EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 03. 2023

0 komentářů

Nezájem o hypotéky stále trvá

 

Objem poskytnutých hypoték v  únoru patřil mezi nejnižší za posledních 10 let. Banky a stavební spořitelny poskytly během tohoto měsíce hypoteční úvěry v objemu 7,9 miliardy Kč. Meziměsíčně objem poskytnutých hypoték vzrostl o 20 %. Objem i počet poskytnutých hypoték mírně překonal hodnotu z konce minulého roku a dostal se na nejvyšší úroveň za posledního půl roku, z pohledu aktivity předešlých let jde však jen o symbolické vtepětí. Uvedené informace plynou z dat ČBA Hypomonitoru.

Loading



 

Vzhledem k působení nižší srovnávací základny se v únoru také zmírnil meziroční propad, a to z lednových 80 % na 69 %. Úroková sazba podle Fincentrum Hypoindex mírně klesla 6,27 % p. a.

Ačkoli únor obvykle bývá z pohledu aktivity na hypotečním trhu oproti lednu mírně příznivější, letošní únorový nárůst byl v tomto ohledu nad rámec běžné sezónnosti. I přes uvedené zlepšení však byl únorový výsledek jen nepatrně příznivější než hodnoty z prosince minulého roku, a stále tak patří mezi ty nejslabší hodnoty za posledních 10 let. Z meziročního pohledu se začíná projevovat efekt nižší srovnávací základny z loňského roku, ačkoli první polovina roku 2022 byla z pohledu poskytnutých objemů stále velmi silná.

Zatím je předčasné předpovídat vývoj hypotéčního trhu v letošním roce či nějaké výrazné trendy. Skutečností je, že v únoru zaznamenala Česká spořitelna meziměsíční nárůst objemu hypoték o 19 procent. K dalšímu růstu objemů by mohl pomoc příznivý vývoj úrokových sazeb. Ty by podle našich očekávání měly v letošním roce stagnovat nebo dokonce mírně klesat,“ říká expert hypotečních úvěrů České spořitelny Marian Holub

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték bez refinancování v únoru dosáhl 6,5 mld. Kč po lednových 5,4 miiardy Kč. Jde tak o nárůst o 1,1 miliardy Kč, ačkoli samotná hodnota se pohybuje jen mírně nad průměrem posledního půl roku ve výši 6,2 miliardy Kč. Objem refinancovaných úvěrů (interně či z jiné instituce) činil 1,33 miiardy Kč, což je jen mírné zvýšení oproti lednovým 1,15 miliarsy Kč. Objem skutečně nově poskytnutých hypoték meziměsíčně vzrostl o 21,4 % (po lednovém poklesu o 18,7 %) a meziroční propad se snížil z 80 na 69 %.

Zatímco v lednu bylo poskytnuto 1900 nových hypoték, v únoru se hodnota zvýšila téměř o 390 a dostala se na hranici 2,3 tisíce. Počet hypoték tak nepatrně převýšil prosincovou hodnotu a byl nejvyšší od srpna minulého roku. Nadále se ale jedná o velmi nízký počet ve srovnání s tím, že průměrný měsíční počet nových hypoték v první polovině minulého roku se pohyboval kolem 6 tisíc a předloni pak dosahoval 9,5 tisíce.

REKLAMA

I přes pokračující útlum na hypotečním trhu sledujeme sílící zájem domácností o úvěry ze stavebního spoření, a to právě v souvislosti s energetickou krizí. Češi začínají úvěry ze stavebního spoření využívat nejen na běžné opravy, ale také na financování energeticky úsporného bydlení – každá třetí žádost o úvěr ze stavebního spoření je dnes určena právě na rekonstrukci s cílem snížit energetickou náročnost bydlení a uspořit na energiích,“ říká Martin Vašek, generální ředitel ČSOB stavební spořitelny.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *