EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 05. 2022

0 komentářů

Průzkum: Mladí Češi touží po vlastním bydlení

 

Mladí lidé do 36 let touží po vlastním bydlení, a to i za cenu delšího čekání či slevení z původních nároků, ukazuje průzkum UniCredit Bank. Jejich přání je v souladu se silnou popularitou vlastního bydlení ve střední a východní Evropě. Naopak ti, kteří již hypotéku splácí, zatím zůstávají optimističtí a říkají, že s vyššími úrokovými sazbami a splátkami se dokážou vypořádat.

Loading



 

Mladí lidé mají zájem bydlet ve vlastním stejně jako předchozí generace. Ve střední a východní Evropě je hodnota vlastnictví výrazně silnější než ve zbytku Evropy. 79 % českých domácností bydlí ve vlastním. Nízké popularitě nájemního bydlení nenahrává ani skutečnost, že většina majitelů nabízí nájemníkům smlouvu pouze na rok, což může pro některé lidi znamenat nejistotu a silnější touhu bydlet ve svém. Zájem o hypotéky proto přetrvává. Nejčastěji si mladí lidé pořizují hypotéku na první bydlení v průměru ve 28 letech.

Největší zájem o vlastní bydlení projevují obyvatelé Jihočeského a Zlínského kraje, naproti tomu pro 23 % Pražanů a 27 % Středočechů je představa celoživotního bydlení v nájmu přijatelná.

Na první bydlení si raději mladí počkají

Češky o něco více než jejich mužské protějšky touží po vlastním bydlení. A to i přesto, že kvůli vlastnímu bydlení se řada lidí bude muset výrazně uskromnit. Jsou to ale Češky, které výrazně častěji, než Češi nedosáhnou kvůli výši svých příjmů na hypotéku. Důvodem může být odchod na mateřskou a později rodičovskou dovolenou, ale také stále existující platové rozdíly mezi muži a ženami.

Vzhledem k situaci na trhu je ale pro mnoho zájemců vysněné bydlení nedostupné. 30 % obyvatel České republiky je podle průzkumu ochotných slevit ze svých původních požadavků a vzít si hypotéku na menší nemovitost, než původně zamýšleli, případně změnit lokalitu. Data ukazují, že zájemci o hypotéku plánují také našetřit větší částku, než si hypotéku vezmou.

„Pořídit menší a levnější startovací bydlení může být cestou pro mladé lidi, jak si zajistit vysněné vlastní bydlení. Druhou možností, jak se vypořádat s rostoucími cenami může být pomoc rodičů, kteří mohou poskytnout vlastní bydlení jako zástavu nebo pomoct s úsporami,“ dodává Petr Plocek, tiskový mluvčí UniCredit Bank.

REKLAMA

Naopak 27 % dotazovaných plánuje počkat, zda se situace na trhu nezmění a byty nezlevní. O „bublině“ na realitním trhu se sice hovoří již delší dobu, nicméně nelze predikovat, zda a kdy se tato situace změní. Více než pětina mladých lidí na hypotéku za stávajících podmínek vůbec nedosáhne, a to ani v případě, že by si pořídili malý byt do 45 metrů čtverečních.

Mladí lidé věří, že splácet zvládnou

Mladí Češi do 36 let, kteří už hypoteční úvěr mají, se nalézají v odlišné situaci. Většina z nich je zatím optimistická ohledně splácení hypotečního úvěru v budoucnosti. 34 % lidí si je jistých, že hypotéku zvládne splácet i při zvýšení úrokové sazby poté, co jim skončí fixace. Nejoblíbenější je fixace úroku na 3 až 5 let. Optimismus ohledně schopnosti splácet může vyplývat z aktivního životního stylu mladých lidí, ale také ze správného nastavení hypotéky.

39 % mladých lidí situaci s rostoucími úrokovými sazbami na hypotékách zatím nijak neřeší. Naproti tomu pětina lidí plánuje, že přistoupí k fixaci úroku na delší dobu. Pouze minimum dotazovaných chce úvěr splatit dříve.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *