EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Text: PR článek

18. 12. 2018

0 komentářů

Stavebko pod stromeček? Proč ne!

 

Lámete si hlavu s originálním dárkem k letošním Vánocům? Poradíme vám, jak se vyšvihnete před rodinou a jak uděláte radost ne jednou za rok, ale třeba šest let po sobě.

Loading



 


Pro třetinu z nás jsou finance ideálním dárkem, který nám udělá největší radost. Peníze dávají spíše muži. Pro ženy je obálka až poslední variantou v případě, kdy nenajdou vhodnější alternativu. Kromě peněz ale můžeme věnovat finance i jiným způsobem.
Čtvrtina Čechů si pod stromečkem umí představit stavební spoření. Nejčastěji, v 78 % případů, by ho darovali rodiče svým dětem, 31 % by ho dalo vnoučatům. Naučit děti spořit a zároveň jim připravit určitou částku pro start do vlastního života rozhodně není špatný nápad. Obzvlášť pokud uvažujete o dlouhodobém spoření, které bude provázet celé dospívání potomků.
Díky státní podpoře je zhodnocení vkladů na stavebním spoření vyšší než na spořicích účtech a výnos dokáže překonat inflaci. „Maximální státní podpora u stavebního spoření je 2000 korun ročně, pokud na účet pošlete za rok alespoň 20 000 korun,“ říká Jiří Procházka, produktový manažer finanční skupiny Wüstenrot.

Na přestavbu pokoje, ale i na školné

Stavebko představuje ideální variantu, jak můžete dětem vytvořit první úspory a pomoc jim nejen v samostatném bydlení, ale třeba i ve vzdělání. „Šestiletky“ vhodně kopírují život dítěte. Když ho založíte novorozenci, po šesti letech máte naspořeno na úpravu dětského pokojíku pro potřeby prvňáčka, po dalších šesti letech můžete mít naspořeno na blížící se úpravy bydlení studentovi střední školy a po dalším období pomůžete svému potomkovi postavit se na nohy v otázce v otázce bytové potřeby.
I proto má Wüstenrot pro mladé klienty do 24 let dvě speciální nabídky – Kamarád a Kamarád+. Jejich největší výhodou je nadstandardní úrok 1,2 % a  uzavření smlouvy o stavebním spoření zdarma. Na poplatku oproti jiným stavebním spořitelnám tak ušetří až 3000 korun.

Spořit je rozumné

Význam spoření a vlastních úspor je dnes kvůli regulaci hypotečních úvěrů o to významnější. Klienti potřebují pro vyřízení hypotéky minimálně 10 %, ideálně 20 % z ceny pořizované nemovitosti. Pro vytvoření potřebné rezervy je třeba začít spořit co nejdříve. „Ideální je, pokud dětem začnou spořit jejich rodiče či prarodiče,“ doplňuje Procházka.
Ze statistik Wüstenrotu vyplývá, že stavební spoření nejčastěji zakládají rodiče potomkům v prvních dvou letech jejich života. Druhé nejpopulárnější období je pak spojeno s nástupem do první třídy. Nejčastěji se rodiče pro dětské stavební spoření vydávají před koncem kalendářního roku. Například loni před Vánocemi byla u Wüstenrotu téměř každá druhá uzavřená smlouva právě pro děti.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

spořit na bydlení

Jak si spořit na bydlení, když už nechcete stavební spoření

Podpora stavebního spoření byla omezena na pouhých tisíc korun státní podpory za rok. A to při úložce 20 000 Kč ročně. Pokud vezmeme v úvahu to, že výkonnost stavebního spoření je velmi nízká a v posledních letech nedokázala ani porazit inflaci, tak je možná čas najít si jiný způsob spoření na bydlení.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

21. 03. 2024

stavební spoření 2024

Vyplatí se stavební spoření v roce 2024?

V rámci konsolidačního balíčku byla opět snížena podpora stavebního spoření. Přítom ale už v minulých letech víceméně platilo, že šlo o velmi konzervativní formu spoření/investice. Která nedokázala porazit ani inflaci a to ani po započtení státní podpory. Jak je to se stavebním spořením nyní? Vyplatí se a pro koho?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

05. 02. 2024

Další ročník programu Nová zelená úsporám odstartoval

Státní fond životního prostředí ČR (SFŽP ČR) tento týden po letní pauze spustil příjem žádostí o dotaci do nové etapy populárního programu Nová zelená úsporám (NZÚ). Pro žadatele je připraveno mnoho novinek včetně několika podprogramů, které reagují především na růst životních nákladů v podmínkách ekonomické krize.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

05. 10. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *