EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

28. 03. 2022

0 komentářů

Rozdíly v pasivních a nízkoenergetických domech

 

Výstavba energeticky úsporných domů je čím dál aktuálnější témata.  Není tedy divu, že roste poptávka po pasivních a nízkoenergetických domech. Jaký je mezi nimi rozdíl a v čem spočívá jejich velká výhoda? Co všechno musí domy splňovat, aby se považovaly za soběstačné?

Loading



 

Řada lidí si myslí, že pasivní a nízkoenergetické domy spojuje pouze společná vlastnost v podobě velmi nízkých nákladů na energie a vytápění. Není to úplně pravda. Každý z domů používá k vytápění zcela jiný systém.

Pasivní dům

Většina dnešních domů vyzařuje teplo do okolí. Pasivní dům si ovšem toto teplo velmi pečlivě chrání. Je to způsobeno velmi silnou vrstvou tepelné izolace. U pasivního domu se používá jiná (silnější) tepelně izolační vrstva než u nízkoenergetického domu. Zároveň je tato vrstva tvořena jinou otvorovou výplní, než jakou používají domy nízkoenergetické.

Je ovšem velmi důležité, aby tato izolační vrstva nebyla při stavbě nijak poškozena, protože by poté mohlo docházet právě k únikům tepla. Větrání, kterým z běžného domu uniká z interiéru hodně tepla, není u pasivních domů potřeba. Tyto domy mají totiž řízené větrání pomocí vzduchotechniky s rekuperací tepla.

„Okna v pasivních domech slouží také jako solární kolektor. Dovnitř propouštějí sluneční energii a mají velmi malé tepelné ztráty. Díky tomu uživatel v podstatě nepotřebuje běžný systém vytápění a postačí pouze rekuperační jednotka,“ vyjmenovává výhody pasivních domů ředitel divize pasivních domů, Karel Havlíček, APLH.

REKLAMA

Žít v pasivním domě ovšem neznamená pouze úsporu nákladů, ale může vás také zbavit zdravotních problémů. Rekuperační jednotka totiž filtruje vzduch a tím jej zbavuje škodlivých nečistot a prachu. Díky tomu se nemusíte bát plísní, bakterií, netvoří se průvan a v místnostech je stálá tepelná pohoda, ať už je tuhá zima, nebo horký letní den. Pokud jste však zvyklí uchovávat například potraviny v chladnějších místnostech domu, můžete v tomto směru narazit na drobný problém. Rozdíl teplot v celém domě se totiž díky rekuperaci pohybuje mezi 3–4 stupni a potraviny tedy bude nutné skladovat například ve sklepě nebo v lednici.

Nízkoenergetický dům

Nízkoenergetické domy jsou schopny se cenově vyrovnat nákladům na stavbu klasického domu. Jejich výhoda ovšem přichází v budoucnu, kdy se stávají v nákladech na provoz domu velkou úsporou, kterou pocítíte v řádu několika desítek let.

Nízkoenergetický dům je postaven v podstatě ze stejných komponent, jako pasivní dům. Velkou nevýhodou oproti pasivnímu je skutečnost, že se u něj nepočítá s rekuperační jednotkou. Díky tomu potřebuje dům daleko větší zdroj tepla, tedy klasický otopný systém. Náklady na provoz a výtop celého domu jsou tedy daleko vyšší než u domu pasivního.

U nízkoenergetických domů se spotřeba tepla při běžném provozu domu pohybuje na hodnotách nižších než 50 kWh/m2, což odpovídá zhruba čtvrtinové hodnotě oproti běžným domům. Pasivní domy ovšem spotřebují ještě daleko méně tepla než domy nízkoenergetické. Hodnota spotřebovaného tepla se u pasivních domů pohybuje okolo 15 kWh/m2 vytápěné plochy. Návratnost investic do pasivního domu je tak mezi 12–16 lety.

REKLAMA

„Pokud vezmete v úvahu, že se dům staví na několik desítek let i pro několik generací, tak si můžete spočítat, že po uplynutí doby návratnosti vám bude dům ještě několik desetiletí vydělávat,“ uvádí Karel Havlíček ze společnosti APLH.

Základem je dobrý projekt

Základem veškerého předpokladu pro to, aby dům ať už pasivní nebo nízkoenergetický dobře sloužil, je bezpochyby kvalitně udělaná projektová dokumentace. Seznam činností musí být opravdu pečlivě připraven. Vše totiž závisí na kvalitním návrhu domu, který se vytváří pomocí speciálního softwaru a optimalizaci pasivních domů, včetně zhodnocení místních klimatických podmínek. Velkou roli hraje také charakter pozemku, na kterém se bude dům stavět. „Důležitá je také správná orientace domu. Většina oken by v ideálním případě měla směřovat na jih kvůli možnosti využití solárních zisků. Pouhým otočením domu totiž může vzrůst spotřeba tepla na vytápění až na dvojnásobek,“ vysvětluje Karel Havlíček.

Pasivní dům poskytuje nejvyšší komfort ze všech forem výstavby, a to i oproti domu nízkoenergetickému. Klima je totiž v pasivním domě v průběhu celého roku jako v běžném domě na přelomu jara a léta. Pasivní dům poskytuje dokonce i vyšší komfort než nízkoenergetický dům s celoplošně instalovaným podlahovým vytápěním, které je známé velkou tepelnou setrvačností, která za slunečných dnů způsobuje u jižně orientovaných místností přehřívání.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *