EUR 25.145

USD 23.453

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.145

USD 23.453

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

01. 12. 2023

2 komentáře

Proč se vyplatí koupit nemovitst teď? Vysoké nájemné roztočí na jaře kola hypotečního byznysu a tím i cen

 

Proč je výhodné investovat do vlastní nemovitosti právě nyní? Klíčovým faktorem ovlivňujícím blízké chování realitního trhu je stále rostoucí výše nájemného v České republice, což komplikuje hledání cenově dostupného bydlení. Průměrná cena nájmu ve městech se pohybuje okolo 300 Kč za metr čtvereční, což se mnoha lidem jeví jako neudržitelné.

Loading



 

„Je to trhem akceptovaná šílenost, a to z několika důvodů,“ vysvětluje realitní expert Radek Hajtol z realitní kancelář EXEKUCNINEMOVITOSTI.cz. „Trh s bydlením čelí problému nedostatečného množství nových nemovitostí. Omezená nabídka vede ke zvýšení poptávky a následně i cen. Dalším faktorem jsou logicky vysoké úrokové sazby hypoték.“

A svoji roli hraje také prodloužená doba života, tudíž demografické změny: „Lidé žijí déle, což vede k tomu, že mladší generace přichází o možnost využít stávající nemovitosti, které drží starší generace,“ poukazuje Radek Hajtol.

Ceny už nižší nebudou

Většina lidí, kteří v současnosti hledají nájemní bydlení, zároveň uvažuje o vlastní nemovitosti. S ohledem na vysoké ceny nemovitostí by snížení úrokových sazeb mohlo být klíčem k dostupnějším hypotékám.

Ceny nemovitostí meziročně v průměru o něco poklesly, ale nižší už nebudou. Na obzoru je totiž oživení hypotečního byznysu. ČNB zrušila omezující ukazatele DTI (Debt to Income – poměr celkové výše úvěru k ročním příjmům žadatele) a DSTI (Dept Servise to Income – poměr celkových měsíčních splátkových výdajů k čistým měsíčním příjmům). Nyní je na řadě první a dlouho očekávané snížení základní úrokové sazby ze strany ČNB, a to možná ještě před Vánoci.

REKLAMA

„Pokud k tomu přidáme Sněmovnou schválený návrh na zavedení poplatku za předčasné splacení hypotéky, budou mít banky větší jistotu, že si klienta udrží. Dojde k tomu, že zájemci o hypotéku, kterých je nyní více než dost, získají přijatelné podmínky,“ upozorňuje Radek Hajtol.

Cenu nemovitosti nelze „refixovat“

Už dnes lze velmi přesně předpovědět, že pokud dojde ke snížení úrokových sazeb (k uvolnění podmínek pro získání hypoték už došlo), rozpohybují se kola hypotečního a realitního trhu. Poptávka po bydlení převýší nabídku, a to bude mít negativní vliv na dostupnost a ceny nemovitostí.

Podle Radka Hajtola je tedy důležité jednat rozumně, nečekat na zázrak a nespekulovat na další pokles cen. Reálný je totiž naopak jejich růst.

„Hypotéku lze při správně zvolené fixaci převést v krátkém horizontu na přijatelnější úrok, a tedy nižší splátku. Ale u cen nemovitostí to neplatí. Prakticky uvažující člověk, který si chce pořídit vlastní bydlení, by tedy neměl už na nic čekat. Proto je teď ten pravý čas přemýšlet o svém vlastním bydlení a hledat vhodné řešení pro sebe a svou rodinu,“ doplnil Radek Hajtol.

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Martin

    3 prosince, 2023

    Nižší sazby to taky moc nerozhoupou, primární trh je u lidí kolem třicítky.
    LTV 20% v kombinaci s vysokými cenami je zásadní problém – tihle lidi prostě tolik nenašetří i kvůli tomu, že hází hromadu peněz za nájem.
    Dohnali jsme kapitalistický svět (bez urážky), nutný je regulovaný nájem ze strany státu, tak, jako na Západě.

    Odpovědět

  • Lutak

    4 prosince, 2023

    Nájmy stagnujú a ekonomika je tretí kvartál v recesií. Spracovateľský priemysel už prepúšťa (sú na konci reťazca a dobrý kanárik), takže záujemcom o nákup by som poradil aby sa hodili do pohody a nekupovali každú predraženú blbosť.

    Odpovědět