EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Fincentrum Hypoindex květen 2015: Sazby klesly, ale ne na dlouho. Zvýšení se blíží

 


 

Z historického hlediska je podle dat Fincentrum Hypoindexu většinou květen silnější než duben. Proto není překvapení, že i letos ultra nízké sazby přilákaly do bank více klientů než měsíc před tím. V květnu bylo tedy sjednáno 9 077 hypotečních úvěrů, což je v meziměsíčním srovnání o 127 více.

Ani objemy v květnu nezahálely. Lidé si sjednali hypotéky v celkovém objemu za 16,488 miliard korun. Letošní rok je na vysoké objemy už teď celkem bohatý. V dubnu došlo k menšímu poklesu na 15,961 miliard korun měsíčně, ale v březnu dosáhly objemy 16,630 miliard korun, což bylo nejvíce od června roku 2013.

Dá se říct, že rekordní sazby znovu nutí klienty půjčovat si víc peněz. V květnu sice nepřišel do banky pro hypotéku rekordní počet lidí, ale za to si půjčovali celkem vysoké částky. Průměrná výše hypotečního úvěru byla v květnu 1 816 423 korun, což je srovnatelné s částkami z léta 2008.

Jak dlouho nízké sazby vydrží?

To je otázka, kterou si v podstatě klade každý, koho hypoteční trh alespoň trochu zajímá. Vypadá to, že se nad rekordními sazbami stahují mraky. V červnu zvýšila úrokové sazby Komerční banka a od 15. června nabízí vyšší sazby i Hypoteční banka.

Hypoteční banka uvedla, že fixní sazby na tři roky zvyšuje o 0,10 procentního bodu, fixní sazby na 5 let o 0,20 procentního bodu, fixní sazby na 7 let o 0,30 procentního bodu a fixní sazby s délkou 10 let a více zvyšujeme o 0,50 procentního bodu.

Česká spořitelna jde proti proudu

Jediná Česká spořitelna se nechala slyšet, že naopak ke všem nově sjednaným hypotékám s 8 letou fixací nabízí unikátní garantovanou úrokovou sazbu 1,99 % p. a. a zdarma jako bonus také službu Variabilita splátek, díky které si mohou klienti snížit nebo navýšit měsíční splátky až o 30 procent. Akce potrvá až do 5. července 2015 a vztahuje se na všechny nové hypotéky do 90 % hodnoty nemovitosti splácené z aktivního účtu u České spořitelny. Podmínkou ale je, že klienti musejí mít také sjednané pojištění schopnosti splácet, jinak je úroková sazba u 8 leté fixace 2,19 %.

„Průměrné úrokové sazby hypotečních úvěrů pokračovaly v poklesu i v květnu. Pokles však již nebyl tažen dalším snižováním sazeb u bank s nejnižšími sazbami, ale spíše dorovnáváním nabídek ze strany ostatních konkurentů. Od přelomu dubna a května dochází u delších sazeb k růstu ceny zdrojů na mezibankovním trhu. Ačkoliv se nyní nacházíme v období změny trendu, růst sazeb by měl být zpomalen pokračujícím bojem o podíl na trhu hypoték,“ uvedl Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum.

hypoindex-kveten-2015

ČNB radí a doporučuje

V úterý 16. června Česká národní banka v rámci své Zprávy o finanční stabilitě  2014/2015 oficiálně vydala doporučení k poskytování hypotečních úvěrů.

Česká národní banka se obává, že vznikne smyčka mezi růstem cen nemovitostí a růstem úvěrů na bydlení, a to by mohlo mít negativní dopad na stabilitu bankovního sektoru. Uvedená omezení jsou však jen doporučení, která jsou bankám známá a neměly by s nimi mít větší problémy. Už samy banky mají nastaveno, že klienty, kterým poskytují stoprocentní hypotéky a na delší dobu jak 35 let, si více prověřují, dávají jim třeba i vyšší úrokovou sazbu, aby se jim vynaložené prostředky co nejdřív vrátily.

Souhrnné údaje Fincentrum Hypoindex květen 2015

Doba fixace

Všechny fixace

Fincentrum Hypoindex

2,05 %

Změna oproti minulému období (b.p.)

–6

Průměrná výše hypotéky

1 816 423 Kč

Měsíční splátka 1 mil. na 20 let

5 082 Kč

Měsíční splátka 1 mil. na 15 let

6 458 Kč

Účelovost úvěrů

 

Podíl úvěrů na koupi celkovém počtu úvěrů

61 %

Podíl úvěrů na výstavbu celkovém počtu úvěrů

19 %

Podíl ostatních úvěrů na celkovém počtu úvěrů

20 %

Odborným partnerem Fincentrum Hypoindex je Česká bankovní asociace.

Metodika FINCENTRUM HYPOINDEXu: FINCENTRUM HYPOINDEX hodnotí vývoj cen hypoték v čase. Je to vážená průměrná úroková sazba, za kterou jsou poskytovány v daném kalendářním měsíci nové hypoteční úvěry pro fyzické osoby. Vahami jsou objemy poskytnutých úvěrů. Vstupní data pro výpočty poskytují tyto banky: Česká spořitelna, ČSOB, Equa bank, Expobank, GE Money Bank, Hypoteční banka, Komerční banka, Raiffeisenbank, Sberbank CZ, UniCredit Bank a Wüstenrot hypoteční banka. 

Podmínky užívání FINCENTRUM HYPOINDEXu: FINCENTRUM HYPOINDEX je možné volně šířit pouze s označením „FINCENTRUM HYPOINDEX“ a uvedením zdroje „Hypoindex.cz“ (v případě internetových médií s aktivním proklikem na http://hypoindex.cz/)

 

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Hypoteční trh se postupně zotavuje

Banky a stavební spořitelny poskytly domácnostem v únoru hypotéky v objemu téměř 16 miliard Kč. Objem poskytnutých hypoték tak meziměsíčně vzrostl o 21 %. Potvrzuje se pokračující zotavování hypotečního trhu po jeho zamrznutí v druhé polovině roku 2022. Vyplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

20. 03. 2024

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *