EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Milan Vodička

19. 05. 2021

0 komentářů

Plánovaná registrace do katastru nemovitostí je podle odborníků nezákonná

 

Foto: Shutterstock
Katastrální úřad plánuje od června zrušit možnost anonymního nahlížení do katastru, lidé se budou muset registrovat. Podle expertů je ale takové omezení přístupu nezákonné a sníží úroveň ochrany soukromí a osobních údajů. Lidem se přístup k údajům kvůli složité registraci podstatně ztíží, a někomu i zcela znemožní. Vznikla proto občanská iniciativa Otevřený katastr.

Loading



 


Od června se už lidé v katastru anonymně nedostanou ke jménu vlastníka nemovitosti nebo účastníka řízení, ale pouze k základním informacím. Český úřad zeměměřický a katastrální plánuje omezit anonymní přístup. To napadá například advokát Petr Novotný. Podle něj jsou chystané změny nezákonné a nepřiměřené a jsou v rozporu s principy demokratického právního státu a ústavním pořádkem.
Proto minulý čtvrtek odeslal předsedovi katastrálního úřadu otevřený dopis, v němž žádá, aby od změn zcela upustil a hledal jiná řešení, jak řešit technické problémy s přetíženou databází.
„Přístup k informacím je jedním ze základních principů demokratického právního státu. Omezovat jej lze pouze v souladu se zákonem, v případech, kdy to nejde jinak, a pouze na nezbytnou dobu. Katastr nemovitostí je ze zákona veřejný, občané mají právo do něj nahlížet bez nutnosti identifikace. Připravovaná změna je proto nezákonná, navíc prováděná plíživě formou technické úpravy databáze,“ vysvětluje advokát Petr Novotný.

Omezení soukromí a ochrany osobních údajů

Za rok 2020 katastr zaznamenal 50 milionů přístupů anonymního nahlížení. Nově bude katastrální úřad zpracovávat osobní údaje o každém, kdo se do registru přihlásí. Kromě osobních údajů vlastníků nemovitostí tak bude mít kompletní přehled o tom, kdo a kdy do katastru nahlíží a na jaké nemovitostí se dívá. Je otázkou, kdo a za jakých podmínek se k těmto údajům bude moci dostat.
„Od revoluce jsme zvyklí, že se kdokoliv může do katastru podívat bez jakékoli identifikace. To se teď najednou po třiceti letech změní. Společenství vlastníků jednotek ale musí nahlížet do katastru nemovitostí, aby mohla plnit zákonné povinnosti. Kolem nutnosti registrace se nevede žádná veřejná diskuze a úřad to změní zcela v tichosti. Dle našich záznamů má ze 70 000 českých SVJ pouhých 7,1% datovou schránku, a jedna pětina nemá ani email, natož pak, aby měli povinnost mít členové jakoukoliv eIdentitu,“ tvrdí předseda SVJ Mirek Kaigl ze společnosti Paragrafs.

Přístup do katastru se ztíží, seniory prakticky vyloučí

Kompletní údaje budou nově dostupné jen pomocí dálkového přístupu do katastru nebo přes portál eIdentita. Ta je ale v ČR na počátku své existence a reálně ji využívá jen malý zlomek občanů. Přístup do katastru se lidem podstatně ztíží, a určité skupině obyvatel, zejména seniorům, se v podstatě zcela znemožní.
„Jako kancelář nás změna nezasáhne, roky fungujeme s dálkovým přístupem. Nicméně máme celou řadu kolegů, i z návazných oborů, kterým opatření život zkomplikuje. Stejně tak naruší plynulost a transparentnost náhledu pro běžného občana. Osobně celou záležitost vnímám spíše jako další případ neschopnosti státu řešit jiný ‚technický‘ problém,“ tvrdí Jaroslav Nedvěd, majitel realitní kanceláře RE/MAX Anděl.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

spořit na bydlení

Jak si spořit na bydlení, když už nechcete stavební spoření

Podpora stavebního spoření byla omezena na pouhých tisíc korun státní podpory za rok. A to při úložce 20 000 Kč ročně. Pokud vezmeme v úvahu to, že výkonnost stavebního spoření je velmi nízká a v posledních letech nedokázala ani porazit inflaci, tak je možná čas najít si jiný způsob spoření na bydlení.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

21. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *