EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Aktuální sazby hypoték: Tříprocentní hranice opět pokořena. Co bude dál?

 

Hypoteční úvěry v novém roce dál zdražují. Hypoteční banka se jako první odhodlala zvýšit úrokové sazby hypoték s fixací na tři a pět let opět nad tři procenta. Ostatní banky i přes vyšší sazby tříprocentní hranici zatím odolávají. Co bude dál?

Loading



 

Hypoteční banka pokořila tříprocentní hranici

Skupina ČSOB opět zdražila hypoteční úvěry. Hypoteční banka a ČSOB jsou tak prvními bankami, které opět vrací úrokové sazby hypoték s fixacemi na tři a pět let s LTV od 70 do 80 procent nad hranici tří procent.
„Vzhledem k rostoucí ceně našich zdrojů jsme se rozhodli k navýšení úrokových sazeb u našich hypotečních úvěrů. Měly by tak nyní lépe zohledňovat současné tržní ceny,“ říká Andrea Vokálová, tisková mluvčí Hypoteční banky.
Úroková sazba hypotečních úvěrů fixovaných na tři roky vzrostla s platností od 13. ledna o 0,36 procentního bodu z 2,79 procenta na 3,15 procenta. Pětileté fixace jsou pak o setinku levnější a začínají nově na 3,14 procentech. Vyšší sazby neminuly ani jednoleté fixace. Ty vzrostly v ČSOB a Hypoteční bance o 0,16 procentního a posunuly se až na 3,35 procenta.
V případě, že máte k dispozici finanční prostředky ve výši alespoň 30 % hodnoty nemovitosti, hypotéku s fixací na pět let můžete u ČSOB a Hypoteční banky stále ještě získat od 2,99 procenta a s fixací na sedm let od 2,87 procenta.

Zdražuje i Komerčka, Equa, Moneta a UniCredit

V polovině ledna upravila úrokové sazby hypoték i Equa Bank. Zaměřila se ale pouze na hypoteční úvěry s fixací na pět let, které zdražila o 0,2 procentního bodu na 2,69 procenta. Za stejnou cenu nabízí Equa Bank i hypotéky s fixací na tři roky.
UniCredit Bank zvýšila úrokové sazby hypoték s fixací na pět let také o 0,2 procentního bodu na 2,62 procenta. O tři desetinky zdražila hypotéky Moneta Money Bank. Fixace na jeden, tři a pět let tak vzrostly z 2,42 procenta na 2,72 procent.
Ke zvýšení sazeb se odhodlala na začátku února i Komerční banka. Tříleté fixace zdražila o 0,1 procentního bodu na 2,89 procenta a pětileté o 0,2 procentního bodu na 2,69 procenta. Jednoleté fixace ponechala beze změny.

Raiffeisenbank naopak zlevňuje

Světlou výjimkou mezi bankami je Raiffeisenbank. Ta snížila sazby všech sledovaných fixací o 0,11 procentního bodu. Hypotéky s fixací na jeden rok zlevnila na 2,84 procenta, s fixací na tři a pět let pak z 2,75 procenta na 2,64 procenta.
mBank na začátku února odstartovala slevovou akci na pětileté fixace. „Od 3. 2. 2020 máme časově i objemově limitovanou akci na úvěry do 80 procent LTV s pětiletou fixací s úrokovou sazbou 2,49 procenta bez pojištění schopnosti splácet, pokud si u nás všichni žadatelé o úvěr otevřou aktivně mKonto, které je bez poplatku,“ uvedl Štěpán Dlouhý, tiskový mluvčí mBank. Běžně klienti dostávají u mBank slevu za pojištění schopnosti splácet 0,25 procentního bodu, sazba s pojištěním tak vychází v současné době na 2,44 procenta.

Hypoteční trh opět v normálu

Hypoteční trh se v loňském roce podle Fincentrum Hypoindexu propadl o 16,9 procenta, tedy o 36,8 miliardy korun na necelých 181,6 miliardy korun. Statistiky České národní banky (ČNB) jsou o něco shovívavější. Podle nich poklesl objem poskytnutých hypoték „jen“ o 13,6 procenta, tedy o 25 miliard korun na 187 miliard korun.
Hypoteční trh se sice vrací na dříve běžné úrovně, pro banky je to přesto významný propad oproti předešlým rokům, kdy sjednávaly hypotéky za více než 200 miliard korun. Klienty proto stále lákají na nízké úrokové sazby. Hypoteční sazby sice nová historická minima nepřekonávají a pozvolna rostou, přesto se stále drží při zemi. A dramatické zdražení hypoték by nemuselo přijít ani do konce letošního roku.
Centrální banka ponechává základní úrokové sazby beze změny již od května loňského roku. A ani tento čtvrtek, kdy bude opět zasedat Bankovní rada ČNB, by se na tom nemuselo nic změnit. Jako poslední se minulý týden k nastavení měnové politiky vyjádřil viceguvernér Tomáš Nidetzský. V rozhovoru pro agenturu Reuters uvedl, že jako nejpravděpodobnější scénář vidí stabilitu sazeb.
Také si přečtěte: Sledujte úrokové sazby ČNB
Úrokové sazby hypoték by se tak mohly ustálit na současných hodnotách. Podle Mariána Holuba, produktového manažera finanční skupiny Wüstenrot, by mohla průměrná úroková sazba podle Fincentrum Hypoindexu na konci roku být na podobné úrovni jako nyní, tedy 2,3 až 2,4 procenta. Tiskový mluvčí mBank Štěpán Dlouhý odhaduje, že by se úrokové sazby mohly pohybovat v rozmezí 2,5 až tři procenta.
„Průměrná úroková sazba je závislá na celé řadě faktorů, zejména na vývoji ceny zdrojů na mezibankovním trhu. Obecně předpokládáme mírný nárůst v řádu maximálně několika desetin procentních bodů,“ míní Michal Teubner z Komerční banky.
„Celkově nepředpokládáme dramatický růst úrokových sazeb, jakkoli nelze vyloučit krátkodobé propady a růsty sazeb, způsobené marketingovými akcemi jednotlivých hypotečních hráčů. Co lze naopak říci takřka s jistotou je, že bude i nadále pokračovat je zájem klientů o hypotéky s dlouhodobými fixami,“ uvedl Radek Vachulka, manažer bydlení v České spořitelně.
Tabulka: Minimální nabídkové úrokové sazby bank (v %) k 3. 2. 2020

Aktuální úrokové sazby – únor 2020
Banka 1 fixace 3 fixace 5 fixace LTV
Air Bank —– —– 2,39  
Banka Creditas —– 2,09 2,09 do 80 %
Česká spořitelna 3,34 2,74 2,64 do 80 %
ČSOB 3,35** 3,15** 3,14** od 70 do 80 %
Equa Bank 3,99 2,69 2,69** do 80 %
Fio banka 2,48 2,28 2,08 do 80 %
Hypoteční banka 3,35** 3,15** 3,14** od 70 do 80 %
Komerční banka 3,29 2,89** 2,69** do 80 %
mBank 2,74 2,69 2,44 do 80 %
Moneta Money Bank 2,72** 2,72** 2,72** do 80 %
Raiffeisenbank 2,84* 2,64* 2,64* od 70 % do 80 %
Sberbank 3,29 2,69 2,29 do 80 %
UniCredit Bank —– —– 2,62** do 80 %
Wüstenrot 3,93 2,53 2,53 do 80 %

Poznámka: *sazby jsou nižší** sazby jsou vyšší než v předchozím porovnání úrokových sazeb
Air Bank: *Nabízí hypotéky s fixací pouze na 5 let. Uvedená úroková sazby je od 1,5 milionu korun. Při objemu hypotéky od 700 tisíc do 1,5 milionu korun činí sazba 2,69 % a od 300 tisíc do 700 tisíc korun 2,79 %.
Česká spořitelna: Úrokové sazby zohledňují slevu za splácení z aktivního Osobního účtu ČS (Osobního konta ČS) ve výši 0,5 procentního bodu, slevu za výši hypotéky, slevu za sjednané pojištění schopnosti splácet od PČS pro případ smrti, plné invalidity, pracovní neschopnosti a ztráty zaměstnání a v případě fixace na 3–5 let slevu za službu Hypotéka s prémií.
ČSOB: V úrokových sazbách účelových úvěrů do 90 % hodnoty nemovitosti s fixací 1 a 15 let je zahrnuta sleva za splácení inkasem z účtu u ČSOB či Poštovní spořitelny za podmínky příjmu na účet ve výši minimálně 1,5 násobku měsíční splátky hypotéky a sleva za sjednání životního pojištění u ČSOB Pojišťovny (tu lze nahradit slevou za splácení inkasem z účtu spoludlužníka u ČSOB či u Poštovní spořitelny v kombinaci s pojištěním nemovitosti u ČSOB Pojišťovny). V případě nesplnění kterékoliv z podmínek se úroková sazba zvyšuje o 0,2 procentního bodu.
Equa Bank: Úrokové sazby hypoték jsou uvedeny včetně zahrnutí slevy za pojištění schopnosti splácet od MetLife pojišťovny a.s.
Expobank: Expobank již nové hypotéky neposkytuje.
Fio banka: Výše uvedené úrokové sazby jsou minimální, tj. s nejnižší možnou rizikovou přirážkou a s využitím veškerých poskytovaných slev při koupi nemovitosti a hypotéce nad 1 milion korun. Výslednou sazbu stanovuje Fio banka, a.s. pro každý hypoteční úvěr individuálně dle konkrétních podmínek.
Hypoteční banka: V úrokových sazbách je započtena sleva za splácení úvěru formou inkasa z účtu u ČSOB/Poštovní spořitelny ve výši -0,10% ročně a sleva za využití pojištění u ČSOB Pojišťovny (pojištění nemovitosti nebo pojištění domácnosti a pojištění úvěru) ve výši -0,10% ročně.
Jasná hypotéka: Pro fixace na 3 a 5 let s LTV do 70 % je podmínkou získání úrokové sazby splácení úvěru inkasem z účtu u ČSOB/Poštovní spořitelny s příjmem na účet ve výši minimálně 1,5 násobku měsíční splátky a sjednání životního pojištění u ČSOB Pojišťovny, nebo splácení inkasem z účtu spoludlužníka u ČSOB/Poštovní spořitelny.
Komerční banka: Minimální výše úrokové sazby po splnění podmínek daných bankou. Sazby pro LTV od 80 % do 90 % jsou o 1 procentní bod vyšší.
mBank: Při sjednání pojištění. Úrokové sazby jsou garantované pro všechny klienty při poskytnutí hypotečního úvěru a pro další úroková období při řádném splácení úvěru a plnění smluvních podmínek. Sleva za pojištění Schopnosti splácet od mBank 0,25%. Sleva za obrat na účtu mKonto (ve výši 15 000 Kč) 0,50%. Hypotéka s LTV od 80 % do 90 % je při fixaci 1 a 3 roky s úrokovou sazbou 2,74 % p.a. a při fixace 5 let se sazbou 2,99 % p.a.
Moneta Money Bank (dříve GE Money Bank): Podmínkou sazby je: Minimální měsíční obrat na účtu MMB 15tis. Kč, Pojištění schopnosti splácet hypotéku, Čerpání úvěru do 3 měsíců od podpisu, Udělení individuální sazby (započtena sleva, kterou dostává více jak 80 % klientů).
Raiffeisenbank: V úrokovém lístku banka uvádí, že sazby úvěrů pro fyzické osoby stanovuje individuálně.
Sberbank: Sazby zahrnují aktivní využívání FÉR konta (jinak +0,4 p.b.) a realizaci pojištění schopnosti splácet (jinak +0,1 p.b.). Sazby jsou platné pro hypoteční úvěry nad 1 milion korun (jinak +0,1 p.b).
UniCredit Bank: Úrokové sazby jsou platné při sjednání jednorázově placeného pojištění schopnosti splácet úvěr. Hypotéka s LTV od 80 % do 90 % je o 1 procentní bod dražší.
Wüstenrot:  Extra úroková sazba platí pouze pro nové úvěry ve výši min. 1,5 mil. Kč. Podmínkou poskytnutí úvěru za sníženou úrokovou sazbu je sjednání životního pojištění u Allianz pojišťovny, a. s. (minimální výše měsíčního pojistného musí být 500 Kč) a zajištění dluhu z hypotečního úvěru zřízením zástavního práva k pohledávce ze životního pojištění ve prospěch banky, a to po celou dobu trvání úvěrové smlouvy. V případě nesplnění nebo porušení těchto podmínek bude sazba navýšena o 0,2% p. a.

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Veronika

    6 února, 2020

    V dnešní době je opravdu problém na hypotéku dosáhnout. Nejde ale asi ani tak o úrokovou sazbu, jako splnění podmínek – mít 20 % z požadované částky. Naštěstí jsem měla ochotné rodiče, kteří se mi zaručili s nemovitostí, abych si mohla pořídit vlastní bydlení a vymanit se z nájmu a dosáhla jsem tak na 100% hypotéku u Equa bank.

    Odpovědět

  • petr

    7 února, 2020

    Kdyby se lidé stále neschovávali za děti a věčně se snima neoháněli odpovědi tipu a co mi s malými dětmi jak máme ušetřit,do nich vás nikdo nenutil to že si to lidí neumí ujasnit co vlastně chtějí.Já jsem hold počkal 5 roků dával na stranu peníze až potom přišla rodina.Pro mě bylo vlastní bydlení priorita.Děti přijdou kdykoliv. A sazba 2.7 na deset let není také pokaždé.

    Odpovědět