EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 05. 2023

0 komentářů

Nezapomeňte zaplatit daň z nemovitosti do konce května

 

31. května je tradičně termínem pro zaplacení daně z nemovitosti na daný rok. Daň je splatná v jedné splátce. Pokud vám vyměřili daň vyšší než 5 000 Kč, můžete platit ve dvou splátkách, ta druhá má splatnost 30. listopadu.

Loading



 

Pokyny pro platbu daně

Existuje několik způsobů, jak můžete dostat pokyny pro platbu daně z nemovitých věcí. Přičemž od ledna 2023 se zrušilo posílání daňové složenky, jejíž zaplacení bylo zdarma bez dalších poplatků. V dnešní době získáte pokyny a informace o vám vyměřené dani:

  • skrze SIPO, pokud daň takto platíte,
  • emailem, pokud jste se k této možnosti dříve přihlásili,
  • do datové schránky, pokud ji máte založenou,
  • nebo dostanete složenku (Poštovní poukázka A).

Daň z nemovitosti poté můžete zaplatit danou složenkou. Ale toto je od letošního roku zpoplatněno dle sazebníku České pošty. Daň můžete zaplatit i převodem na účet finančního úřadu (příslušného dle místa nemovitosti) nebo skrze SIPO. Od letošního roku tedy platí, že platba složenkou už není zdarma, ale je zpoplatněna. Od letošního roku ale také platí, že řadě fyzických osob byla zřízena datová schránka (týká se především OSVČ). A tyto osoby obdržely informace o dani z nemovitosti už do nově založené datové schránky. Pokud dříve dostávaly složenku, tak ta jim nyní už nebude posílána.

Složenku byste měli dostat do 25. května

Pokud jste fyzická osoba, která dostane složenku, tak tyto složenky jsou už rozesílány a poslední by měly být doručeny do 25. května. Daň z nemovitosti je splatná do 31. května, při výši daně nad 5 000 Kč je druhá splátka povinná 30. listopadu. Daň ale můžete zaplatit i jen v jedné splátce do konce května.

Pokud chcete daň z nemovitosti platit bez dalších poplatků, tak v letošním roce se už nevyplatí využívat složenky České pošty. Stále ale můžete platit převodem na účet, kde zaplatíte jen malý poplatek své bance, nebo žádný, podle toho jaké máte u své banky podmínky. Daň můžete zaplatit i v hotovosti na pokladně finančního úřadu. Daň se platí dle místní příslušnosti dané nemovitosti.

Přečtěte si na stránkách Finanční správy: Daňové složenky k platbě daně z nemovitosti

REKLAMA

Zvýšení daně z nemovitosti

Daň z nemovitosti většinou platíte každý rok stejnou. Její výši sice můžou upravovat obce, ale to se děje spíše jen výjimečně a jen v některých lokalitách. V roce 2023 se výše daně z nemovitosti například zvedla jen ve třech lokalitách.

V současné době ale vláda připravuje daňovou reformu, která v tuto chvíli počítá i se zvýšení daní z nemovitosti. Měl by se měnit vzorek výpočtu a měla by se zvednout i vybíraná částka, zhruba na dvojnásobek. Nově by také část daně z nemovitosti měla obdržet do státního rozpočtu centrální vláda. Daň z nemovitosti tak už nebude příjmem výhradně samosprávných rozpočtů obce. Vláda plánuje platnost reformy od ledna příštího roku. Je tak možné, že za rok zaplatíte daleko vyšší daň.

I když se proti tomu zvedla vlna kritiky, tak je nutno říct, že zvýšení daně z nemovitosti je způsob, jak vybrat více peněz do státního rozpočtu a přitom příliš daňově nezatížit obyvatelstvo. A je také pravda, že česká daň z nemovitosti je výjimečně nízká a to jak v evropském, tak i v celosvětovém srovnání.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Inflační koeficient

Co je to inflační koeficient u dani z nemovitých věcí

Konsolidační balíček platí od ledna letošního roku. V jeho rámci došlo k růstu daně z nemovitosti, která průměrně vzrostla téměř na dvojnásobek. Přibyla navíc povinnost platit daň z nemovitosti dle toho, jak je nemovitosti zapsaná v katastru. A řadě domácností mohla daň z nemovitosti citelně stoupnout. To ale není konec zvyšování daně z nemovitosti. Od […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

19. 02. 2024

Zvýšení daně z nemovitosti 2024

Zvýšení daně z nemovitosti v roce 2024

Pro rok 2024 byl přijat konsolidační balíček, který kromě jiných daní mění i výši daně z nemovitých věcí. Zvyšuje koeficient, navíc zavádí úpravu daně z nemovitosti podle inflace. Řada měst také plánuje měnit místní koeficienty a upravovat daň z nemovitosti místně. Jak se tedy tato daň zvýší v roce 2024?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

20. 12. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *