EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

28. 07. 2023

0 komentářů

Průzkum potvrdil to, co je vidět. Třetina domů neprošla vnější rekonstrukcí

 

Třetina českých rodinných domů nikdy neprošla žádnou vnější rekonstrukcí, přitom jejich průměrné stáří je dle údajů ČSÚ 51 let. Více než polovina domů má nová okna, třetina je zateplená nebo po výměně či opravě střechy. Trojskla s lepšími tepelně-izolačními vlastnostmi má jen necelá čtvrtina lidí, zateplení fasády silnější než 16 cm jen 5 %. Údaje vyplývají z aktuálního průzkumu Stavební spořitelny České spořitelny.

Loading



 

Rekonstrukce, které povedou k úspoře energií, stále více podporuje stát. Nyní také ve spolupráci se stavebními spořitelnami. Ty kromě financování budou od nového roku nabízet také asistenci při vyřízení dotací. Majitelé rodinných domů se mohou chopit příležitosti, jak se s předstihem a v klidu připravit na celoevropskou energetickou transformaci.

V České republice jsou dle údajů Českého statistického úřadu téměř 2 miliony rodinných domů a jejich průměrné stáří je přes 50 let. Současný stav není ideální jak z hlediska možných energetických úspor, tak v otázce ekologického zatížení, a je potřeba jej řešit.

Okna, zateplení a střecha – český trojlístek rekonstrukcí

Přestože je výměna oken nejčastější rekonstrukcí, kterou majitelé rodinných domů realizovali, je v této oblasti stále co zlepšovat. Podle průzkumu okna vyměnila více než polovina respondentů. Každý 10. rodinný dům má však stále jednoduché zasklení. Moderní trojskla, jimiž uniká 6x méně tepla oproti jednoduchému zasklení, má v tuto chvílí pouze necelá čtvrtina lidí. Okna starší deseti let má necelá polovina rodinných domů. Téměř 40 % respondentů, kteří uvedli, že okna již rekonstruovali, tuto úpravu realizovalo před více než deseti lety.

REKLAMA

Více než třetina domů prošla výměnou či opravou střechy nebo je zateplená. Ovšem i v případě zateplení není stav ideální. Více než 16 cm izolace má na obvodových stěnách pouze 5 % majitelů rodinných domů. Nejčastěji dotazovaní zateplovali polystyrenem, což uvedlo 38 % z nich. Devět procent respondentů má izolaci o tloušťce do 5 cm, což je z hlediska energetických úspor nedostačující.

„Tloušťka zateplení, která splňuje požadavky na dotaci Nová zelená úsporám, je v případě šedého polystyrenu obvykle 16 cm. V případě minerální vaty, která se používá především v místech, kde to vyžadují požární předpisy (např. u bytových domů), je to minimálně 20 cm,“ vysvětluje David Tesař ze společnosti Dekprojekt.

Pouze 15 % respondentů uvedlo, že má na svém domě instalovány technologie využívající obnovitelné zdroje energie (např. FVE a tepelné čerpadlo). Jejich využívání roste s dosaženým vzděláním.

Zelená zeleným rekonstrukcím

Dobrá zpráva pro majitele rodinných domů je, že aktuální legislativní změny, jimiž právě prochází stavební spoření, jdou naproti těm, kteří se na rekonstrukci chystají. Stavební spořitelny budou totiž nově poskytovat například poradenství pro efektivní financování energetických rekonstrukcí domova s využitím státních dotací, asistenci při podávání žádosti o dotace a výhodnější úvěry na udržitelné rekonstrukce.

To vše je součástí Memoranda podepsaného Asociací českých stavebních spořitelen, Ministerstvem životního prostředí a Ministerstvem financí. Změny budou v české legislativě platné od ledna 2024. Lidé je mohou vnímat i jako příležitost k tomu, aby se s v klidu a s předstihem připravili na novou směrnici EU, která bude řešit problematiku energetické náročnosti budov komplexně.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *