.

Problém nastává tehdy, když chcete část úvěru splatit, ale zakroužkovaný den v kalendáři s koncem fixace je ještě hodně daleko, nebo dokonce tiskárny nezačaly kalendáře s tímto rokem ani tisknout. Sankce za mimořádnou splátku úvěru každá banka účtuje jinak. Často jde o paušální procento ze splacené částky, nebo procento ze splacené částky jistiny za každý započatý rok či měsíc do konce fixace. Ale například Česká spořitelna účtuje prostě 200 korun měsíčně a víc neřeší.

Jednou ročně vám umožní učinit mimořádnou splátku ve výši 20 procent například mBank, Equa bank. U Expobank a Fio bank za splátku úvěru mimo končící fixační období zaplatíte 150 korun.

Klienti Hypoteční banky a ČSOB, kteří se rozhodli umořit část nebo celý dluh, zaplatí pět procent z výše mimořádné splátky za každý započatý rok před koncem platnosti úrokové sazby, max. 25 procent z výše mimořádné splátky.

Banka

Poplatek za mimořádnou splátku úvěru

Air Bank

zdarma

Česká spořitelna

200 Kč/měsíc

Equabank

Mimořádná splátka úvěru 0 Kč platí 20 % ze zůstatku jistiny 1× ročně, tedy mimo fixaci. Jinak je to 10 % z mimořádné splátky.

Expobank

U fixní úrokové sazby při uplynutí doby fixace, u variabilní sazby po 36 měsících splácení.

Fio banka

Mimořádná splátka až čtyřikrát do roka v celkové výši až 20 % sjednané výše úvěru ročně je zdarma. Pokud by klient chtěl splatit více než 20 % z nominální výše hypotečního úvěru, zaplatí 2 % z objemu splátky nad 20 % nominální výše úvěru za každý započatý rok do konce období fixace nebo platnosti marže.

GE Money Bank

0 Kč, Platí pro Dílčí mimořádnou splátku až do výše 25% vyčerpané jistiny úvěru. Tuto je možné provést kdykoliv v průběhu fixace, nejdříve však po roce splácení, dále po každých 6 měsících.

HB a ČSOB

Mimořádná splátka 5 % z výše mimořádné splátky za každý započatý rok před koncem platnosti úrokové sazby, max. 25 % z výše mimořádné splátky.

mBank

5 % nad 20 % jistiny úvěru.

Raiffeisenbank

Mimořádná splátka úvěru Hypotéky na bydlení – k datu změny úrokové sazby = 0 Kč, mimo tento termín 10 % z předčasně splacené jistiny. Při sjednání tzv. turbosplátek lze po každých 12 anuitních splátkách splatit zdarma až 25 % nesplacené jistiny úvěru.

Sberbank

Zdarma 1× ročně (vždy po 12 řádně uhrazených měsíčních splátkách) až do výše 10% aktuálního zůstatku jistiny (pokud nejsou současně prováděny jiné změny podmínek ze strany klienta), jinak 0,35% z předčasně splacené částky za každý započatý měsíc do konce fixace.

UniCredit Bank

Až 20 % ročně bez poplatku i mimo dobu konce fixace, poté 5 % z mimořádné splátky za každý rok do konce fixace. Se službou FLEXI neomezeně bez poplatku.

Wuestenrot

5 % z výše mimořádné splátky za každý započatý rok do konce platnosti úrokové sazby.

Zdroj: Banky

Částečné splacení hypotéky bude možná bez sankce

Ministerstvo financí připravilo návrh zákona o úvěru pro spotřebitele, ve kterém je zmíněna i možnost předčasného splacení až  25 procent hypotéky. Pokud dojde ke schválení, mělo by jít v příštím roce splatit  až čtvrtinu hypotéky bez sankcí jedenkrát ročně, a to vždy v měsíci, který předchází výročí smlouvy. Pravděpodobně bude také možné ukončit hypotéku bez sankcí z důvodu rozvodu, úmrtí, dlouhodobé nemoci nebo invaliditě. Návrh teď ministerstvo financí poslalo do připomínkového řízení.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Hypoteční trh se postupně zotavuje

Banky a stavební spořitelny poskytly domácnostem v únoru hypotéky v objemu téměř 16 miliard Kč. Objem poskytnutých hypoték tak meziměsíčně vzrostl o 21 %. Potvrzuje se pokračující zotavování hypotečního trhu po jeho zamrznutí v druhé polovině roku 2022. Vyplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

20. 03. 2024

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *