EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Veronika Hejná

08. 02. 2022

0 komentářů

Rekonstrukce bytu: Koho musíte informovat a kdy potřebujete stavební povolení?

 

Pořídili jste si starší byt a plánujete ho zrekonstruovat. V jakých případech k rekonstrukci potřebujete stavební povolení nebo souhlas společenství vlastníků?

Loading



 

Informace osobě odpovědné za správu domu

Vlastník má právo svůj byt svobodně užívat a také v něm provádět stavební úpravy. Stavební úprava je pojem užíváný jak občanským zákoníkem, tak stavebním zákonem. Tyto úpravy však musí dopředu hlásit osobě odpovědné za správu domu, tedy společenství vlastníků jednotek. A to bez ohledu na to, jak rozsáhlé mají stavební úpravy být a zda k jejich provedení je či není potřeba stavební povolení nebo ohlášení.

„Upravuje-li vlastník jednotky stavebně svůj byt, umožní osobě odpovědné za správu domu na základě její předchozí výzvy ověření, zda stavební úpravy neohrožují, nepoškozují nebo nemění společné části, a to popřípadě s přístupem do bytu,“ stojí v občanském zákoníku.

Stavební úpravy nesmí poškodit nebo zasáhnout do společných částí domu. Při úpravách na společných částech (rozvody, balkon) by vlastník potřeboval i souhlas společenství. U družstevních bytů musí o rekonstrukci vždy rozhodnout družstvo.

Rozsah rekonstrukce a stavební úřad

Stavební povolení ani ohlášení nevyžadují následující stavební úpravy:

REKLAMA

  • nezasahuje se jimi do nosných konstrukcí stavby
  • nemění se vzhled stavby
  • nemění se způsob užívání stavby
  • nevyžadují posouzení vlivů na životní prostředí
  • provedení úprav nemůže negativně ovlivnit požární bezpečnost tavby
  • nejde o úpravy stavby, která je kulturní památkou

„V případě rozsáhlejších stavebních úprav je více než vhodné oslovit ke konzultaci projektanta, který posoudí, zda plánované úpravy zasáhnou do nosných konstrukcí. Jestli ano, budete potřebovat posudek statika, stavební povolení a případně i souhlas společenství vlastníků bytových jednotek, přičemž SVJ je potřeba informovat i o přesném rozsahu prací. Pokud k zásahu do nosných zdí nedojde, postačí místo stavebního povolení ohlášení rekonstrukce bytu,“ vysvětluje Jan Boruta ze společnosti FérMakléři.

Při změně dispozic bytu se současným zásahem do nosných konstrukcí je tak třeba stavební povolení. Odstraňujete-li příčky, statik vyhodnotí, nosné či nikoliv. Pokud příčky přidáváte, je třeba taktéž posouzení statika. Pozor si dejte i na hmotnost použitých materiálů.

U drobnějších stavebních úprav vedoucích ke změně dispozic, kdy se však se nezasahuje do nosných konstrukcí, postačí ohlášení. Může jít třeba o změnu uspořádání obytných místností, spojení obýváku s kuchyní, anebo zvětšení koupelny při současném zmenšení chodby apod.

Výměna vany, toalety, dlaždic nebo podlahy, anebo rekonstrukce bytového jádra stavební povolení ani ohlášení nevyžaduje.

REKLAMA

Sousedská práva

Plánovanou rekonstrukci je dobré oznámit i sousedům, například vyvěšením na domovní nástěnce. Vlastník je povinen dodržovat noční klid. Hluk z rekonstrukce musí sousedé strpět. Bránit se mohou až tehdy, když hluk dosáhne určitého stupně intenzity.

Hygienické hlukové limity pro bytové domy stanovuje nařízení vlády 272/2011Sb. „Z uvedeného nařízení vyplývá, že jednotlivé případy míry hlučnosti nelze paušalizovat, neboť bude vždy nezbytné posuzovat každý jednotlivý případ dle jeho specifických okolností a současně charakteru zdroje hluku,“ připomíná advokát David Matějka z advokátní kanceláře Pikes Legal.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Oprav dům po babičce

Opravte dům po babičce. Dostanete až milion korun předem

Ministerstvo životního prostředí spouští od září nový motivační dotační program s názvem „Oprav dům po babičce“. Program se otevírá ve spolupráci se Státním fondem životního prostředí a financován bude z finančních zdrojů Evropské unie. Žadatelé mohou získat až milion korun, celkem je v programu připraveno 55 miliard. 

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

21. 07. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *