EUR 25.155

USD 23.470

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.155

USD 23.470

Stavebko je v kurzu. Podívejte se, na co lákají stavební spořitelny

 

Někteří lidé si stavební spoření zakládají na začátku roku. Výhodou je, že spoří celý rok zhruba 1 700 korun měsíčně a na konci roku nemusí řešit mimořádnou úložku, aby dosáhli na maximální státní podporu. Stavební spořitelny momentálně vytáhly do boje a lákají nové klienty na výhodné akce.

Loading



 

„Když se rozhodnete sjednat si stavební spoření, vyplatí se sledovat nejen úročení vkladů a úvěru, ale i různé akce na poplatky, bonusy, slevy, na které se stavební spořitelny pravidelně snaží přitáhnout klienty,“ radí Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen.

O stavební spoření je zájem

„Lidem chybí příležitost pro zhodnocení volných prostředků a smlouvy o stavebním spoření jsou v ČR jedním z nejfrekventovanějších nástrojů pro zhodnocení volných peněz. Za celý rok 2019 spořitelny uzavřely 545 tisíc smluv, což je o 14 procent více než rok předtím,“ říká Libor Ostatek, ředitel společnosti Golem Finance, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení.

ČMSS odpouští poplatek

Českomoravská stavební spořitelna v prvním pololetí letošního roku nebude účtovat poplatek za sjednání stavebního spoření, a to v případě souběžného čerpání nezajištěného meziúvěru. Podle spořitelny tak klienti mohou ušetřit až 10 tisíc korun.

„Překlenovací úvěry od Lišky lze standardně získat bez poplatku za poskytnutí. ČMSS navíc pro první polovinu roku připravila akci, ve které bude klientům poskytovat slevu z poplatku za uzavření souběžného stavebního spoření, který standardně činí 1 % z cílové částky. ČMSS poskytuje nezajištěné meziúvěry do 1 milionu korun, klienti tak mohou ušetřit až 10 tisíc Kč.  Nabídka se týká jak nezajištěných meziúvěrů, tak i zajištěných meziúvěrů při refinancování z jiných bank,“ vysvětlil místopředseda představenstva ČMSS Jochen Maier.

REKLAMA

Buřinka podporuje družstevní bydlení

Stavební spořitelna České spořitelny cílí na ty, kteří si chtějí pořídit družstevní bydlení. Úvěr od Buřinky nyní nabízí až do výše 3,5 milionu Kč s úrokovou sazbou 4,35 % p.a., a to bez zajištění nemovitostí. Zmíněný úvěr je možné použít na pořízení družstevního bydlení od právnické nebo fyzické osoby, novostavbu či starší byt. Zároveň Buřinka prodlužuje splatnost až na 20 let.

„Důvodem pro zavedení změn je především snížení měsíčního zatížení a otevření možnosti dosáhnout na „vlastní“ bydlení i mladším klientům,“ vysvětluje Milan Pospíšil, product owner za nezajištěné úvěry SSČS. „V podpoře družstevního bydlení vidíme v Buřince velký potenciál. Je dosažitelnější pro širší skupinu obyvatel a jeho cena je zhruba o 10 % nižší než za srovnatelný byt v osobním vlastnictví. K rozšíření nabídky jsme přistoupili po vyhodnocení pilotního režimu produktu, který probíhal od února loňského roku, a na základě zpětné vazby od našich klientů a obchodních zástupců,“ dodává Pospíšil.

Modrá pyramida rozvíjí svou aplikaci

Vloni na podzim Modrá pyramida spustila aplikaci MP Home pro chytré telefony, momentálně je ke stažení její vylepšená verze 1.2.0., ve které přibyla možnost procházet si historii transakcí a dohledat dokumenty od Modré.

„Obě nové funkce reagují na podněty a požadavky našich klientů. Věříme, že pro ně budou vítanou novinkou, kterou doteď v aplikaci MP Home postrádali. Klienti s povolenými automatickými aktualizacemi nemusí dělat nic a aplikace se jim zaktualizuje sama. Ostatní si můžou novou verzi stáhnout v Google Play nebo App Store,“ říká Jan Čeřovský, manažer Digitálních služeb Modré pyramidy.

REKLAMA

U RSTS si sjednáte stavebko zdarma

Raiffeisen stavební spořitelna (RSTS) aktuálně nabízí zdarma sjednání stavebního spoření s cílovou částkou 150 tisíc korun. Nově je také možné sjednat si úvěr s názvem REKOpůjčka bez zajištění nemovitostí. Obě akce jsou platné do konce března 2020.
Od ledna začátku letošního roku RSTS nabízí uzavření smlouvy o stavebním spoření bez poplatku. Zdarma lze totiž sjednat jak stavební spoření, tak úvěr se zajištěním nemovitostí i bez zajištění. RSTS akci na spořicí smlouvy bez poplatku za uzavření převádí již z loňského roku. Jedinou podmínkou je, aby cílová částka byla ve výši 150 tisíc korun.

„Obliba stavebního spoření v Česku je velmi vysoká a vypadá to, že nadále roste. V loňském roce se nám totiž podařilo uzavřít nejvíce spořicích smluv za posledních pět let. Sjednali jsme přes 108 tisíc nových smluv o stavebním spoření,“ říká Pavel Chmelík, místopředseda představenstva Raiffeisen stavební spořitelny.

Wüstenrot – stavební spořitelna

Na začátku února Wüstenrot stavební spořitelna spustila dvouměsíční kampaň na podporu úvěrů na bydlení. Wüstenrot chce upozornit na to, že klienti si mohou nejdřív vyřešit zajištění financí a až poté vybírat nemovitost, kterou si koupí.

„Cílem kampaně je klientům vysvětlit, že mají možnost si nejdříve v klidu vybrat ten nejlepší úvěr dopředu a teprve poté začít hledat vysněné bydlení a mít až dva roky na vyčerpání úvěru,“ vysvětluje šéfka marketingu Wüstenrotu Martina Lambert a dodává: „Produktů, které toto umožňují, je v nabídce Wüstenrotu více. Proto kampaň nepropaguje konkrétní produkt, ale zaměřuje se na vysvětlení výhod a principu úvěru ‚dopředu‘.“

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

spořit na bydlení

Jak si spořit na bydlení, když už nechcete stavební spoření

Podpora stavebního spoření byla omezena na pouhých tisíc korun státní podpory za rok. A to při úložce 20 000 Kč ročně. Pokud vezmeme v úvahu to, že výkonnost stavebního spoření je velmi nízká a v posledních letech nedokázala ani porazit inflaci, tak je možná čas najít si jiný způsob spoření na bydlení.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

21. 03. 2024

stavební spoření 2024

Vyplatí se stavební spoření v roce 2024?

V rámci konsolidačního balíčku byla opět snížena podpora stavebního spoření. Přítom ale už v minulých letech víceméně platilo, že šlo o velmi konzervativní formu spoření/investice. Která nedokázala porazit ani inflaci a to ani po započtení státní podpory. Jak je to se stavebním spořením nyní? Vyplatí se a pro koho?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

05. 02. 2024

Další ročník programu Nová zelená úsporám odstartoval

Státní fond životního prostředí ČR (SFŽP ČR) tento týden po letní pauze spustil příjem žádostí o dotaci do nové etapy populárního programu Nová zelená úsporám (NZÚ). Pro žadatele je připraveno mnoho novinek včetně několika podprogramů, které reagují především na růst životních nákladů v podmínkách ekonomické krize.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

05. 10. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *