EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Text: Veronika Hejná

08. 04. 2020

0 komentářů

Realitní zákon: Pročistí požadavky na kvalifikaci makléřů realitní trh?

 

Dlouho očekávaný zákon o realitním zprostředkování byl ve Sbírce zákonů vyhlášen 17. února, a to pod č. 39/2020 Sb. Realitní zprostředkování se stává živností vázanou. Přinese požadavek na povinnou kvalifikaci pročištění trhu?

Loading



 

Povinná kvalifikace realitních zprostředkovatelů

V minulosti bylo realitní zprostředkování volnou živností, kterou mohl na základě ohlášení živnostenskému úřadu provozovat kdokoliv. Ponovu je zařazeno mezi živnosti vázané a realitní makléř musí splnit kvalifikační požadavky.
Realitní zprostředkování může napříště provádět jen ten, kdo bude mít magisterské vysokoškolské vzdělání v oboru práva, ekonomie nebo stavebnictví, případně bakalářské vzdělání doplněné absolvováním mezinárodně uznávaného kurzu zaměřeného na nemovitosti. Podle důvodové zprávy může jít například o program MBA(RE) vedený Fakultou financí a účetnictví Vysoké školy ekonomické v Praze.
Pokud má makléř vzdělání nižší či ve zcela jiném oboru, musí splnit podmínku tříleté praxe. Kvalifikační požadavky je možné také naplnit složením rekvalifikační zkoušky v souladu se zákonem o uznávání výsledků dalšího vzdělávání.
Do šesti měsíců od účinnosti zákona o realitním zprostředkování musí podnikatel ohlásit živnostenskému úřadu vázanou živnost s názvem realitní zprostředkování a doložit naplnění výše uvedených podmínek. Neučiní-li tak, živnostenské oprávnění pro provozování realitního zprostředkování mu zanikne. Ačkoliv existuje více právních výkladů, vycházejme z toho, že realitní zákon nabyl účinnosti 3. března, lhůta k ohlášení vázané živnosti tedy makléřům uplyne 3. září 2020. Poslanci by měli v nejbližší době schvalovat návrh novely, která lhůtu prodlouží na 10 měsíců.

Ztížený vstup pro nováčky a konec příležitostných makléřů

Má realitní makléř, který ohlásil živnost už před třemi lety, vyhráno? Pokud makléř disponuje živnostenským oprávněním, délku praxe je nutno posuzovat také v souvislosti s dalšími okolnostmi – například, zda si realitním zprostředkováním přivydělával pouze příležitostně a měl podnikání jako vedlejší činnost. Živnostenský úřad může požadovat i doložení daňových přiznání, aby posoudil, zda makléř vykonával realitní zprostředkování soustavně a jak velká část příjmů mu plynula z této činnosti.
Podle šéfa developerské společnosti EKOSPOL je požadavek na kvalifikaci jednoznačně pozitivní změnou.

„To by mohlo odradit všechny ‚nárazové‘ makléře, kteří nemovitosti prodávají jako vedlejšák a příjemný přivýdělek, čemuž ale bohužel odpovídá i nízká úroveň jejich služeb,“ uvádí Korec.
„Je jasné, že díky vázané živnosti skončí část špatných makléřů, ale s nimi i mnoho kvalitních, kteří to nedělají jako hlavní činnosti,“ upozorňuje Filip Schroll z realitní platformy Cinkcink. „Garážový makléř automaticky neznamená nekvalitní,“ dodává.

Každopádně se vstup do profese ztíží nováčkům, kteří nemají požadované vzdělání a dostatečně dlouhou praxi.
Z údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že na konci roku 2018 bylo v Česku evidováno necelých 15 tisíc podnikatelů, kteří měli jako předmět činnosti uvedeno zprostředkování. Máme tedy nejvíce makléřů na počet obyvatel ze všech unijních zemí. S ohledem na to, že dosud neexistovaly bariéry vstupu do profese a byla tu řada příležitostných makléřů, lze očekávat, že se jejich počet nyní sníží.

REKLAMA

„Doufám, že se trh brzy pročistí od všech nepoctivých nebo neprofesionálních makléřů a klienti získají větší jistotu,“ říká generální ředitel EKOSPOL Korec.

Zákon byl potřeba, má ale nedostatky

Realitní zákon však neupravuje celou řadu záležitostí. Soustředí se pouze na smlouvu o realitním zprostředkování, ale vztah mezi zájemcem o koupi nemovitosti a realitní kanceláří v mnoha ohledech pomíjí.
Povinné pojištění odpovědnosti je sice přijímáno s povděkem, přesto budou pojišťovny aplikovat řadu výluk.

„Pokud například budete mít smůlu a natrefíte na podvodného realitního makléře, zákonné pojištění jeho odpovědnosti vám nejspíš vůbec nepomůže,“ upozorňuje advokát Pavel Strnad z AK Polverini Strnad.

Filip Schroll, který má na starosti Business Development realitní platformy Cinkink vznik zákona kvituje. Přesto upozorňuje, že zákon neznamená revoluci na realitním trhu, ale spíše mírnou evoluci. „Lze očekávat, že po pár letech bude nutné zákon novelizovat,“ míní Schroll.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *