EUR 25.265

USD 23.663

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.663

Předvolební ČSSD a nové daně spojené s nemovitostmi

 

foto: Shutterstock
Za pár měsíců jsou tady volby do Poslanecké sněmovny, a tak české politické strany finišují s představením svých volebních programů. I Česká strana sociálně demokratická představila v druhé půlce července své nové cíle. Kromě prosazení progresivní daně chtějí navíc zdanit velké majetky nebo dědictví.

Loading



 

Jaký je volební program ČSSD ve zkratce

  • Daň z majetku nad 100 milionů Kč ve výši 1 %.
  • Prosazení progresivního zdanění.
  • Snížení DPH u potravin.
  • Zvyšování minimální mzdy na alespoň 20 000 Kč od roku 2023.
  • Zkrácení pracovní doby na 35 hodin týdně a pět týdnů dovolené.
  • Zavedení dědické daně u majetku nad 50 milionů Kč.
  • Daň z vlastnictví čtvrté a každé další nemovitosti.
  • Celý volební program můžete najít na stránkách ČSSD.

Volební program ČSSD vypadá klasicky levicově. Zaměřují se na zvyšování minimální mzdy, platů státních pracovníků (například v sociálních službách), na zvyšování důchodů. Toto vše pak chtějí investovat progresivním zdaněním, majetkovým zdaněním a zdaněním velkých korporací. A přináší některé nové daně, které by mohly takový státní rozpočet financovat.

Zdanění velkých majetků

Před dvěmi lety se část amerických miliardářů vyjádřila v otevřeném dopise tak, že by americká vláda měla zásadním způsobem zdanit jejich majetek. A získat tak peníze potřebné na vyřešení důležitých globálních problémů, jako jsou například změny klimatu nebo výrazné společenské nerovnosti. Tento návrh byl vyjádřen v otevřeném dopise, ostatně není to poprvé, co se taková myšlenka objevuje, takže se není co divit, že po ní sáhla i česká ČSSD.
Sama ČSSD přiznává inspiraci v Německu, je ale nutno říct, že podobné úvahy je možné najít celosvětově. A to v poslední době především s rostoucím zadlužením veřejných financí v důsledku koronavirové krize. Jednoduše by se daly totiž vyřešit vzniklé koronavirové dluhy tak, že by je splatily nikoliv budoucí generace daňových poplatníků, ale ti nejbohatší z nás. ČSSD ve svém programu chce zdanit konkrétně jakýkoliv majetek nad 100 milionů českých korun a to 1% daní z bohatství.

Zdanění velkého dědictví

Další daní pro bohaté je pak docela určitě daň z dědictví. Ta byla v minulosti v České republice zrušena. V dnešní době, pokud daníte v přímé linii, tak daň neplatíte. Pokud něco zdědíte, například od nepříbuzného, a musíte to danit, tak platíte daň z příjmu z tohoto dědictví. Daň z dědictví jako taková neexistuje.
ČSSD by ovšem ráda zavedla znovu dědickou daň u příjmů vyšších 50 milionů Kč. V podstatě tak navazuje na nastavení daně z bohatství, ale snižuje limit pro výběr této daně. Celkově tak chce ČSSD napřímit velikosti příjmů a snížit odstup těch opravdu bohatých od chudší části obyvatelstva. Přičemž dědická daň by se vybírala i u dědiců v přímé linii.

Opět daně pro nemovitosti

Největší soubor opatření a nových daní navrhuje ČSSD v souvislosti s nemovitostním trhem. Ve zkratce chce navrhované daně spojené s nemovitostmi namířit proti spekulantům, proti bohatým, kteří vlastní více nemovitostí, a proti nadměrnému příjmu z prodeje nemovitosti. Jaké daně ČSSD ve svém předvolením programu zatím navrhuje?

REKLAMA

  • Prosazuje ponechání daně z prodeje nemovitosti.
  • Chce zvýšit daně z nemovitosti pro ty, kdo vlastní příliš mnoho nemovitostí. Přičemž jako příliš mnoho ČSSD vnímá čtvrtou a každou další nemovitost.
  • Chce pokutovat neobsazené byty.

Je celkem jasné, že situace na českém realitním trhu bude jedním z hlavních témat, především pro mladší voliče. Volné a dostupné byty totiž na trhu nejsou a v dohledné době ani nebudou. Komu se podaří vyřešit rébus rostoucích cen, ten má potenciál vyhrát volby. Možná ne ještě ty v roce 2021, ale v roce 2025 by určitě už šanci měl. Hlavně pokud porostou ceny nemovitostí podobným tempem jako několik posledních let.

Zvýší ČSSD daně?

Jedna věc je mít zvýšení v programu, druhou je reálná šance, že ke zvyšování daní opravdu dojde. Jak jsou na tom nápady sociální demokracie? Je nutno říct, že daně z bohatství vůbec nejsou jen českým výmyslem a pravidelně samotní nejbohatší lidé planety přichází s nabídkou svých peněz. V Česku máme momentálně jen milionářskou daň, neboli tzv. solidární daň, která je ve výši 7 % z příjmu, pokud váš příjem převýší jeden milion Kč za rok.
Tato milionářská daň byla přijata jako provizorní řešení pro naplnění státního rozpočtu, ale zůstala s námi trochu déle. Není úplně průchodné, že by navíc byla přijata i navrhovaná daň z bohatství, která navíc není navázána na příjmy, ale plošně daní majetek ve vlastnictví poplatníka. K tomu navíc ČSSD počítá s další daní a to dědickou u vyšších částek dědictví. A celkově pak prosazuje progresivnější zdanění. Pro takovou úpravu sociální demokraté ale jen velmi obtížně najdou v Poslanecké sněmovně spojence.

Zdanění nemovitostí

Mnohem větší šanci je ale možné vnímat u daní týkajících se českých nemovitostí. Nápad zdanit vyšší daní každou druhou a další vlastněnou nemovitost se tady ostatně už několikrát objevil a pokuty za nepoužívané byty taky občas nějaká ta levicová strana navrhne. Navíc je nutné říct, že situace na nemovitostním trhu nejspíš opravdu potřebuje alespoň menší korekci. Volná ruka trhu totiž v tomto případě vede jen k nafukování té naší malé české nemovitostní bubliny.
Pokud by tak ČSSD měla po volbách nějakou daň přece jenom šanci prosadit, pokud se tedy vůbec vejde do 5% limitu a dostane se do Sněmovny, tak čekejme nejspíše některou daň či pokuty spojenou s nemovitostmi. Tam může najít silné spojence u Pirátů či STANu. Je také možné čekat, že daně spojené s nemovitostmi přijmou dobře i voliči, kde toto téma rezonuje především u mladší generace.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Analýza k dani z nemovitosti v ČR a na Slovensku

Česká republika i Slovensko mají relativně podobný systém daně z nemovitosti (pozn. formálně v ČR jde o daň z nemovitých věcí). V obou zemích je příjem z daně v současnosti 100procentním příjmem dané obce nebo města. Stejně tak si obce v ČR i na Slovensku určují do jisté míry výši daně sami.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

14. 06. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *