EUR 25.175

USD 23.482

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.175

USD 23.482

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

12. 04. 2024

0 komentářů

Sazby klesají: kdy si zafixovat hypotéku?

 

Hypoteční sazby začaly klesat. Při 6% sazbách bylo víceméně jasné, že na moc dlouho to fixovat nebudete. Ale teď si u nové hypotéky nejspíše kladete otázku: na jak dlouho by bylo dobré si tuto sazbu zafixovat.

Loading



 

Dobrou zprávou je, že ČNB začala snižovat klíčové úrokové sazby. A hypoteční banky se toho poměrně rychle chytly a zahájily také snižování sazeb. Nejlevnější hypotéku tak už pořídíte se sazbou pod 5 % a je dost dobře možné, že sazby budou v následujících měsících dále klesat.

Pokud tedy máte tu možnost, tak se vyplatí s hypotékou ještě chvíli počkat. Očekává se ale, že spolu se snižováním hypotečních sazeb, začnou postupně zase růst ceny nemovitostí. Takže možná by bylo lepší až tak dlouho nečekat. V tom případě se nabízí otázka? Na jak dlouho je výhodné hypoteční sazby fixovat?

Fixace na 3 roky nebo 5 let?

Nejlevnější hypoteční sazbu (4,38 % u Fio banky) pořídíte s fixací pětiletou nebo tříletou. Při roční fixaci vám banky nabídnou spíše vyšší sazby, u některých bank klidně i dvojnásobné oproti nejnižší sazbě na trhu. Přičemž jednoletá fixace v takové výšce se dneska už nejspíše už nevyplatí. I kdybyste tři roky měli přeplácet nejnižší úrokovou sazbu o dva procentní body.

Při volbě tříleté nebo pětileté fixace bude vhodnější vzít tu kratší. Přece jenom je možné předpokládat, že během následujících měsíců až dejme tomu dvou let budou hypoteční sazby dále klesat na hodnotu kolem 2% hranice. Zároveň se momentálně nečeká, že by v následujících letech hypoteční sazby zase začaly růst. Výhled je poměrně optimistický.

REKLAMA

Je tedy pravda, že předchozí kovidová krize nebo krize na Ukrajině se také nečekala. A že kdykoliv může znovu přijít takový vnější šok, který zamíchá politikou ČNB, stejně tak i situací hypotečních bank na trhu nebo s celkovou ekonomickou pozicí domácností. Buďme ale optimističtí, za současných podmínek je výhled na současný rok i na ten další rok víceméně pozitivní. A sazby se postupně vrátí k nižším hodnotám.

Levné nemovitosti nebo levné hyptéky?

Pokud právě stojíte před nákupem nemovitosti, tak pravděpodobně řešíte dilema. Nakoupit v současné době relativně levnou nemovitost? Nebo si počkat na levnou hypotéku, ale přijmout riziko, že ceny nemovitostí zase začnou růst? Většina předpovědí pro realitní trh se totiž shoduje v tom, že ceny nemovitostí jsou nyní na svém dně a při levnějších hypotékách začnou zase růst.

Jako kupující se tak přemýšlíte, čemu dát přednost. Protože drahá hypotéka vám samozřejmě tu levnou nemovitost prodraží. Na to je jediná odpověď: nákup drahé nemovitosti už nepřefinancujete. Naopak hypotéku můžete bez problémů přefinancovat už během pár let.

Pokud tedy na to váš rozpočet má a můžete si dovolit na omezenou dobu platit dražší splátky, určitě se vyplatí nečekat. A kupovat nemovitosti i za cenu toho, že přeplatíte na úrocích splátky i o několik desítek tisíc. Ona totiž ta cena nemovitosti může být za pár měsíců o pár stovek tisíc jinde. Zatímco nákupní cenu nemovitosti už nezměníte, tak hypoteční úrok u vaší hypotéky dokážete během pár let přefinancovat.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Hypoteční sazby

Míří hypoteční sazby zpátky ke 2 %?

ČNB letos pokračuje v postupném snižování úrokových sazeb, které začala na konci loňského roku. Ze sedmi procent se tak 2T repo sazba snížila během tří měsíců na 5,75 %. Bankovní rada je zatím poměrně opatrná a snižuje úrokové sazby postupně. Dá se ale čekat, že úrokové sazby budou dále klesat. Inflace se zdá pod kontrolou […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

08. 04. 2024

Hypoteční sazby a sazby ČNB

Jak rychle budou hypoteční sazby následovat sazby stanovované ČNB

V posledních několika letech zdůvodňovaly banky nárůst hypotečních sazeb tím, že roste cena peněz na mezibankovním trhu a že rostou sazby stanovované Českou národní bankou. Prodražovaly se tak mezibankovní zdroje a banky zvyšování klíčových sazeb centrální bankou promítaly do zvyšování sazeb pro zájemce o hypotéku. ČNB nyní měnovou politiku začala uvolňovat a postupně snižuje i […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

22. 02. 2024

Jak změnit nastavení své hypotéky

foto: Shutterstock Hypotéka představuje zpravidla úvěr na několik desítek let s jasně danými parametry. To ale neznamená, že po celou dobu splácení hypotéky musíte mít stejné podmínky. Nastavení hypotéky si totiž můžete změnit.

Text: Hana Bartušková

07. 09. 2021


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *