EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Text: Milan Vodička

Foto: Shutterstock

19. 12. 2022

0 komentářů

Objem poskytnutých hypoték klesl na pouhých 16 % v porovnání s listopadem 2021

 

V meziročním srovnání poklesl objem poskytnutých hypoték v letošním listopadu o 84 %. Ještě tak zesílil trend z předchozích měsíců. Banky a stavební spořitelny poskytly v listopadu stejně jako v předešlých dvou měsících hypoteční úvěry v objemu mírně převyšujícím 7 miliard Kč. Uvedené informace plynou z dat ČBA Hypomonitoru.

Loading



 

„Hypoteční trh se zastavil, nic na tom nemění ani lehounce zvýšená aktivita v listopadu, který býval vždy silným měsícem. Na malá prodejní čísla, jinými slovy na nízkou dostupnost hypoték, si budeme muset na nějaký čas zvyknout. Nemůžeme očekávat, že se mávnutím proutku něco podstatného změní, něco co udělá hypotéky a nemovitosti dohromady výrazně levnějšími a dostupnějšími. Podobná situace jako nyní bude trvat minimálně celý příští rok,“ uvedl Milan Voldřich, manažer hypotečních úvěrů Raiffeissenbank.

S tím souhlasí i Jiří Sýkora, hypoteční analytik Fincentrum & Swiss Life Select: „Hypoteční trh bude v příštím roce pravděpodobně ve stejné situaci, v jaké bude končit ten letošní a to na svém dně. Je jasné, že pokud se sazby a tím i splátky úvěrů nevrátí  na „rozumnější“ úroveň a současně nadále tak dramaticky neporostou ceny nemovitostí, tak počet zájemců o koupi nemovitosti se nijak výrazně nezvýší. Klientům s končící fixací bych pak v dnešní době poradil, ať nikam nespěchají. Podle předpokladů by hypoteční úrokové sazby měly stagnovat a koncem příštího roku by mohly začít pozvolna klesat, takže horší sazby už pravděpodobně neohrozí a naopak by mohly využít očekávaného poklesu.“

Aktivita na hypotečním trhu zůstává citelně utlumená a meziroční dynamika dále mírně prohloubila svůj propad z říjnových 82 % na listopadových 84 %. Pokles objemu poskytnutých hypoték je citelný nejen vůči doposud rekordnímu roku 2021, ale i ve srovnání s rokem 2020. Listopadový objem poskytnutých hypoték je více než o tři čtvrtiny nižší. Za celý letošní rok, tj. od ledna do listopadu, propadla aktivita na hypotečním trhu o 62 %.

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték bez refinancování v listopadu dosáhl 6,3 mld. Kč po říjnových 6,07 mld. Kč. Objem refinancovaných úvěrů (interně či z jiné instituce) pak činil 1,03 mld. Kč. Objem i počet poskytnutých hypoték meziměsíčně mírně vzrostl o necelá 4 %. Zatímco v říjnu se poskytlo 2100 nových hypoték, v listopadu to bylo o 80 více. Průměrný měsíční počet poskytnutých hypoték v první polovině letošního roku ale byl 6 tisíc a loni dosahoval 9,5 tisíce.

„Hypoteční trh zůstává velmi utlumený a v posledních měsících se objem nově poskytnutých hypoték pohybuje na nejslabší úrovni od začátku roku 2014. Přitom od té doby se průměrná velikost hypotéky vzhledem k růstu cen nemovitostí zdvojnásobila. V reálném vyjádření by tak byl propad ještě citelnější. Počet poskytnutých hypoték v posledních měsících je nejnižší za posledních zhruba 20 let,“ říká Jakub Seidler, hlavní ekonom ČBA.

REKLAMA

Vzhledem k výraznému propadu hypoteční aktivity dle dat Dataligence.cz (cenovamapa.org) postupně klesá i počet transakcí na nemovitostním trhu. U starších bytů ve třetím čtvrtletí propad zesílil a dosáhl téměř 40 %. Navzdory tomu ceny zůstávají do velké míry stabilní. U starších bytů ve třetím čtvrtletí v průměru poklesly o necelá 3 % qoq, přitom vývoj byl velmi různorodý a v některých krajských městech ceny dále citelně rostly. Oficiální index realizovaných cen statistického úřadu pak dokonce uvádí, že ceny starších bytů ve třetím čtvrtletí dále rostly, ačkoli tempo růstu oproti předešlým čtvrtletím zpomalilo.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *