EUR 25.175

USD 23.482

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.175

USD 23.482

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

08. 04. 2024

0 komentářů

Míří hypoteční sazby zpátky ke 2 %?

 

ČNB letos pokračuje v postupném snižování úrokových sazeb, které začala na konci loňského roku. Ze sedmi procent se tak 2T repo sazba snížila během tří měsíců na 5,75 %. Bankovní rada je zatím poměrně opatrná a snižuje úrokové sazby postupně. Dá se ale čekat, že úrokové sazby budou dále klesat. Inflace se zdá pod kontrolou a centrální banka by nejspíše ráda podpořila ekonomický růst.

Loading



 

Od centrální banky se tak dá čekat, že bude postupně snižovat klíčové sazby během celého letošního roku. Dá se tak čekat, že koncem roku by se mohla sazba pohybovat někde pod třemi procenty. Přiblíží se tak brzy i hypoteční sazby dřívější hranici 2 %?

Banky jsou připravené hypoteční sazby snížit

Jak ukázaly poslední tři měsíce, tak banky jsou rozhodně připravené své sazby dále snižovat. Poměrně okamžitě reagovaly už na snížení sazeb na konci loňského roku. Od prosince 2023 se souhrnná hypoteční sazba měřená indexem Hypindex snížila ze 6 % na 5,6 %. To je navíc pouze průměrná sazba na trhu, u jednotlivých bank najdete i nižší sazby.

Nejodvážnější byla zatím Fio banka, která snížila některé své fixace na 4,38% úrokovou sazbu. A dokonce své úrokové sazby snížila o více procentních bodů než ČNB. I jiné banky v současnosti nabízí úrokové sazby pod 5% hranicí (Airbank, Moneta Money Bank, UniCredit Bank). Souhrn současných úrokových sazeb najdete vždy v našem aktuálním přehledu.

Opatrnost se nevyplatí?

Hypoteční banky tak vidí budoucnost nejspíše optimisticky. Drahé peníze skončily, je na čase se vrátit k velkým prodejům. Můžeme se těšit už letos na 2% hypotéky jako před třemi lety? Jak moc optimisticky je možné vidět další vývoj na hypotečním trhu?

REKLAMA

Nejspíše stejně optimisticky, jako to vidí v České národní bance. S každým dalším snížením klíčových sazeb se tak dá čekat, že i banky začnou snižovat. Dá se čekat, že ČNB bude sazby postupně snižovat tak, že se koncem roku mohou dostat až k 3% hranici. I banky se budou nejspíše snažit tempo snižování dodržet.

Vypadá to, že časový posun, kdy několik měsíců trvalo, než se snížení klíčových sazeb ČNB propsalo do trhu pro konečné spotřebitele, se výrazně zkrátil. A banky reagují zatím téměř v reálném čase. Po posledním zasedání bankovní rady se snížení o 0,5 procentního bodu propsalo do snížení o 0,7 procentního bodu v nabídce Fio banky. Není tak nepředstavitelné, že by hypoteční sazby mohly přiblížit 2% hranici už koncem letošního roku nebo začátkem roku příštího.

Bude hypoteční trh něco limitovat?

Sazby tak nejspíše budou letos dále klesat. Po dvou letech, kdy byly víceméně fixovány na šestiprocentní hranici, můžeme čekat sazby poloviční i menší. To ale automaticky nemusí znamenat, že se k velkému růstu vrátí i hypoteční trh a že by se měly banky radovat a těšit na dřívější zisky. Poskytování hypoték bude totiž nejspíše ještě v letošním roce limitovat celková ekonomická situace.

Podle předpovědí a různých prognóz to sice vypadá, že ekonomika bude růst o 1,6 % a stejně tak se o pár procent budou zvyšovat nejen nominální ale i reálné průměrné mzdy. Dá se tak čekat, že se ekonomická situace domácností bude dále zlepšovat a opět bude růst kupní síla. I tak ale budou žadatelé o hypotéku nejspíše opatrnější, než jak tomu bylo během dřívějšího růstu.

Hypoteční trh je tak možná na cestě k růstu a obnově velkých prodejů. Ale spíše se připravme na opatrnost na straně kupujících. O to víc je ale možné, že se banky pustí do konkurenčního boje s výhodnými nabídkami. Mnohé předpovědi mluví o tom, že koncem roku by mohly být úrokové sazby pod 4% hranicí. Ale že pod 3 % se jen tak nedostanou. Nejčastěji se mluví o tom, že by se úroky hypoték mohly pohybovat někde kolem 3,5 %.

Pokud se ale toho banky nebudou bát, což ostatně naznačuje i přístup Fio banky po posledním zasedání bankovní rady ČNB, tak je dost dobře možné, že hypotéky tu tříprocentní hranici koncem roku pokoří. Bude na to mít ale vliv spousta faktorů, jedním z hlavních bude to, zda opravdu bude ČNB dále pravidelně uvolňovat monetární politiku. A také to, jak moc budou banky ochotné vstoupit na plno do konkurenčního boje.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024

Hypoteční trh oživuje, meziročně stoupnul v březnu o polovinu

Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v březnu vyšší téměř o 50 %, zatímco v únoru rostl trh meziročně ještě o dvojnásobek. Nižší meziroční dynamika souvisí s vyšší srovnávací základnou z loňského roku, kdy začala hypoteční aktivita od března oživovat. Byplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024

Zafixovat hypotéku

Sazby klesají: kdy si zafixovat hypotéku?

Hypoteční sazby začaly klesat. Při 6% sazbách bylo víceméně jasné, že na moc dlouho to fixovat nebudete. Ale teď si u nové hypotéky nejspíše kladete otázku: na jak dlouho by bylo dobré si tuto sazbu zafixovat.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

12. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *