EUR 25.375

USD 23.368

REPO sazba ČNB 4.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.375

USD 23.368

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

13. 11. 2023

1 komentář

Poptávka po nájemním bydlení roste, cena už pomaleji

 

Nájemné ve většině lokalit v rámci Prahy v posledních šesti měsících nadále rostlo. Průměrně o pět procent, nejvýznamnější nárůsty byly na Praze 8, Praze 6 ale také Praze 7. Vyplývá z aktuální analýzy společnosti Knight Frank.

Loading



 

Tempo růstu se v posledním roce zpomaluje. Nicméně nadále lze očekávat výrazný nárůst poptávky po nájemním bydlení s ohledem na nízkou dostupnost vlastnického bydlení. Institucionální nájmy budou příčinou rostoucího rozdílu v cenách pronájmu starších bytů oproti novým, často plně vybaveným nájemním projektům s nízkou energetickou náročností, které navíc poskytují různé druhy služeb.

Institucionální nájemní bydlení na vzestupu

Nájemní bydlení si drží stále velmi atraktivní pozici v rámci residenčního trhu. Očekávaná míra výnosnosti BTR (bulit to rent) projektů ze strany investorů zůstává relativně stabilní. Nárůst počtu projektů je pozvolný, neboť se stále jedná o poměrně nový specifický investiční produkt, ke kterému je nutné přistupovat obezřetně s ohledem na dlouhodobý investiční horizont a související udržitelnost poptávky.

„Aktuálně trh zaznamenal mírné snížení obsazenosti u BTR projektů, které je způsobeno dokončením doposud největšího nájemního projektu v Praze, a to AFI Home Kolbenova s 313 bytovými jednotkami a zahájení předpronájmu u projektu Mozaika Holešovice se 178 bytovými jednotkami. Toto snížení však vzhledem k přetrvávající značné poptávce považujeme za dočasné,“ uvedla Kateřina Poláková, vedoucí oddělení rezidenčních nemovitostí v Knight Frank.

Také průměrné nájemné u BTR projektů nepatrně kleslo, neboť se jedná o poptávkové nájemné vycházející z aktuální nabídky na trhu, která je v současné době tvořena převážně novými jednotkami mimo centrální lokality. Nicméně u stávajících BTR projektů v zavedených lokalitách lze evidovat stabilní někdy dokonce i rostoucí výši nájemného.

REKLAMA

V nadcházejícím období budou dokončeny projekty Vysočanský mlýn na Praze 9 a Lihovar Střížkov na Praze 5.

Institucionální nájmy budou příčinou rostoucího rozdílu v cenách pronájmu starších bytů oproti novým, často plně vybaveným nájemním projektům s nízkou energetickou náročností, které navíc poskytují různé druhy služeb. Jednotlivé nájemní projekty se liší svým zaměřením na různé cílové skupiny, kdy na jedné straně je poskytování cenově dostupného bydlení pro potřebné profese a na straně druhé nabídka luxusního bydlení spojeného s extra službami.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.49 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%
Historie vývoje

 

 


Související články

Nájmy stále rostou, v Brně i o deset procent

Ceny nájmů byly v letošním druhém kvartálu meziročně vyšší o stovky korun. Například byt o rozloze 1+1 v hlavním městě bylo možné pronajmout o 398 korun (3 %) dráž než loni touto dobou. V případě bytu 1+1 v Brně dle meziročního srovnání byty zdražily o 10 procent. Vyplývá to z dat společnosti UlovDomov.cz.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

26. 07. 2024

drahé bydlení v Praze

Jak moc je drahé bydlení v Praze a jak moc na venkově

Bydlení v hlavním městě je drahé a stále dražší. V různých statistikách vychází Praha jako jedna z nejdražších metropolí v Evropě. Na nákup nového bydlení potřebujete až 25 ročních platů a splátka hypotéky může vylézt až k 50 000 měsíčně, a to při nákupu nového bytu 3+1. U starších bytů je to levnější, ale i […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

24. 07. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Lutak

    13 listopadu, 2023

    Rast miezd len za posledný rok pomaly 10%, nezamestnanosť na historickom minime a neviete na nájomnom s určitosťou povedať ani či rastie? ROFL. Ako reklamný text úsmevné, ale inak nerozumiem pointe. Pochváliť sa že ste vyrobili stratovú investíciu?

    Odpovědět