EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Elektřina zlevní. Kde a jak ušetříte nejvíc?

 


 

Nižší cena elektřiny není způsobena dodavateli elektrické energie, kteří mohou manipulovat pouze se silovou cenou elektřiny, ale tento pokles má na svědomí Energetický regulační úřad, který centrálně reguluje tzv. regulovanou složku elektrické energie. Do níž spadá například cena za distribuci elektřiny nebo příspěvek na obnovitelné zdroje.    

Díky obrovskému zájmu médií o oblast energetického trhu se úměrně zvedl i zájem obyvatelstva o tento segment. Mnoho z nich se začalo zajímat o alternativní dodavatele elektrické energie a jejich nabídky. Pro změnu dodavatele elektrické energie je nyní navíc příhodné období. Pokud firmy mění cenu elektrické energie nebo všeobecné obchodní podmínky, má zákazník ze zákona možnost od těchto nových podmínek odstoupit ve zkrácené lhůtě 1 měsíce. Aneb za měsíc už může dodávat elektřinu někdo jiný. Klasická výpovědní lhůta, pokud není stanoveno ve smlouvě jinak, je 3 měsíce.

Jak postupovat při změně dodavatele elektřiny

  1. Najít poslední roční vyúčtování, které jste obdrželi, a smlouvu o sdružených dodávkách elektrické energie, kterou máte uzavřenou se stávajícím dodavatelem. V těchto dokumentech naleznete všechny důležité informace, které budete potřebovat. Jako je roční spotřeba, distribuční sazba, hodnota jističe, svého současného dodavatele a výpovědní podmínky.
  2. Smlouva na dobu neurčitou. Pokud nejste znalec v oblasti energetiky, je toto určitě nejlepší řešení. S cenovou úsporou možná nepůjdete úplně na minimum, ale těchto pár korun navíc určitě stojí za případné problémy nebo sankce. U smluv na dobu určitou je trochu problém. Jsou sjednávány na určité časové období, nejčastěji 24 měsíců, čili 2 roky. Znamená to tedy, že máte garantovanou cenu elektřiny na 2 roky, i když pro ostatní zákazníky se cena změní. Ve většině případů to finančně vyjde lépe než klasická smlouva na dobu neurčitou. Proč ji tedy raději neuzavírat? Ve zkratce – v případě, že obdržíte výhodnější nabídku, nemůžete odstoupit od smlouvy, navíc po skončení této smlouvy se smlouva často automaticky prodlužuje opět na dobu určitou většinou v délce 2 let, ovšem s jinými podmínkami. Pokud nevypovíte smlouvu opět dle přesných podmínek ustanovených ve smlouvě, tato výpověď bude zamítnuta. Pokud se ohradíte a přesto budete chtít odejít, zaplatíte obrovské sankce.
  3. Pro první seznámení s cenovými nabídkami jednotlivých dodavatelů elektřiny celkem dobře slouží cenové srovnávače. Tady ovšem velký pozor. Stránky, které vám vyskočí po zadání srovnání cen elektřiny do internetového vyhledávače, ač se tváří jako velmi objektivní, zas tak objektivní býti nemusí. Jedná se v drtivé většině o společnosti, které mají nějakým způsobem uzavřené smlouvy s jednotlivými dodavateli. Chovají se nejčastěji dvěma způsoby.
  4. První způsob je takový, že dodavatelé platí těmto společnostem určitý paušál za reklamu. Na takových internetových stránkách na vás po zadání vstupních údajů vyskočí výsledky s odkazem na internetové stránky. Při kliku na tento odkaz dostává tato zprostředkovatelská firma provizi.
  5. Druhý způsob je takový, že dané stránky srovnávačů vám nabídnou celkový servis. Tedy že vy si na základě daného cenového srovnání vyberete dodavatele a tato společnost vše vyřídí za vás. Samozřejmě zase za vás následně inkasuje provizi.

Možná se ptáte, co je na tom špatného, když vy vlastně nic neplatíte a všechno za vás udělají ostatní. Problém je tu ten, že tyto firmy obvykle nemají uzavřené smlouvy se všemi dodavateli energií, a tak nemohou být objektivní. Navíc nezapomínejme, že se jedná o firmy, a ty mají za cíl maximalizovat zisk. Tudíž velmi často upravují výsledky dle toho, s jakým dodavatelem mají uzavřenou nejvýhodnější smlouvu.

Pozor bychom si měli dávat i na články, které se na toto téma objevují na internetu nebo v časopisech. I toto je velmi oblíbený marketingový nástroj firem. Často se pod „seriózním článkem“ neskrývá nic jiného než zaplacená reklama.

Kde tedy najít objektivní cenový srovnávač/cenový kalkulátor? Nejobjektivnější srovnání cen naleznete na stránkách energetického regulačního úřadu: kalkulator.eru.cz. Na základě tohoto srovnání je vhodné zúžit váš výběr na TOP 5/TOP 10 dodavatelů.

  1. Pokud zúžíme výběr, je vhodné kontaktovat přímo jednotlivé dodavatele a požádat je o vytvoření cenové nabídky. Ověříte si tak správnost srovnávače. Dále je vhodné prostudovat všeobecné obchodní podmínky těchto společností, které jsou nedílnou součástí smlouvy o sdružených dodávkách elektrické energie. Je vhodné se také informovat o skrytých poplatcích nebo sankcích. Jednotliví dodavatelé bojují o své zákazníky také prostřednictvím různých věrnostních programů nebo kampaní. Mnohé z těchto společností nabízí také ke smlouvě zdarma pojištění na určité záležitosti.
  2. Zhodnoťte všechny pro vás relevantní ukazatele a vyberte si nejvýhodnější nabídku. Na začátku procesu zhodnocování a výběru, byste si měli předem jasně stanovit požadavky a také věci pro vás nepřípustné. Při výběru je vhodné vytvořit si tabulku s klady a zápory a na základě té potom porovnávat a vybírat.
  3. Kontaktujte vybraného dodavatele, podepište s ním smlouvu a on se již postará o všechny potřebné záležitosti.
  4. Úspěšně jste provedli změnu dodavatele elektrické energie – Gratulujeme!

Názorná ukázka toho, jak by vypadalo naše zúžení na TOP 5 dle kalkularo.eru.cz za předpokladu, že modelová rodina má současného dodavatele PRE, a.s., roční spotřebu 2000 kWh, distribuční sazbu D02d a hodnotu jističe 1×25A. Z výběru jsme vyřadili všechny tarify, které mají nějaké speciální požadavky na získání a že se jedná o srovnání cen z roku 2013.

Tabulka 1: TOP 5 nejlevnějších dodavatelů při zadané spotřebě

Pořadí

Název společnosti

Cena celkem za rok

Úspora za rok

1.

FOSFA, a.s.

9 645,10 Kč

1 275,34 Kč

2.

ČM ENERGETIKA, a.s.

9 877,42 Kč

1 043,02 Kč

3.

Europe Easy Energy, a.s.

9 918,56 Kč

1 001,88 Kč

4.

Amper Market, a.s.

10 071,02 Kč

849,42 Kč

5.

X Energie, s.r.o.

10 160,56 Kč

759,88 Kč

Zdroj: ERÚ

Co je dobré vědět:

  1. Pokud podepisujete smlouvu o sdružených dodávkách elektřiny mimo obchodní kancelář (k podpisu dochází u vás doma), máte ze zákona možnost od ní odstoupit bez jakýchkoli sankcí a bez udání důvodu do 30 dnů od podpisu smlouvy.
  2. Dodavatelé elektrické energie mohou měnit cenu elektřiny pouze 1× do roka. Většinou se ceník mění k prvnímu lednu následujícího roku. Nicméně nemusí tomu tak být vždy, ke změně může dojít kdykoli během roka. Pro zákazníka je to pozitivní z důvodu, že dochází během roku k jisté „garanci ceny“.
  3. Pokud váš dodavatel mění ceník nebo všeobecné obchodní podmínky, je povinen, vám tuto skutečnost oznámit. Ovšem pozor! Většina společností to pouze oznámí na svých webových stránkách. V lepším případě posílá informativní e-mail.
  4. Pokud nebudete souhlasit se změnou ceny nebo obchodních podmínek, máte možnost odstoupit os smlouvy ve zkrácené době jednoho měsíce. Klasická výpovědní lhůta, pokud není stanoveno ve smlouvě jinak, je 3 měsíce. Potřebné kroky je však potřeba zahájit ještě před začátkem platnosti nových podmínek. Konkrétní lhůty a náležitosti s tím spojené naleznete na stránkách vašeho dodavatele elektrické energie.

 

3 základní body, abyste později nelitovali

  1. Uzavírejte pouze smlouvy na dobu neurčitou
  2. Vyvarujte se podpisu smlouvy při návštěvě podomního obchodníka. Vždy je lepší nabídku s někým zkonzultovat a podívat se na internet.
  3. Pečlivě si prostudujte návrh smlouvy a obchodních podmínek. Ve všeobecných obchodních podmínkách naleznete také případné skryté poplatky, způsob platby apod.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Petr

    16 prosince, 2013

    Z několikaleté zkušenosti mohu všem čtenářům doporučit málo známý a zcela nepropagovaný tarif ČEZ měsíc – cena za silovou elektřinu je u něj stanovována každý měsíc dle vývoje na energetické burze. Za posledních 5 let mám díky tomu nejlevnější elektřinu na trhu dostupnou pro malodběratele (bydlím v Praze)
    http://www.cez­.cz/cs/elektri­na/mesic.html

    Odpovědět