EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Náklady na bydlení rostou. Zdražují nájmy, elektřina i voda

 

Rostoucí ceny v oblasti bydlení se netýkají jen cen nových, či starších nemovitostí. Připlatit si za bydlení musí i lidé, kteří bydlí v nájmu, nebo svou nemovitost už dávno vlastní. Podle Českého statistického úřadu meziměsíčně vzrostly jak ceny elektřiny, tak i tepla a teplé vody.

Loading



 


Kvůli rostoucím nákladům na bydlení vzrostla meziročně i inflace. Podle ČSÚ byl meziměsíční růst spotřebitelských cen v oddíle bydlení byl důsledkem vyšších cen elektřiny o 0,5 %, nájemného z bytu o 0,4 % tepla a teplé vody o 0,4 %.
V meziročním srovnání se spotřebitelská inflace dostala na hodnotu 2,4 %, což je o 0,1 p.b více než v předchozím měsíci. Za rychlejším růstem stojí zejména vyšší ceny nájmů a energií. Dlouhodobě vyšší ceny elektřiny se tak se zpožděním projevují i v konečných cenách pro domácnosti,“ doplňuje František Táborský, analytik Raiffeisenbank.

Nájemní bydlení je čím dál dražší

Bohužel se zvyšující ceny nemovitostí a růst úrokových sazeb u hypotečních úvěrů promítá i do nájemního bydlení. Ceny nájmů bytů, které s časovým odstupem reagují na prudký růst cen nemovitostí na trhu, během srpna v meziměsíčním srovnání vzrostly o dalších 3,5 procenta, v červenci byl meziměsíční růst 3,2 procenta.
Svůj růst zrychlily hlavně ceny za bydlení. To se projevilo jak na meziměsíčním, tak meziročním vývoji. V rámci bydlení zdražily ceny elektřiny, nájemného i tepla a teplé vody. Ceny za bydlení vzrostly oproti loňskému srpnu o 3,2 procenta a měly tak největší vliv na meziroční zvýšení celkové cenové hladiny,“ uvedla Pavla Šedivá z odboru statistiky cen ČSÚ.

Éra levné elektřiny skončila

Elektřina v srpnu zdražila dokonce o 5,6 procenta. „Přes léto zdražovali zejména menší distributoři elektřiny, kteří tak navázali na zdražování větších hráčů v prvním letošním pololetí,“ řekl Lukáš Kovanda, analytik společnosti Cyrrus.
Za růstem cen energií může podle odborníků hlavně zdražení elektřiny na německé burze. „Meziroční inflace sledovaná centrální bankou se tentokrát zvýšila na 2,5 % a přiblížila se tak aktuální prognóze ČNB. Opět i v tomto případě se na inflaci podílelo především dražší bydlení. Domácnostem roste nájemné, a ještě rychleji ceny elektrické energie, které reflektují prudké zdražení silové elektřiny na burze v Německu. Doba relativně levných energií je pryč a s koncem fixačního období to pocítí stále více českých domácností,“ okomentoval údaje ČSÚ Petr Dufek z ČSOB.

ČNB pravděpodobně zvýší sazby

Podle odborníků výsledná míra inflace povede k tomu, že ČNB zvýší úrokové sazby již na zářijovém zasedání. „Pomalejší než předpokládaná inflace Českou národní banku koncem září neodradí od třetího zvýšení základní úrokové sazby v řadě, kterým se bude ČNB snažit zmírnit přehřívání zejména trhu práce. Za celý rok vykáže inflace tempo 2,1 procenta,“ dodává Kovanda.
 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *