EUR 25.375

USD 23.368

REPO sazba ČNB 4.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.375

USD 23.368

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

10. 06. 2024

0 komentářů

Jak se daní odměna předsedy SVJ

 

Odměna pro předsedu SVJ se liší u každého SVJ. Výše odměny není stanovena zákonem a určuje ji samotné SVJ. Téměr polovina všech předsedů si vydělá za výkon této funkce od 500 Kč do 1500 Kč měsíčně. Jak se tento výdělek daní a musí předseda kvůli tomuto příjmu podávat daňové přiznání?

Loading



 

Odměny pro předsedu a případné další odměňované členy se daní dle §6 zákona o daních z příjmu. A to §6 odstavec 1 c) 1, tedy jako odměna člena orgánu právnické osoby. Není možné tuto funkci vykonávat v rámci například zaměstnaneckého poměru nebo některé z pracovních dohod. Jiná pravidla platí pro situaci, kdy správu SVJ zajišťuje profesionální firma, to pak je možné odměňovat v rámci smlouvy s touto firmou. Pokud správu SVJ ale zajišťuje volený správce, tak se tato odměna daní jako odměna za výkon funkce §6 zákona o daních z příjmu.

Zdanění do 4 000 Kč měsíčně

Dle zákona jde o příjmy ze závislé činnosti. Na tyto příjmy je možné využít slevu na poplatníka, pokud ten podepíše prohlášení k dani. Vzhledem k tomu, že odměny jsou spíše menšího rozsahu, tak pro řadu předsedů je výhodnější danit odměnu srážkovou daní. V takovém případě totiž nemusí pak podávat daňové přiznání pro souběh dvou příjmů, pokud zároveň i pracují. Odměna předsedy se zdaní při výplatě srážkovou daní a z hlediska daně příjmu je vše vyřešeno. Podmínkou ovšem je, že odměna je v maximální měsíční výši 4 000 Kč.

Odměna 4 000 Kč měsíčně a více

Při odměně, které dosáhne 4 tisíc měsíčně, už totiž nejde daň z příjmu vyřešit srážkovou daní. Odměna se poté daní 15% zálohovou daní. Pokud má předseda k této funkci i tradiční zaměstnání, musí podat daňové přiznání a odměnu předsedy do této uvést. Potvrzení o zdanitelných příjmech mu v takovém případě vydává SVJ.

Stejné pravidlo se týká i situace, kdy je odměna vyplácena například čtvrtletně, pololetně či v jiném intervalu. Pokud částka vyplacená v jednom měsíci přesáhne 4 000 Kč, je nutné uplatnit zálohovou daň a pravděpodobně to znamená, že si předseda musí podat po skončení daňového období daňové přiznání.

REKLAMA

Kdy se musí podat daňové přiznání?

  • Měsíční odměna maximálně 4 000 Kč, vyplácena měsíčně, strhává se srážková daň a daňové přiznání není třeba podávat. A to nezávisle na tom, zda má předseda SVJ vedle odměny za funkci ještě další zaměstnání nebo je například v důchodu a bez dalších příjmů.
  • Měsíční odměna 4 000 Kč a více, vyplácena měsíčně, je strhávána zálohová daň. Při souběhu zaměstnání nebo jiného zdanitelného příjmu má předseda povinnost podat daňové přiznání. Potvrzení o zdanitelných příjmech vydává SVJ.
  • Měsíční odměna 4 000 Kč a více, vyplácena měsíčně, je strhávána zálohová daň. Pokud předseda SVJ nemá jiné příjmy, je například nepracující a pobírající starobní důchod, tak nemá povinnost podat daňové přiznání. Může také u SVJ podepsat prohlášení k dani (růžový papír) a díky tomu je daň z příjmu nulová.
  • Kdy musí předseda SVJ podat daňové přiznání v příkladech

Zdravotní pojištění z odměny předsedy SVJ

Zdravotní pojištění se z odměny strhává vždy. Přičemž poplatník musí dodržet minimální výši zdravotního pojištění. V praxi má většina předsedů SVJ buďto placeno zdravotní pojištění ještě z další závislé činnosti (ze zaměstnání) nebo patří k osobám, za které platí zdravotní pojištění stát (například pobírají starobní důchod).

Sociální pojištění z odměny předsedy SVJ

Pro sociální pojištění platí, že při odměně 3 999 Kč (maximálně) se sociální pojištění neplatí. To se platí až při odměně 4 000 Kč a více vyplacené v jednom měsíci. Z hlediska optimalizace daně z příjmu a sociálního pojištění se nevyplácí pobírat odměnu jen o něco málo vyšší než 4 000 Kč měsíčně. Protože z této odměny vám bude strženo i sociální pojištění.

To samé platí například i pro odměny vyplácené jednou za rok nebo za několik měsíců. Díky kumulaci odměn totiž můžete přesáhnout limit 4 000 Kč měsíčně. To následně znamená, že musíte zaplatit sociální pojištění. A také to může znamenat, že budete mít povinnost podat daňové přiznání.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.49 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%
Historie vývoje

 

 


Související články

Daň z nemovitosti 2024

Příjem z pronájmu: kdy musíte podat přehled?

Příjem z pronájmu je oblíbený pasivní příjem. Při tomto příjmu musíte podat daňové přiznání vždy, když příjem převýší 20 000 Kč za rok. A to i v případě, že jinak pracujete na HPP a jiné zdanitelné příjmy nemáte. Musíte ale podat i přehledy o příjmech a výdajích zdravotní pojišťovně a na OSSZ?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

28. 03. 2024

paušální výdaje

Paušální výdaje: 30 % pro příjem z pronájmu

Příjem z pronájmu je nutné uvést do daňového přiznání a zaplatit z něj daň z příjmu. Tento příjem musíte zdanit, pokud překročí 20 000 Kč za rok. A musíte proto podat daňové přiznání. I když jste zaměstnaní a běžně vám mzdová účtárna dělá roční zúčtování daně.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 03. 2024

Odpočet hypotéky z daní

Jak funguje odpočet hypotéky v daňovém přiznání

I když byl limit pro využití odpočtu hypotéky v daňovém přiznání před pár lety snížen na polovinu, stále je to daňový odpočet, který vám na dani příjmu může ušetřit až 22 500 Kč za rok. Jak se tento daňový odpočet používá, kdo má na něj nárok a jak přesně funguje?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

15. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *